Sparen begint weer te lonen. Er zijn steeds meer banken met een hogere rente en andere oplossingen om méér rendement uit je spaargeld te halen. Het is tijd om je financiën in shape te krijgen. Zorg dat je geen spaargeld misloopt. Ontdek in dit artikel 11 tips wat te doen met je spaargeld in 2022.

1. Kies een betere spaarrekening

Met 0% rente op een spaarrekening en een torenhoge inflatie wil je natuurlijk het beste voor je geld. Kies een betere spaarrekening. Loop geen geld mis door bij de grootbanken te blijven zitten. Overstappen naar een andere spaarrekening gaat sneller en makkelijker dan je denkt.

Kortom, vergelijk de actuele rente in 2022 van grootbanken met online banken. 

wat te doen met spaargeld 2022_2023
Wat te doen met spaargeld: Kies een betere spaarrekening

De beste optie voor je spaargeld op een spaarrekening in 2022 is bij Klarna Bank. 4x hoger dan bij de traditionele grootbanken. Deze bank uit Zweden op het platform van Raisin geeft je een rente van 1,05%. Je kunt te allen tijde bij je geld en er zijn geen kosten aan verbonden. De minimale inleg is €1. Je spaargeld is verzekerd tot EUR 95.000. Open hier je rekening.

Neem je genoegen met net iets minder. Spaar dan bij een volledig Nederlandse bank. Ga voor de RentePlús spaarrekening van Centraal Beheer. Ontvang maandelijks rente. Je kunt onbeperkt storten en opnemen wanneer je wilt. De minimale inleg is €1,-. Je spaargeld is verzekerd tot EUR 100.000. Open hier je rekening.

Maar, wat misschien ook slim is, is om te starten met beleggen in aandelen. 


2. Start met beleggen in aandelen/ETF’s

wat-te-doen-met-spaargeld-beleggen

Sparen lijkt uit door de lage spaarrente. Maar schijn bedriegt want volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (1) stond er nog nooit zoveel spaargeld op Nederlandse spaarrekeningen als dit jaar. Meer dan 422 miljard. Peildatum oktober 2022.

wat-doen-met-spaargeld-Spaargeld_nederlandse_huishoudens_spaarrentesvergelijken

Er komt wel steeds meer interesse naar alternatieven zoals beleggen. Er zijn tegenwoordig allerlei brokers actief die vaak goedkopere tarieven hanteren dan de grootbanken. 

Een voorbeeld van een online broker is DEGIRO. Zij zijn één van de goedkoopste en grootste brokers op de Nederlandse markt. Je ontvangt nu tijdelijk € 100,- gratis transactietegoed als je klant wordt. Bekijk de actie.

Wil je helemaal geen transactiekosten? Dan kun je het beste kiezen voor een rekening via Scalable Capital. Met meer dan 7.000 aandelen en 750 ETF’s om in te beleggen. Je kunt al starten met beleggen in aandelen vanaf €1,- per maand. Meld je hier aan met je email-adres.

Disclaimer: beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 


3. Beleg in Vastgoedfondsen in Nederland en Europa

wat-te-doen-met-spaargeld-vastgoed-investeren

Breng je spaargeld in beweging door te beleggen in vastgoedfondsen van CORUM. Je belegt in winkels, kantoren en hotels in de eurozone of wereldwijd. CORUM investeert gediversifieerd; in 6 verschillende sectoren, verspreid over 16 landen en 4 valuta wereldwijd. Ontvang maandelijks dividend (niet gegarandeerd) of herbeleg in nieuwe CORUM-aandelen. De minimuminleg bedraagt €195.

Door te beleggen in deze fondsen kun je spaargeld diversifiëren en tegelijkertijd extra inkomsten genereren. Bij CORUM is de combinatie van extra inkomsten en een vastgoedportefeuille opbouwen bijzonder interessant.  Er valt een bruto rendement te behalen van 7,03%*. Bruto dividend in 2021 (CORUM Origin). Vraag vrijblijvend informatie op via deze link.

Zie ook SynVest, een beleggingsinstelling die sinds vorig jaar gestart met het SynVest Dutch RealEstate Fund. Gericht op de Nederlandse markt.

