Sinds de introductie van de eerste ETF in 1993 is het snel gegaan met de populariteit van dit beleggingsproduct. In Europa hebben ETFs en andere passieve producten sinds 2020 een marktaandeel van 20%. Je wilt beleggen in ETF’s of informatie vergaren hoe te beleggen in ETF’s. In dit artikel: Beleggen in ETF’s: alles over ETF in 2023.

Wat is een ETF?

Een exchange-traded fund (ETF) is een type beleggingsinstrument dat de prijs volgt van een mandje activa, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of een combinatie hiervan. ETF’s worden net als aandelen op beurzen verhandeld en kunnen de hele handelsdag worden gekocht en verkocht.

Ze bieden beleggers een handige en goedkope manier om hun portefeuille te diversifiëren, omdat ze investeerders in staat stellen om in één transactie een gediversifieerde selectie van activa te kopen. Sommige ETF’s zijn ontworpen om de prestaties van een bepaalde marktindex te volgen, zoals de S&P 500, terwijl andere zich kunnen richten op een specifieke sector, zoals technologie of gezondheidszorg.

Beleggen in ETF’s, waarom?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen beleggen in ETF’s:

  1. Lage kosten: ETF’s hebben doorgaans lagere kosten dan beleggingsfondsen, omdat ze geen actief beheer nodig hebben en dus geen kosten hebben voor beleggingsadvies.

  2. Diversificatie: ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om in één transactie te beleggen in een brede selectie van activa, wat kan helpen om het risico te verminderen.

  3. Gemak: ETF’s zijn gemakkelijk te kopen en te verkopen op beurzen, wat betekent dat beleggers ze kunnen gebruiken om snel in en uit beleggingen te stappen.

  4. Transparantie: ETF’s zijn verplicht om hun beleggingsportefeuille te openbaren, wat betekent dat beleggers precies weten wat ze bezitten.

  5. Fiscale voordelen: In sommige gevallen kunnen beleggers fiscale voordelen behalen door te beleggen in ETF’s, afhankelijk van de jurisdictie waar ze wonen.

Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen in ETF’s, net als elke vorm van beleggen, bepaalde risico’s met zich meebrengt. Beleggers moeten hun eigen due diligence doen en ervoor zorgen dat ze begrijpen wat ze beleggen voordat ze geld in ETF’s steken.

Beleggers kiezen steeds vaker voor aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s

Aandelen zijn na de afname vorig jaar, opnieuw de meest gebruikte beleggingsvorm (58%), gevolgd door beleggingsfondsen (53%). Het aandeel van obligaties (16%) is gedaald en indexbeleggingsfondsen of ETF’s (28%) is flink gestegen t.o.v. vorig jaar. Ervaren beleggers investeren vaker in beleggingsfondsen dan startende beleggers (66% vs. 50%).

beleggen in etf's consumentenmonitor beleggen q4 2022

Bron: Consumentenmonitor Beleggen Q4 2022

Voordelen beleggen in ETF’s

Goed startpunt – Als je graag wilt beginnen met beleggen maar niet zo heel goed weet hoe je moet beginnen, zijn ETF’s een goed startpunt. Dankzij het relatief lage risico kun je met ETF’s goed instappen en gaandeweg meer leren over beleggen.

Laag risico – Het grootste voordeel van beleggen in trackers is het relatieve lage risico. De trackers proberen namelijk de markt te volgen. Ze hebben niet als doel om de markt te verslaan. Door je geld te spreiden over heel veel verschillende aandelen wordt het risico beperkt. Als er één bedrijf is in je portefeuille dat niet goed presteert, merk je hier weinig van omdat je hebt belegd in heel veel verschillende bedrijven tegelijkertijd.

Relatief goedkoop – Het beleggen in ETF’s is doorgaans goedkoper dan het gebruik van beleggingsfondsen. Omdat dit passief beheerd wordt, zijn er geen extra kosten die je af moet staan.

Er zijn heel veel verschillende ETF’s te vinden. Welke ETF goed bij je past is afhankelijk van het risico dat je wilt nemen. Wat de beste ETF’s/trackers zal natuurlijk moeten blijken uit de markt.

Ondanks dat het koersverloop niet te voorspellen valt, zijn er wel ETF’s de een goede introductie zijn in de wereld van de ETF’s/trackers. Hieronder zetten we 5 populaire ETF’s op een rijtje.

