De spaarrente zit in de lift en daar kun je als spaarder van profiteren. Is het nu een verstandig idee om je spaargeld vast te zetten op een termijndeposito waarbij je tijdens de looptijd geen toegang hebt tot je geld? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Geld vastzetten, wat houdt dat in?

Spaargeld vastzetten betekent dat je een deel van je spaargeld voor een bepaalde periode op een spaarrekening of een soortgelijk financieel product plaatst waarbij je gedurende die periode geen of beperkte toegang hebt tot het geld. In ruil daarvoor krijg je vaak een hogere rente dan wat je zou verdienen met een reguliere spaarrekening. Dit wordt ook wel een termijndeposito of vastrentende spaarrekening genoemd, afhankelijk van de specifieke voorwaarden en het type financieel product.

Je geld vastzetten  – 5 kenmerken

Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van het vastzetten van spaargeld:

Vaste looptijd:

Bij spaargeld vastzetten kies je een bepaalde periode waarvoor je je geld wilt vastzetten. Dit kan variëren van enkele maanden tot meerdere jaren, afhankelijk van de beschikbare opties en je financiële doelstellingen.

Hoge rente

Het rentetarief op een vastzettingsproduct is vaak hoger dan dat op een gewone spaarrekening. Dit komt omdat je je geld gedurende de overeengekomen periode aan de financiële instelling ter beschikking stelt, wat hen de mogelijkheid biedt om dat geld te gebruiken voor investeringen.

Beperkte toegang

Tijdens de looptijd van de vastzettingsperiode heb je meestal geen of beperkte toegang tot je spaargeld. In sommige gevallen kun je helemaal geen geld opnemen tot de einddatum is bereikt, terwijl andere producten je toestaan om tegen een boete of verlies van rente vroegtijdig geld op te nemen.

Veiligheid

Vastzetten van spaargeld wordt vaak beschouwd als een veilige manier om geld te sparen, omdat je over het algemeen een gegarandeerde rente krijgt en je kapitaal wordt beschermd.

Rente-uitbetaling

De rente kan op verschillende manieren worden uitbetaald. Sommige spaarproducten betalen de rente maandelijks, terwijl andere de rente aan het einde van de looptijd uitkeren.

Voorwaarden en rente vergelijken

Het is belangrijk om de voorwaarden en tarieven van verschillende aanbieders te vergelijken voordat je spaargeld vastzet. Ook moet je nadenken over je financiële doelen en liquiditeitsbehoeften, omdat je gedurende de looptijd van het vastzetten mogelijk geen toegang hebt tot het geld. Het kiezen van de juiste spaaroptie kan afhangen van je persoonlijke financiële situatie en doelstellingen. Het raadplegen van een financieel adviseur kan helpen om de beste beslissing te nemen op basis van jouw specifieke omstandigheden.

Geld vastzetten is dat slim?

Depositorentes kunnen variëren afhankelijk van economische omstandigheden, rentebeleid van centrale banken en andere factoren. Volgens bankenplatform Raisin is de meest populaire termijn nu 1 jaar vast. We weten nog niet wat de Europese Centrale bank in 2024 gaat doet, maar de verwachting is wel dat de spaarrentes verder omhoog zullen gaan. Daarom is het verstandig om geen deposito te kiezen met een al te lange looptijd.

Spaargeld 1 jaar vastzetten

Bekijk hieronder de meest populaire termijndeposito’s van het moment (2023) bij 1 jaar vast.

Rente Aanbieder Spaarrekening Waardering
3,54% Klarna Klarna
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,30% SME Bank SME Bank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
2,50% Orange Bank Orange Bank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info

Klarna Bank uit Zweden is met een landen rating van AAA de meest veilige keuze. De minimale inleg is slechts €500. SME Bank uit Litouwen biedt de hoogste rente met een minimale inleg van €10.000. Orange Bank is een bank uit Frankrijk met een minimale inleg van €5.000.

Tagged with →  
Top