Je bent op zoek naar een hogere rente maar je wilt je spaargeld niet voor langere tijd kwijt zijn. Met een depositoladder profiteer je van een optimale rente en ben je toch flexibel. In dit artikel meer info hoe je slim kunt sparen via een depositoladder.

Wat is een depositoladder?

Een depositoladder is een term die wordt gebruikt om een spaarstrategie te beschrijven waarbij je je spaargeld verdeelt over verschillende spaarrekeningen met verschillende looptijden en rentetarieven. Het doel van een depositoladder is om zowel toegang te hebben tot een deel van je spaargeld op korte termijn als om te profiteren van hogere rentetarieven op langere termijn.

Een nadeel van een spaardeposito is dat je jouw spaargeld voor langere tijd kwijt bent. Er is een slim systeem dat het ‘risico’ dat rentes tijdens de looptijd weer stijgen –  te verkleinen. Je kunt je spaarbedrag opsplitsen en over verschillende rekeningen verdelen. Dit is een depositoladder of depositotrap.

Je kunt bijvoorbeeld een spaarbedrag van € 25.000 in vijf stukken verdelen die je vervolgens op vijf verschillende depositorekeningen met verschillende looptijden wegzet. Één rekening met een looptijd van één jaar, één met een looptijd van twee jaar, etc. Of zelfs nog korter. Één rekening met een looptijd van 3 maanden, één met een looptijd van 6 maanden, etc.

In de onderstaande afbeelding kun je zien hoe een spaarstrategie met een depositoladder werkt.

depositoladder spaarstrategie

Depositoladder spaarstrategie 2023. Bron: Raisin.nl

Wat levert het op?

Een depositoladder heeft meerdere voordelen. Door je depositogeld opnieuw te investeren profiteer je van rente op rente. Naarmate elke depositorekening aan het einde van zijn looptijd komt, herinvesteer je het geld opnieuw in een nieuwe depositorekening met een langere looptijd. Hierdoor profiteer je van de hogere rentetarieven van de langere looptijd.

Omdat je je geld verdeelt over verschillende looptijden, heb je nog steeds toegang tot een deel van je spaargeld op korte termijn, als dat nodig is. Als een depositorekening aan het einde van zijn looptijd komt, kun je ervoor kiezen om het geld opnieuw te investeren of het op te nemen zonder boete (afhankelijk van de voorwaarden van de bank).

Depositoladder maken , waar vermogen opbouwen?

Er zijn verschillende manier om een depositoladder op te bouwen. Een ideale manier is om gebruik te maken van bankenplatform Raisin.

Bankenplatform

Bij Raisin hoef je je slechts éénmalig te identificeren bij het openen van je Raisin-rekening. Na het identificatieproces kun je volledig online meerdere rekeningen openen en beheren bij verschillende banken. Je hoeft je dan niet bij de aanschaf van een nieuw spaarproduct opnieuw te identificeren.

raisin hoe werkt het depositoladder

Depositoladder: Open een account bij bankenplatform Raisin en start met het opbouwen van je eerste deposito ladder

 

Raisin is voor jou als spaarder volledig gratis. Je betaalt geen transactie- of andere kosten voor het openen en/of beheren van een rekening. Zo kun je rekeningen eenvoudig en kosteloos verlengen of afsluiten.

Het grootste voordeel van Raisin is het ruime aanbod aan deposito’s met verschillende looptijden uit verschillende EU-landen. Je vindt bij Raisin de hoogste rentes uit de hele EU en je profiteert altijd van een depositogarantie tot een bedrag van € 100.000 per rekeninghouder per bank.

Wil je meer weten over Raisin? Lees onze Raisin review.

Direct bij aanbieder

Maar ook zonder Raisin kun je een depositoladder opbouwen. Kies simpelweg verschillende aanbieders met een hoge rente en laat je spaargeld voor je werken. Een goed alternatief is Bigbank uit Estland. Je kunt iedere tegenrekening kiezen met een Nederlandse IBAN. De minimale inleg op een deposito is €1.000. Bigbank heeft de beste rente bij 9 maanden vast tegen 3,60%.

Wil je meer weten over Bigbank? Lees onze Bigbank review. Wil je liever sparen bij een volledig Nederlandse bank. Neem dan een kijkje bij Centraal Beheer. Kies voor een RenteVast rekening. Let op: Om een RenteVast rekening te openen dien je eerst een RentePlús rekening te openen. Dit wordt vervolgens je tegenrekening.

Depositoladder voordelen

✓ Profiteer van rente op rente

✓ Flexibel, reageer sneller op rentewijzigingen

✓ Direct rente vanaf dag één

✓ Er komt steeds een bedrag vrij

Het belangrijkste voordeel van een depositoladder is dat het je de mogelijkheid geeft om zowel van hogere rentetarieven op langere termijn te profiteren als toegang te hebben tot een deel van je geld op korte termijn. Dit kan handig zijn als je financiële doelen hebt op verschillende tijdslijnen, bijvoorbeeld sparen voor een korte termijn doel zoals een vakantie, evenals een langere termijn doel zoals pensioenplanning.

Deposito’s met aantrekkelijke rente

Product Rente
Klarna Bank (via Raisin)
1 jaar Deposito
3,47%
Bigbank
9 mnd Deposito
3,60%
Renault Bank (via Raisin)
5 jaar Deposito
3,20%
Bigbank
1 jaar Deposito
3,20%
CA Auto Bank (via Raisin)
2 jaar Deposito
3,55%

Op een deposito spaar je tegen een vaste rente en vooraf afgesproken looptijd. Je kunt tijdelijk niet bij je geld.

Vergelijk alle spaarrentes op spaarrekeningen en -deposito’s.

 

Top