Als particuliere investeerder kun je nu via SynVest beleggen in waardevol Nederlands vastgoed. Met een kleine investering vanaf €100,- per maand of eenmalig €2.500. Het risico is overzichtelijk door geografische spreiding en langlopende huurcontracten. Je kunt een gemiddeld rendement behalen van 8,1% over 7 jaar. Het gerealiseerde rendement in 2021 bedroeg zelfs 9,3%. Vraag vrijblijvend meer informatie op via deze link.


4. Zet je spaargeld vast via deposito

Een slimme overweging zou kunnen zijn om het geld wat je niet nodig hebt te spreiden over meerdere deposito’s met verschillende termijn duur van 3, 6, 9, 12 maanden.

Zodoende valt er iedere 3 maanden een bedrag vrij. Dit is ook een ideale manier als je veel spaargeld hebt en niet weet wat te doen. De hoogste rente op een 6 maanden deposito vind je bij Klarna Bank tegen 1,65% rente bij een minimale inleg van €500,-.  

wat te doen met spaargeld_deposito

Bij 1 jaar vast ontvang je nu een beste rente op een deposito bij Klarna bank tegen 2,68%. De minimale inleg is €500. Klarna is een buitenlandse bank uit Zweden en wordt in Nederland vertegenwoordigd door Raisin met een Nederlandse klantenservice. 

Wanneer je kiest voor een 2 jaar deposito ben je het beste uit bij Inbank tegen 3,07%. De minimale inleg is nu €2.000. De bank heeft een bankvergunning in Estland. Dit betekent dat je spaargeld bij de bank onder het Estse depositogarantie valt (tot €100.000 per rekeninghouder per bank). Registreer bij Raisin. 

Younited is een lucratieve termijnduur bij vijf jaar vast. Open je deposito online met een hoge rente tot 3,45%. Inleggen kan vanaf €500. De bank is afkomstig uit Frankrijk en wederom te openen via bankenplatform raisin. Bekijk product.


5. Investeer in consumenten leningen (P2P)

Sommige zullen zeggen dat je het beste je hypotheek kan aflossen. Wanneer je geld in je eigen huis stopt hoef je daar geen belasting voor te betalen. Andere adviseren om in consumenten leningen te investeren.

Ben je op zoek naar meer rendement op je spaargeld en mocht je geld willen uitlenen aan particulieren die op zoek zijn naar een lening. Kijk dan eens naar Nibble. Nibble is een platform dat behoort tot IT Smart Finance Holding en biedt de mogelijkheid aan particuliere klanten en bedrijven om te investeren in de reeds verstrekte leningen door de bedrijven van de Holding (Originator Joymoney) die vele jaren ervaring hebben in de lening markt.

Zowel voor de gevorderde als de startende belegger met een gemiddelde rente van 12% rendement. Inleggen kan al vanaf €10,- met terugkoopgarantie. Registreer via deze link.


6. Spaar over de grens

wat te doen met spaargeld-deposito-rekening-buitenland-raisin

Heb je er geen problemen mee dat je spaargeld over de grens wordt geparkeerd? De rentevergoeding in het buitenland ligt namelijk hoger dan in Nederland. Door de komst van spaarplatform Raisin is het als Nederlander mogelijk om te sparen in omringende landen in de Europese unie. Deze partijen hebben een AFM-vergunning voor bemiddelen in spaarrekeningen. Om in aanmerking te komen dient een Raisin-rekening te worden geopend (gratis) die vervolgens aan het deposito wordt gekoppeld. Je geld is verzekerd tot €100.000.

De Zweedse bank Klarna heeft nu een actie met 2,67% voor een tweejaarsdeposito met een minimale inleg van €500. Klarna Bank wordt vertegenwoordigd door banken platform Raisin.

Bij Inbank uit Estland krijg je nu zelfs 3,07% rente op een tweejaarsdeposito. Inbank valt onder het depositogarantiestelsel van Estland. Je bent tot €100.000 verzekerd door de overheid. De minimale inleg is €2.000. 


7. Leen geld uit aan ondernemers

wat-te-doen-met-spaargeld_crowdfunding

Een alternatief voor sparen in 2022 is crowdfunding. Crowdfunding is een wat nieuwe manier om je spaargeld te investeren. Met crowdfunding betalen meerdere mensen mee aan de lening van een bedrijf of particulier. Er is bij crowdfunding geen tussenkomst van een financiële instelling en hierdoor zijn de kosten vaak lager en de opbrengsten in rendement in algemene zin hoger.

