Er zijn steeds meer banken met een hogere rente en andere oplossingen om méér rendement uit je spaargeld te halen. Ontdek in dit artikel 11 tips wat je kunt doen met je spaargeld in 2024. 

Wat te doen met spaargeld? Nederlanders sparen flink

Wat zijn nu eigenlijk de beste opties voor je spaargeld? Je kunt beleggen, aflossen op je woning, op een spaarrekening met een vaste rente zetten of er je pensioen mee aanvullen. Door hier vooraf over na te denken kun je jouw spaargeld laten groeien.

Wist je dat de gemiddelde Nederlander bijna een vijfde van zijn beschikbare inkomen opzij als spaargeld? Ondertussen is het totale spaargeld in Nederland opgelopen tot bijna €500 miljard. Dat komt neer op gemiddeld ruim €57.000 per huishouden. 

wat doen met spaargeld nederlanders sparen flink

Spaargeld Nederlandse huishoudens (juli 2024): Bron DNB.nl

1. Richt een noodfonds op

Doel: Zorg voor financiële zekerheid in geval van onvoorziene uitgaven.
Hoeveel: Streef naar 3-6 maanden aan levensonderhoudskosten.
Waar: Plaats dit geld op een gemakkelijk toegankelijke spaarrekening met een zo hoog mogelijke rente.

Zet je spaargeld slim opzij en zorg ervoor dat je een spaarbuffer hebt met voldoende geld om minstens 3-6 maanden aan uitgaven te dekken. Kies een spaarrekening met de hoogste rente om jouw spaardoel sneller te behalen. Klinkt die €57.000 spaargeld als muziek in je oren? Overstappen naar een andere spaarrekening gaat vaak sneller en makkelijker dan je denkt.

wat doen met je spaargeld

Hoogste rente vrij-opneembaar sparen Nederland (juli 2024)

De meest gemakkelijk toegankelijke spaarrekening met een hoge rente vind je momenteel bij bunq. Deze Nederlandse bank geeft je een rente van 3,36% in EUR. Bijna 3x hoger dan bij de traditionele grootbanken. Je kunt te allen tijde bij je geld en er zijn geen kosten aan verbonden. De minimale inleg is €1. De rente wordt wekelijks uitgekeerd. Je bent verzekerd tot EUR 100.000. Open hier je rekening. Of lees onze bunq review.

santander consumer bank sparen wat levert het op

Sparen op een spaarrekening levert (meestal) rente op. Afhankelijk van je spaarsaldo krijg je bij jouw bank momenteel tussen de 1,50% en 1,70%. Wil je meer rente ontvangen over (een deel van) je geld, dan kun je beter een Raisin rekening openen. De Raisin rekening is een alternatief voor een spaarrekening bij de traditionele grootbanken waarmee je op dit moment maar liefst tot 3,26% rente kunt ontvangen bij de Franse Distingo Bank. 

En er zijn tegenwoordig ook brokers die relatief veel rente betalen over niet belegd, vrij opneembaar geld. Bij Freedom24 krijg je bijvoorbeeld tot 3,59% rente op cash. En zelfs tot 5,93% op spaarplannen. Je bent verzekerd tot €20.000 omdat het een beleggingsapp is. Bekijk hier


2. Los extra af op je schulden en woning

Doel: Verminderen van financiële verplichtingen en rentekosten.
Voordelen: Verhoogt je netto waarde en vermindert maandelijkse uitgaven.
Nadelen: Minder liquiditeit voor andere investeringen.
Hoe: Focus eerst op schulden met hoge rente zoals creditcardschulden.

Los eerst je schulden af. Denk aan je hypotheek of leningen die je hebt afgesloten. Veel mensen staan rood of hebben een lening en sparen tegelijkertijd. Wanneer de rente op rood staan of op een lening hoger ligt dan op een spaarrekening doe je er verstandig aan af te lossen. Druk je maandelijkse kosten zo snel mogelijk door af te lossen op je hypotheek of leningen. Start daarna pas met sparen of beleggen. Bereken wat je kunt besparen via deze tool


3. Investeren in aandelen of obligaties

wat-te-doen-met-spaargeld-beleggen

Doel: Groeipotentieel over de lange termijn.
Voordelen: Mogelijkheid tot hogere rendementen.
Nadelen: Hogere risico’s en volatiliteit op de korte termijn.
Hoe: Start met een gediversifieerde beleggingsportefeuille, mogelijk via indexfondsen of ETF’s, om risico’s te spreiden.