De 5 beste ETF’s als je begint met beleggen voor 2023: Tips

Het is moeilijk om te zeggen wat de beste ETF’s zullen zijn in 2023, aangezien de marktomstandigheden kunnen veranderen en de prestaties van ETF’s kunnen variëren. Bovendien hangt het er ook van af wat je doelen zijn als belegger en hoe je beleggingsportefeuille eruit ziet. Het is daarom belangrijk om je doelen te bepalen en te overwegen wat voor soort ETF’s het beste bij je past voordat je belegt. Het is ook aan te raden om advies te vragen aan een financiële planner of een andere financiële professional voordat je belegt. Zij kunnen je helpen om een beleggingsstrategie op te stellen die aansluit bij je persoonlijke financiële situatie en doelen.

Wij hebben een selectie gemaakt van trackers die geschikt zijn bij ETF beleggen voor beginners. Deze trackers zijn opgebouwd uit een groot aantal verschillende aandelen, vaak van bekende bedrijven.Doordat je een beeld hebt bij de ETF’s die je koopt, kun je een beter gevoel krijgen bij het handelen in ETF’s. Hieronder hebben we de beste vijf ETF’s op een rijtje gezet:

1iShares Core MSCI World (Ticker: IWDA – ISIN: IE00B4L5Y983)

De iShares Core MSCI World is geregistreerd in de Amerikaanse dollar. In deze ETF zitten bijvoorbeeld Apple, Microsoft en Amazon. Het grootste deel van de marktwaarde van de portefeuille zit in de Verenigde Staten.

Het voordeel van deze tracker is dat je al in kunt stappen met een relatief laag bedrag. Doordat er gevestigde namen in deze ETF zitten is het risico relatief laag.

2. Vanguard FTSE All World (Ticker: VWRL – ISIN: IE00B3RBWM25)

Het Vanguard FTSE All World is één van de grootste en bekendste ETF’s. Het fonds is zo bekend omdat het probeert de gehele wereldeconomie na te bootsen.

In de Vanguard ETF zijn dus heel veel verschillende aandelen uit verschillende landen en sectoren vertegenwoordigd. Deze ETF is voor een beginnend handelaar wellicht nog redelijk in te schatten. Hierdoor is het geschikt om mee te beginnen.

3. Invesco EQQQ NASDAQ-100 – (Ticker: QQQ – Isin: IE0032077012)

De Invesco EQQQ NASDAQ-100 is een tracker die voornamelijk aandelen uit de Verenigde Staten in de portefeuille heeft zitten. Deze ETF staat ook geregistreerd in de Amerikaanse Dollar. De focus van deze ETF’s ligt op de technologiesector. Het nadeel van deze tracker is dat de inleg hierbij vrij hoog is.

4. WisdomTree Cloud Computing (Ticker: WCLD – Isin: IE00BJGWQN72)

De WisdomTree Cloud Computing is een relatief nieuwe tracker. Met deze tracker beleg je in verschillende aandelen binnen de cloud computing sector. Deze ETF is in de afgelopen maanden flink gegroeid.

Ook voor deze tracker geldt dat je in kunt stappen met een laag bedrag. Omdat dit een sterk groeiende markt is, zijn de uitzichten op winst ook aantrekkelijk.

5. WisdomTree Physical Gold (Ticker: PHAU – Isin: JE00B1VS3770)

Met de WisdomTree Physical Gold beleg je in goud. Dit wordt door veel mensen als veilige belegging beschouwd. Deze ETF’s staan geregistreerd in Amerikaanse dollar.

Naast het beleggen in goud zijn er ook andere mogelijkheden om te beleggen in grondstoffen ETF’s. Je kunt bijvoorbeeld ook beleggen in zilver of ijzer.