Volgens crowdfundingcijfers.nl groeide de totale crowdfunding markt in Nederland in 2021 naar 730 miljoen euro. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen 417 miljoen euro werd opgehaald.

wat-te-doen-met-spaargeld-crowdfunding-groei

Wil je investeren in duurzame bedrijsleningen met positieve impact op mens en milieu? kijk dan naar Oneplanetcrowd. Hier investeer je in duurzame bedrijfsleningen en behaal je een rendement tot 6%. Inleggen kan al vanaf €150.


8. Los je schulden af

Los eerst je schulden af. Denk aan je hypotheek of leningen die je hebt afgesloten. Veel mensen staan rood of hebben een lening en sparen tegelijkertijd. De rente op rood staan of op een lening ligt veel hoger dan op een spaarrekening. Druk je maandelijkse kosten zo snel mogelijk door af te lossen op je hypotheek of leningen. Start daarna pas met sparen.


9. Open een spaarverzekering

wat-te-doen-met-spaargeld_open een spaarverzekering

Wil je een vaste hoge rente en geld opzijzetten voor een langere termijn in Nederland? Voor jezelf of voor elkaar. Misschien wil je samen een droomreis maken. Of wil je de kinderen helpen bij het kopen van hun eerste huis. De spaarverzekering van coöperatie DELA, het DELA CoöperatiespaarPlan, biedt een vaste rente van 2,00%.

Een DELA Spaarverzekering is voor de lange termijn, minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar. Tussentijds opnemen is niet mogelijk. Beëindiging binnen 10 jaar kost €150. De minimum inleg is € 10 per keer en periodiek inleggen kan tot maximaal € 2.400 per jaar. Eenmalig inleggen of bijstorten kan ook, maar tot een door DELA bepaald maximum. Op dit moment kun je (bij)storten tot een totaalbedrag van € 12.000.

Het DELA CoöperatiespaarPlan valt overigens niet onder het depositogarantiestelsel. DELA valt als verzekeraar wel onder de nationale opvangregeling van De Nederlandsche Bank en het Verbond van Verzekeraars. Deze opvangregeling biedt niet dezelfde zekerheid. 


10. Isoleer je huis

wat-te-doen-met-spaargeld_isoleer je huis

Is je huis nog niet goed geïsoleerd? Start met isoleren en bespaar op energiekosten. Spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van je huis: de warmte blijft in huis, je hebt een lagere energierekening en het is goed voor het milieu. Bovendien is spouwisolatie veel goedkoper dan je misschien denkt. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar 900 euro. Daarmee bespaar je zo’n 260 euro per jaar (prijspeil 2021). In 3 jaar heb je de investering dus terugverdiend! Bron: Milieucentraal.nl.


11. Schenk spaargeld aan je kinderen

Heb je voldoende spaargeld en wil je wat goeds doen. Wist je dat je tot €105.302 belastingvrij kunt schenken? (2) Je kunt ook kiezen om een huis te kopen voor je kinderen als investering en dit binnen de familie te houden. Vooral in de grote steden kan dit interessant zijn voor de langere termijn.


Wat te doen met 100000 euro spaargeld?

Heb je een ton spaargeld en wil je weten wat je daar mee kunt doen? Bij Bridgefund kun je nu spaargeld beleggen in MKB-ondernemers. De minimale inleg is 100.000 euro. Jouw inleg wordt gespreid over 2500+ MKB-ondernemingen voor een laag risico. Looptijd is flexibel, 1, 2 of 3 jaar. Met een flexibele looptijd is je belegging dagelijks opzegbaar. Je kunt een vast rendement behalen van 5,25%. De rente wordt maandelijks uitgekeerd. Vraag hier een brochure op.

Eindoordeel: Wat te doen met spaargeld?

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen om meer rendement te behalen op je spaargeld dan je nu doet. Zoals je hebt gelezen zijn er nog genoeg mogelijkheden om meer rendement te behalen op je spaargeld. Denk bijvoorbeeld aan beleggen in aandelen of investeren in vastgoedfondsen. Los je schulden af en dump je huisbank wanneer je geen marktconforme rente ontvangt. Overstappen gaat vaak makkelijker dan je denkt. 

Top