Sparen begint weer te lonen. Er zijn steeds meer banken met een hogere rente en andere oplossingen om méér rendement uit je spaargeld te halen. Het is tijd om je financiën in shape te krijgen. Zorg dat je geen spaargeld misloopt. Ontdek in dit artikel 11 tips wat te doen met je spaargeld in 2023.

1. Kies een betere spaarrekening

Met 1% rente op een spaarrekening en een torenhoge inflatie wil je natuurlijk het beste voor je geld. Kies een betere spaarrekening. Loop geen geld mis door bij de grootbanken te blijven zitten. Overstappen naar een andere spaarrekening gaat sneller en makkelijker dan je denkt.

Kortom, vergelijk de actuele rente in 2023 van grootbanken met online banken. 

wat te doen met spaargeld
Wat te doen met spaargeld: Kies een betere spaarrekening

De beste optie voor je spaargeld op een spaarrekening in 2023 is bij Freedom24. 3x hoger dan bij de traditionele grootbanken. Deze broker waar je ook kunt sparen geeft je een rente van 3,00% in USD. Je kunt te allen tijde bij je geld en er zijn geen kosten aan verbonden. De minimale inleg is €150. De rente wordt dagelijks opgebouwd. Je spaargeld is verzekerd tot EUR 20.000. Open hier je rekening.

Openbank uit Spanje is ook een interessant optie voor Nederlanders. De bank is onderdeel van Santander. Ga voor de Flexibele spaarrekening van Openbank. Ontvang jaarlijks 2,75% rente. Je kunt onbeperkt storten en opnemen wanneer je wilt. De minimale inleg is €1. Je spaargeld is verzekerd tot EUR 100.000. Open hier je rekening.

Het Nederlands bunq verhoogde onlangs de rente naar 2,46%. Hiermee zijn ze de Nederlandse bank met de meest aantrekkelijke spaarrente. De rente wordt wekelijks uitgekeerd! De rekening is erg populair onder Nederlanders. De minimale inleg is €1,-. Je spaargeld is verzekerd tot EUR 100.000.

Maar, wat misschien ook slim is, is om te starten met beleggen in aandelen. 


2. Start met beleggen in aandelen/ETF’s

wat-te-doen-met-spaargeld-beleggen

Sparen lijkt uit door de lage spaarrente. Maar schijn bedriegt want volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (1) stond er nog nooit zoveel spaargeld op Nederlandse spaarrekeningen als afgelopen maand. Meer dan 448 miljard. Peildatum juli 2023.

wat-doen-met-spaargeld-Spaargeld_nederlandse_huishoudens_spaarrentesvergelijken

Er komt wel steeds meer interesse naar alternatieven zoals beleggen. Er zijn tegenwoordig allerlei brokers actief die vaak goedkopere tarieven hanteren dan de grootbanken. 

Een voorbeeld van een online broker is DEGIRO. Zij zijn één van de goedkoopste en grootste brokers op de Nederlandse markt. Je ontvangt nu tijdelijk € 100,- gratis transactietegoed als je klant wordt. Bekijk de actie.

Wil je helemaal geen transactiekosten? Dan kun je het beste kiezen voor een rekening via Scalable Capital. Met meer dan 7.000 aandelen en 750 ETF’s om in te beleggen. Je kunt al starten met beleggen in aandelen vanaf €1,- per maand en 2,6% rente op je saldo. Meld je hier aan met je email-adres. 

Disclaimer: beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 


3. Beleg in Vastgoedfondsen in Nederland en Europa

wat-te-doen-met-spaargeld-vastgoed-investeren

Breng je spaargeld in beweging door te beleggen in vastgoedfondsen van CORUM. Je belegt in winkels, kantoren en hotels in de eurozone of wereldwijd. CORUM investeert gediversifieerd; in 6 verschillende sectoren, verspreid over 16 landen en 4 valuta wereldwijd. Ontvang maandelijks dividend (niet gegarandeerd) of herbeleg in nieuwe CORUM-aandelen. De minimuminleg bedraagt €195.

Door te beleggen in deze fondsen kun je spaargeld diversifiëren en tegelijkertijd extra inkomsten genereren. Bij CORUM is de combinatie van extra inkomsten en een vastgoedportefeuille opbouwen bijzonder interessant. Er valt een bruto rendement te behalen van 6,88% (bruto dividend in 2022 CORUM Origin). Voor 2022 bedroeg de jaarprestatie van CORUM Origin 11,01%. Vraag vrijblijvend informatie op via deze link.