Heb jij je spaarbuffer op orde en ben je bereid om wat risico te nemen? Overweeg dan om te beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Dit kan je spaargeld helpen groeien, maar houd er rekening mee dat beleggen risico’s met zich meebrengt. 

Er zijn tegenwoordig allerlei brokers actief die vaak goedkopere tarieven hanteren dan de grootbanken. Een voorbeeld van een online broker is DEGIRO. Zij zijn één van de goedkoopste en grootste brokers op de Nederlandse markt. Je ontvangt nu tijdelijk € 100 gratis transactietegoed als je klant wordt. Bekijk de actie.

Fondsen die goed presteren zijn vaak indextrackers of ETF’s. Dat is een beleggingsfonds dat een index volgt, bijvoorbeeld de Dow Jones Index. Stijgt de Index, dan stijgt ook de waarde van het fonds. Doordat zo’n ETF een index volgt maakt het weinig kosten. Het rendement is vaak beter dan van een actief beleggingsfonds. Zo’n fonds handelt veel en maakt daardoor hogere kosten. 

Wil je beginnen met beleggen in indexfondsen? Dan is Scalable Capital een goede keuze. Met meer dan 750 ETF’s en 7.000 aandelen om in te beleggen. Je kunt al starten vanaf €1,- per maand met maar liefst 4%! rente op je saldo.  Meld je hier aan met je email-adres. 


4. Investeer in leningen aan ondernemers

wat-te-doen-met-spaargeld_crowdfunding

Doel: Help mee aan realisatie ondernemersdromen 
Voordelen: Mogelijkheid tot hoge rendementen en persoonlijke voldoening.
Hoe: Ga op zoek naar ondernemers die aansluiten bij je interesses. 

Leen je geld uit aan ambitieuze ondernemers en investeer in MKB ondernemers via Bridgefund. Jouw inleg wordt gespreid over 6.500 bedrijven voor een laag risico. De Looptijd is afhankelijk van het project. Je kunt een vast rendement behalen van 5,25%. De minimale inleg is 100.000 euro. Vraag meer informatie op. 

geld aan het werk zetten wat doen met spaargeld beleggen in MKB leningen Bridgefund_wat-doen-met-een-ton

Wil je meer weten over Bridgefund? Lees onze uitgebreide Bridgefund review. Als je belang hecht aan maatschappelijk verantwoord beleggen overweeg dan om te investeren in duurzame en ethische fondsen. Met crowdfunding betalen meerdere mensen mee aan de lening van een bedrijf of particulier. Er is bij crowdfunding geen tussenkomst van een financiële instelling en hierdoor zijn de kosten vaak lager en de opbrengsten in rendement in algemene zin hoger.

Volgens crowdfundingcijfers.nl groeide de totale crowdfunding markt in Nederland in 2022 naar 1,08 miljard euro. Dat is een groei van 48% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen 730 miljoen euro werd opgehaald.

wat-te-doen-met-spaargeld-crowdfunding-groei

Wil je met een kleiner bedrag beginnen dan een ton? Dit kan via Mintos. Mintos is een wereldwijde online marktplaats voor leningen, obligaties ETF’s en onroerend goed. Ze bieden particuliere beleggers een gemakkelijke en transparante manier om te beleggen in verschillende activa. Je kunt al starten vanaf €50. Er is nu tijdelijk een bonus waarbij je tot €200 kunt verdienen bij het openen van je beleggingsrekening met de code SUMMER2024. Bekijk actie


5. Beleg in Vastgoedfondsen 

wat-te-doen-met-spaargeld-vastgoed-investeren

Doel: Spaargeld in beweging brengen en passief inkomen.
Voordelen: Mogelijkheid tot huurinkomsten en waardestijging.
Hoe: Overweeg indirecte investeringen via vastgoedfondsen. 

Breng je spaargeld in beweging door te beleggen in vastgoedfondsen van CORUM. Je belegt in winkels, kantoren en hotels in de eurozone of wereldwijd. CORUM investeert gediversifieerd; in 6 verschillende sectoren, verspreid over 16 landen en 4 valuta wereldwijd. Ontvang maandelijks dividend (niet gegarandeerd) of herbeleg in nieuwe CORUM-aandelen. De minimuminleg bedraagt €195.

Door te beleggen in deze fondsen kun je spaargeld diversifiëren en tegelijkertijd extra inkomsten genereren. Bij CORUM is de combinatie van extra inkomsten en een vastgoedportefeuille opbouwen bijzonder interessant. Er valt een bruto rendement te behalen van 6,06% (bruto dividend in 2023 CORUM Origin). Vraag vrijblijvend informatie op via deze link. Of lees onze Corum review

Zie ook SynVest, een beleggingsinstelling die sinds vorig jaar gestart met het SynVest Dutch RealEstate Fund. Gericht op de Nederlandse markt.

