De spaarrentes zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Maar dit bereikt nog altijd niet de niveau’s van beleggen. Al kleven er aan beleggen wel meer risico’s. Beginnen met beleggen kan een spannende stap zijn, maar het is belangrijk om het goed te doen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om te beginnen met beleggen. 

Starten met beleggen waarop letten incl. stappenplan

Hier onder een stappenplan wanneer je wilt starten met beleggen. Waar moet je allemaal op letten?

Stap 1. Leer de basisprincipes

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om de basisprincipes te begrijpen. Dit omvat concepten zoals rendement, risico, diversificatie en verschillende beleggingsinstrumenten.

Stap 2. Stel je doelen vast

Bepaal waarom je wilt beleggen en wat je doelen zijn. Wil je bijvoorbeeld geld sparen voor je pensioen, een huis kopen of gewoon je vermogen laten groeien?

Stap 3. Bepaal je risicobereidheid

Overweeg hoeveel risico je bereid bent te nemen. Beleggingen met een hoger potentieel rendement gaan vaak gepaard met een hoger risico op verlies. Er zijn tegenwoordig ook hogere rentes op spaarrekeningen via bijvoorbeeld bankenplatform Raisin tot 3,31% of direct via Santander tot 3,60%.

Stap 4. Open een beleggingsrekening

Kies een betrouwbare broker of beleggingsplatform om een beleggingsrekening te openen. Zorg ervoor dat het platform geschikt is voor jouw beleggingsdoelen en -behoeften.

Wil je liever zelf beleggen of laat je het over aan experts?

Stap 5. Kies je beleggingsstrategie

Er zijn verschillende beleggingsstrategieën, waaronder passief beleggen (bijv. indexfondsen), actief beleggen (bijv. individuele aandelen selecteren) en meer geavanceerde strategieën zoals day trading. Kies een strategie die past bij je doelen, risicobereidheid en kennisniveau.

Stap 6. Diversifieer je portefuille

Spreid je beleggingen over verschillende activaklassen (zoals aandelen, obligaties, onroerend goed, enz.) en sectoren om je risico te verminderen.

Een interessant partij is Mintos. Laat je geld groeien met een unieke mix van alternatieve en traditionele activa. Beleg in leningen, Fractional Bonds en ETF’s binnen één platform. Je kunt tot 21,2%* rendement behalen. Je geld is verzekerd tot €20.000. De minimale inleg is €50.

Stap 7. Begin met beleggen

Zodra je een beleggingsrekening hebt geopend en een strategie hebt gekozen, kun je beginnen met beleggen. Begin met een bedrag dat je je kunt veroorloven te verliezen en bouw je portefeuille geleidelijk op.

Stap 8. Monitor en pas aan

Houd regelmatig je beleggingen in de gaten en pas je strategie indien nodig aan op basis van veranderingen in je doelen, risicobereidheid en marktomstandigheden.

Beleggingsrekening kiezen, welke?

Er zijn tegenwoordig veel online brokers waar je uit kunt kiezen. Het is helemaal afhankelijk van jouw doelen. Hieronder de vier beste online brokers van dit moment.

1. DEGIRO: Meest bekende online broker in Nederland. Nu met gratis €100 bij openen beleggingsrekening. Bekijk DEGIRO.

2. Trade Republic: Broker uit Duitsland die ook rente biedt op saldo van 4%. Lees meer.

3. Scalable Capital: Broker uit Duitsland met aandelen, ETF’s en spaarplannen tot 4%. Lees onze review.

4. EasyBroker:  Broker met samenwerking met Interactive brokers en educatie mogelijkheden. Open een Easybroker rekening.

Eenvoudig beginnen met beleggen op lange termijn?

Wanneer je liever niet zelf aan de trouwtjes wilt trekken kun je er voor kiezen om automatisch te gaan beleggen. Kies voor het Europese investeringsplatform Mintos en laat je geld groeien.

Registreer Gratis

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. *Gewogen gemiddelde / bereik van beschikbare leningen. Je portefeuille-rendementen kunnen hoger of lager uitvallen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Top