Zie ook SynVest, een beleggingsinstelling die sinds vorig jaar gestart met het SynVest Dutch RealEstate Fund. Gericht op de Nederlandse markt.

Als particuliere investeerder kun je nu via SynVest beleggen in waardevol Nederlands vastgoed. Met een kleine investering vanaf €100,- per maand of eenmalig €2.500. Het risico is overzichtelijk door geografische spreiding en langlopende huurcontracten. Je kunt een gemiddeld rendement behalen van 6,8%. Het gerealiseerde rendement in 2022 bedroeg 6,8%. Vraag vrijblijvend meer informatie op via deze link.


4. Zet je spaargeld vast via deposito

Een slimme overweging zou kunnen zijn om het geld wat je niet nodig hebt te spreiden over meerdere deposito’s met verschillende termijn duur van 3, 6, 9, 12 maanden.

Zodoende valt er iedere 3 maanden een bedrag vrij. Dit is ook een ideale manier als je veel spaargeld hebt en niet weet wat te doen. De hoogste rente op een 6 maanden deposito vind je bij SME Bank uit Litouwen (via Raisin) tegen 4,05% rente bij een minimale inleg van €10.000,-.  

wat te doen met spaargeld kies deposito

Bij 1 jaar vast ontvang je een beste rente op een deposito bij Klarna Bank tegen 3,95%. De minimale inleg is nu €500. Klarna bank is een buitenlandse bank uit Zweden en wordt in Nederland vertegenwoordigd door Raisin met een Nederlandse klantenservice. Je bent verzekerd tot €85.000. 

Wanneer je kiest voor een drie jaar deposito ben je goed uit bij Banca Progetto uit Italië. Nu geniet je 4,45% rente. Je spaargeld is verzekerd tot €100.000. De minimale inleg is nu €10.000. Bekijk dit product via Raisin. Raisin is een bemiddelaar in spaarrekeningen en een populair spaarplatform geworden. 

Renault Bank is de meest lucratieve termijnduur bij vijf jaar vast. Open je deposito online met een hoge rente tot 4,00%. Inleggen kan vanaf €5.000. De bank is afkomstig uit Frankrijk. Je inleg is verzekerd tot €100.000. Bekijk product.


5. Investeer in consumenten leningen (P2P)

Ben je op zoek naar meer rendement op je spaargeld en mocht je geld willen uitlenen aan particulieren die op zoek zijn naar een lening. Verdien passief inkomen door te beleggen in honderden leningen van over de hele wereld op Europa’s toonaangevende P2P investeringsplatform IUVO.

Inleggen kan al vanaf €10. Start met investeren via deze link. Sinds kort hebben ze ook IUVO Save met een rente tot 7%. Je zet je spaargeld vast voor 3, 6 of 12 maanden.


6. Spaar over de grens

wat te doen met spaargeld-deposito-rekening-buitenland-raisin

Heb je er geen problemen mee dat je spaargeld over de grens wordt geparkeerd? De rentevergoeding in het buitenland ligt namelijk hoger dan in Nederland. Door de komst van spaarplatform Raisin is het als Nederlander mogelijk om te sparen in omringende landen in de Europese unie. Deze partijen hebben een AFM-vergunning voor bemiddelen in spaarrekeningen. Om in aanmerking te komen dient een Raisin-rekening te worden geopend (gratis) die vervolgens aan het deposito wordt gekoppeld. Je geld is verzekerd tot €100.000.

De Franse Orange Bank heeft nu een actie met 4,25% voor een éénjaarsdeposito met een minimale inleg van €5.000. Orange Bank wordt vertegenwoordigd door banken platform Raisin.

Bij Renault Bank uit Frankrijk ontvang je 3,90% rente op een driejaarsdeposito. Renault Bank valt onder het depositogarantiestelsel van Frankrijk. Je bent tot €100.000 verzekerd door het Europese garantiestelsel. De minimale inleg is €5.000. 


7. Leen geld uit aan ondernemers

wat-te-doen-met-spaargeld_crowdfunding

Een alternatief voor sparen in 2023 is crowdfunding. Crowdfunding is een wat nieuwe manier om je spaargeld te investeren. Met crowdfunding betalen meerdere mensen mee aan de lening van een bedrijf of particulier. Er is bij crowdfunding geen tussenkomst van een financiële instelling en hierdoor zijn de kosten vaak lager en de opbrengsten in rendement in algemene zin hoger.