Als particuliere investeerder kun je nu via SynVest beleggen in waardevol Nederlands vastgoed. Met een kleine investering vanaf €100,- per maand of eenmalig €2.500. Het risico is overzichtelijk door geografische spreiding en langlopende huurcontracten. Je kunt een gemiddeld rendement behalen van 6,9%. Vraag vrijblijvend meer informatie op via deze link.


6. Spaar via deposito met een vaste rente

Doel: Verdien rente terwijl je spaargeld veilig blijft.
Voordelen: Lage risico’s en liquiditeit.
Nadelen: rentetarieven die mogelijk niet de inflatie bijhouden.
Waar: Overweeg online banken die vaak hogere rentes bieden.

Een slimme overweging zou kunnen zijn om het geld wat je niet nodig hebt te spreiden over meerdere deposito’s met verschillende termijn duur van 3, 6, 9, 12 maanden.

Zodoende valt er iedere 3 maanden een bedrag vrij. Dit noem je een depositoladder en dit is ook een ideale manier als je veel spaargeld hebt en niet weet wat te doen. De hoogste rente op een 3 maanden deposito vind je bij Orange Bank uit Frankrijk (via Raisin) tegen 3,55% rente bij een minimale inleg van €5.000.   

wat doen met spaargeld deposito

Bij 1 jaar vast ontvang je de beste rente op een spaarplan bij Freedom24 tegen 5,44% onder de €100.000. De minimale inleg is nu €1.000. Wanneer je €100.000 stort ontvang je 5,95%. Freedom24 is een buitenlandse broker met spaarplannen gevestigd op Cyprus en wordt in Nederland vertegenwoordigd door Freedom24. Je bent verzekerd tot €20.000. Heb je meer spaargeld, spreid dan over meerdere banken. Lees onze Freedom24 review

Wanneer je kiest voor een twee jaar deposito ben je goed uit bij Banca Progetto uit Italië. Nu geniet je 3,60% rente. Je spaargeld is verzekerd tot €100.000. De minimale inleg is nu €20.000. Bekijk dit product via Raisin. Raisin is een bemiddelaar in spaarrekeningen en een populair spaarplatform geworden. 

Aareal Bank is de meest lucratieve termijnduur bij vijf jaar vast. Open je deposito online met een hoge rente tot 3,40%. Inleggen kan al vanaf €1.000. De bank is afkomstig uit Duitsland. Je inleg is verzekerd tot €100.000. Bekijk product.


7. Investeer in consumenten leningen (P2P)

Doel: Spaargeld in beweging brengen en verdien passief inkomen
Voordelen: Mogelijkheid tot hoge rendementen 
Nadelen: Hogere risico’s en minder liquiditeit
Hoe
: Ga op zoek naar een investeringsplatform  

Ben je op zoek naar meer rendement op je spaargeld en mocht je geld willen uitlenen aan particulieren die op zoek zijn naar een lening. Verdien passief inkomen door te beleggen in honderden leningen van over de hele wereld op Europa’s toonaangevende P2P investeringsplatform IUVO.

Inleggen kan al vanaf €10. Start met investeren via deze link. Sinds kort hebben ze ook IUVO Save met een rente tot 8%. Je zet je spaargeld vast voor 3, 6 of 12 maanden.

Of bekijk Mintos, een wereldwijde online marktplaats voor leningen, obligaties ETF’s en onroerend goed. Ze bieden particuliere beleggers een gemakkelijke en transparante manier om te beleggen in verschillende activa. Het gemiddelde rendement bedraagt 7,8%. Je kunt al starten vanaf €50. Er is nu tijdelijk een bonus waarbij je tot €200 kunt verdienen bij het openen van je beleggingsrekening met de code SUMMER2024. Bekijk actie


8. Vul je pensioenpot aan met belastingvoordeel

wat-te-doen-met-spaargeld_open een spaarverzekering

Doel: Voorbereiden op een comfortabele pensioenperiode.
Voordelen: Fiscale voordelen en lange termijn groei.
Nadelen: Beperkte toegang tot het geld voor een bepaalde leeftijd.
Hoe: Gebruik belastingvriendelijke pensioensparenproducten zoals pensioenrekeningen of lijfrentes.

Zorg ervoor dat je bijdraagt aan je pensioenrekening. In sommige gevallen kan je spaargeld in deze accounts belastingvoordelen opleveren. Je kunt je pensioen aanvullen door te beleggen. Je kunt kiezen voor pensioenbeleggen bij Brand New Day. Zo bouw je extra pensioen op. En kun je gebruik maken van belastingvoordelen.