Prestaties van enkele populaire ETF’s afgelopen jaren

ETF (peildatum 31 dec 2022)1 jaar3 jaar5 jaar
iShares Core MSCI World-12,78%+6,72%+8,67%
Vanguard FTSE All World-7,68%+17,67%+45,43%
Invesco EQQQ NASDAQ-100-5,20%+8,99%+14,20%
VanEck AEX-11,63%+6,63%+7,46%
WisdomTree Physical Gold+5,80%+6,91%+9,39%

ETF: welke index wil je volgen

Er zijn vele ETF’s (Exchange Traded Funds) die verschillende indices volgen. Dit kan variëren van indices die specifieke landen of regio’s weerspiegelen, zoals de AEX (voor Nederland), de S&P 500 (voor de Verenigde Staten) of de Nikkei 225 (voor Japan), tot indices die een bepaald soort activa weerspiegelen, zoals de MSCI Emerging Markets Index (voor opkomende markten) of de Bloomberg Barclays US Aggregate Bond Index (voor obligaties). Er zijn ook ETF’s die een bredere markt weerspiegelen, zoals de FTSE All-World Index. Er is dus een breed scala aan ETF’s waaruit u kunt kiezen, afhankelijk van uw investeringsdoelen en risicotolerantie

Wil je je portefeuille diversifiëren en zo het risico beperken? Dan is een goed gespreide ETF het ideale product voor je.

Hoogste spaarrente – veilig en hoog rendement

De meeste veilige manier van investeren is nog steeds ouderwets sparen. En momenteel loont sparen ook weer. Bekijk hieronder de 3 beste opties om te sparen met een hoge rente. 

2,75%
spaarrente
4,02%
rendement
4,30%
Deposito rente
Flexibele spaarrekening Spaardeposito Spaardeposito
Looptijd: variabel Looptijd: 1 jaar vast Looptijd: 5 jaar vast
Spaarrente: variabel Rente: vast Rente: vast
Min. inleg: €1 Min. inleg: €500 Min. inleg: €5.000
Vrij opneembaar: ja Vrij opneembaar: nee Vrij opneembaar: nee
Bekijk directBekijk directBekijk direct

Beleggen in ETF’s: waar kun je ETF’s kopen?

Je kunt beleggen in ETF’s bij verschillende brokers. Een broker is een partij die de koop en verkoop van aandelen faciliteert.

Er zijn enorm veel brokers te vinden die verschillende beleggingsopties aanbieden en uiteenlopende kosten hanteren. Niet alle brokers zijn even transparant of duidelijk over de prijs. De transactiekosten kunnen namelijk snel oplopen als je meer gaat handelen.

Populaire online brokers waar je ETF’s kunt kopen zijn DEGIRO, Scalable Capital en Freedom24

DEGIRO

beleggen in ETF_DEGIRO DEGIRO biedt toegang tot een breed scala aan ETF’s die op beurzen over de hele wereld verhandeld worden. Als je een account hebt bij DEGIRO, kun je eenvoudig online ETF’s kopen en verkopen via hun platform. Houd er wel rekening mee dat DEGIRO handelskosten in rekening brengt voor het kopen en verkopen van ETF’s, dus het is aan te raden om deze kosten te vergelijken met die van andere brokers voordat je besluit om via DEGIRO te handelen.

Bovendien is het altijd verstandig om je eigen onderzoek te doen naar de ETF’s waarin je wilt beleggen, om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor jouw specifieke investeringsdoelen en risicoprofiel. Wanneer je kiest voor de kernselectie van DEGIRO, dit zijn zogeheten indexfondsen (ETF’s) handel je tegen €0,- transactiekosten. 

Scalable Capital

ETF beleggen scalable capital

Via Scalable Capital kun je beleggen in meer dan 1.500 kostenvrije ETF-spaarplannen. Kies de beste ETF’s voor jouw doelstellingen uit meer dan 1.900 ETF’s van alle aanbieders. Spreid je portfolio op basis van jouw wensen en bespaar op alle ETF’s zonder transactiekosten. Spaarplannen zijn mogelijk vanaf een inlegbedrag van 1 euro. Beleg in wereldwijde ETF’s of Europese ETF’s. Investeer in duurzame bedrijven met ESG en SRI ETF’s. Of in dynamische bedrijven in opkomende landen. 

Freedom 24

etf beleggen freedom24

Diversifieer je portfolio met 1.500 ETF’s via Freedom24. Investeer in volledige bedrijfstakken met één klik. Koop alle S&P 500-aandelen in één transactie. Ontvang dividenden van alle ‘aristocrats’ tegelijk. Verhandel 1500 verschillende ETF’s van iShares, Vanguard, BlackRock en andere grote bedrijven voor vermogensbeheer.

Ook geldt er een lage commissie op handelen in aandelen en ETF’s. Verder krijg je gedegen analyses zodat je weet waarin je moet investeren. 

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel is geen beleggingsadvies. 

Top