Volgens crowdfundingcijfers.nl groeide de totale crowdfunding markt in Nederland in 2022 naar 1,08 miljard euro. Dat is een groei van 48% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen 730 miljoen euro werd opgehaald.

wat-te-doen-met-spaargeld-crowdfunding-groei

Wil je investeren in duurzame bedrijsleningen met positieve impact op mens en milieu? kijk dan naar Oneplanetcrowd. Hier investeer je in duurzame bedrijfsleningen en behaal je een rendement tot 6%. Inleggen kan al vanaf €250.

Of beleg in kortlopende leningen aan het Nederlandse MKB via Bridgefund. Jouw inleg wordt gespreid over 3000+ MKB-ondernemingen voor een laag risico. Looptijd is flexibel, 1, 2 of 3 jaar. Met een flexibele looptijd is je belegging dagelijks opzegbaar. Je kunt een vast rendement behalen van 5,25%. De minimale inleg is 100.000 euro. Vraag meer informatie op. 


8. Los je schulden af

Los eerst je schulden af. Denk aan je hypotheek of leningen die je hebt afgesloten. Veel mensen staan rood of hebben een lening en sparen tegelijkertijd. De rente op rood staan of op een lening ligt veel hoger dan op een spaarrekening. Druk je maandelijkse kosten zo snel mogelijk door af te lossen op je hypotheek of leningen. Start daarna pas met sparen.


9. Spaar voor je pensioen

wat-te-doen-met-spaargeld_open een spaarverzekering

Het is verstandig om je pensioen goed geregeld te hebben. Je kunt je pensioen aanvullen door te beleggen. Je kunt kiezen voor pensioenbeleggen bij Brand New Day. Zo bouw je extra pensioen op. En kun je gebruik maken van belastingvoordelen.

Wil je liever sparen dan beleggen voor je pensioen? Kies dan voor flexibel pensioen-sparen bij Brand New Day. Met een pensioenrekening-sparen profiteer je van belastingvoordeel en een variabele rente van 1,50%. Hoe eerder je begint met sparen voor je pensioen, hoe meer rendement. En hoe eerder je eventueel zou kunnen stoppen met werken. 


10. Isoleer je huis

wat-te-doen-met-spaargeld_isoleer je huis

Is je huis nog niet goed geïsoleerd? Start met isoleren en bespaar op energiekosten. Spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van je huis: de warmte blijft in huis, je hebt een lagere energierekening en het is goed voor het milieu. Bovendien is spouwisolatie veel goedkoper dan je misschien denkt. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar 1199 euro. Daarmee bespaar je zo’n 320 euro per jaar (prijspeil 2022). In 3 jaar heb je de investering dus terugverdiend! Bron: Milieucentraal.nl.


11. Schenk spaargeld aan je kinderen

Heb je voldoende spaargeld en wil je wat goeds doen. Tot vorig jaar kon je tot €105.302 belastingvrij schenken? (2) Je kon er voor kiezen om een huis te kopen voor je kinderen als investering en dit binnen de familie te houden. Voor 2023 is de schenkingsvrijstelling echter flink verlaagd tot €28.947.


Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?

Heb je een ton spaargeld en wil je weten wat je daar mee kunt doen? Bij Bridgefund kun je nu spaargeld beleggen in MKB-ondernemers. De minimale inleg is 100.000 euro. Jouw inleg wordt gespreid over 3000+ MKB-ondernemingen voor een laag risico. Looptijd is flexibel, 1, 2 of 3 jaar. Met een flexibele looptijd is je belegging dagelijks opzegbaar. Je kunt een vast rendement behalen van 5,25%. De rente wordt maandelijks uitgekeerd. Vraag hier een brochure op.

Eindoordeel: Wat te doen met spaargeld?

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen om meer rendement te behalen op je spaargeld dan je nu doet. Zoals je hebt gelezen zijn er nog genoeg mogelijkheden om meer rendement te behalen op je spaargeld in 2023. Denk bijvoorbeeld aan beleggen in aandelen of investeren in vastgoedfondsen. Los je schulden af en dump je huisbank wanneer je geen marktconforme rente ontvangt. Overstappen gaat vaak makkelijker dan je denkt. 

Top