Wil je liever sparen dan beleggen voor je pensioen? Kies dan voor flexibel pensioen-sparen bij Brand New Day. Met een pensioenrekening-sparen profiteer je van belastingvoordeel en een variabele rente van 1,90%. Hoe eerder je begint met sparen voor je pensioen, hoe meer rendement. En hoe eerder je eventueel zou kunnen stoppen met werken. 


9. Verduurzaam je woning

wat-te-doen-met-spaargeld_isoleer je huis

Gebruik je spaargeld voor verbeteringen aan je woning. Is je huis nog niet goed geïsoleerd? Start met isoleren en bespaar op energiekosten. Spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van je huis: de warmte blijft in huis, je hebt een lagere energierekening en het is goed voor het milieu. Bovendien is spouwisolatie veel goedkoper dan je misschien denkt. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar 1199 euro. Daarmee bespaar je zo’n 320 euro per jaar (prijspeil 2024). In 3 jaar heb je de investering dus terugverdiend! Bron: Milieucentraal.nl.


10. Schenk geld aan je (klein) kinderen

Heb je voldoende spaargeld en wil je jouw (klein) kind helpen met het opbouwen van een vermogen? Er zijn meerdere mogelijkheden om dit te doen, bijvoorbeeld met een schenking. Tot 2022 kon je tot €105.302 belastingvrij schenken? (2) Je kon er voor kiezen om een huis te kopen voor je kinderen als investering en dit binnen de familie te houden. Voor 2024 is de schenkingsvrijstelling echter flink verlaagd tot €6.663.


11. Onderwijs of Zelfontwikkeling

wat doen spaargeld zelfstudie

Doel: Verbeteren van je vaardigheden en toekomstige inkomstenmogelijkheden.
Voordelen: Potentiële verhoging van je inkomen en persoonlijke voldoening.
Nadelen: Kosten van opleidingen of cursussen.
Hoe: Investeer in opleidingen, certificeringen of cursussen die relevant zijn voor je carrière.

Zijn er vaardigheden die je zou willen leren om de volgende stap in je carrière te bereiken? Denk hierbij aan het leren van een nieuwe vaardigheid zoals programmeren, schoenmaker, een nieuwe taal of een cursus tot reisadviseur of fitness instructeur? Die banen zijn toegevoegd aan het rijtje van meest kansrijke banen volgens het UWV. 

Je kunt ook overwegen om zelfstandig aan de slag te gaan en jouw (nieuwe) vaardigheden als service aan te bieden tegen betaling. Zeker wanneer je veel ervaring en kennis hebt opgedaan kan dit een mooie bron van inkomen vormen. Tevens een goed alternatief voor sparen. 


Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?

Heb je een ton spaargeld en wil je weten wat je daar mee kunt doen? Laat het vooral niet stilstaan op een spaarrekening met lage rente. Bij Bridgefund kun je nu spaargeld beleggen in leningen voor Nederlandse MKB ondernemers. De minimale inleg is 100.000 euro. Jouw inleg wordt gespreid over verschillende verstrekte leningen voor een laag risico. Looptijd is afhankelijk van het project. Je kunt een vast rendement behalen tot 5,25%. De rente wordt maandelijks uitgekeerd. Vraag hier een brochure op.

Wat doen met spaargeld tijdens een recessie?

Tijdens een recessie is het extra belangrijk om slim met je spaargeld om te gaan. Onrustige financiële markten zorgen ervoor dat veel mensen zoeken naar betrouwbare onderkomens voor hun geld. Het spreiden van je spaargeld kan dan een slimme zet zijn.

Via Raisin kun je bijvoorbeeld sparen bij Europese banken tegen veel hogere rentes dan de Nederlandse grootbanken bieden. Al Raisins partnerbanken zijn gedekt door het nationale depositogarantiestelsel van het desbetreffende land. Dit houdt in dat je spaargeld beschermd is tot € 100.000. Zo haal je meer uit je spaargeld, ook tijdens een recessie.

Conclusie: wat te doen met spaargeld

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen om meer rendement te behalen op je spaargeld dan je nu doet. Zoals je hebt gelezen zijn er nog genoeg mogelijkheden om meer rendement te behalen op je spaargeld in 2024. Denk bijvoorbeeld aan beleggen in aandelen of investeren in vastgoedfondsen. Los je schulden af en dump je huisbank wanneer je geen marktconforme rente ontvangt. Overstappen gaat vaak makkelijker dan je denkt. 

Top