Er zijn nog steeds wel banken met een hogere rente en andere oplossingen om méér rendement uit je spaargeld te halen. Het is tijd om je financiën in shape te krijgen. Ook in deze onzekere tijden met het corona-virus wil je geen spaargeld mislopen. Ontdek in dit artikel wat te doen met  spaargeld in 2020. 

1.  Wat doen met spaargeld: kies een betere spaarrekening

Dump je huisbank. Loop geen geld mis door bij de grootbanken te blijven zitten. De grootbanken Rabobank en ING bieden slechts 0,01% rente. Bij ABN AMRO krijg je nog maar 0,00% rente. Overstappen gaat sneller en makkelijker dan je denkt. Vergelijk de actuele rente in 2020 van grootbanken met online banken.

wat te doen met spaargeld

De beste optie voor je spaargeld op een spaarrekening in 2020 is bij Bigbank. 50x hoger dan bij de traditionele grootbanken. Kies voor Bigbank Flexibel Sparen, dan geniet je 0,50% rente. Je kunt te allen tijde bij je geld en er zijn geen kosten aan verbonden. Je hebt nu een spaarrekening zonder betaalrekening. Er is geen minimum inleg. 

Of kies voor de Coop Pank. Deze spaarrekening is te openen via bankenplatform Raisin. De minimum inleg is €5.000 en je ontvangt een welkomstbonus van €10. Er geldt een opzegtermijn van 15 werkdagen. De bank is afkomstig uit Estland.

Maar, wat misschien slimmer is, is om je spaargeld weg te zetten op een deposito.


2. Spaar slimmer via deposito

Een slimme overweging zou kunnen zijn om het geld wat je niet nodig hebt te spreiden over meerdere deposito’s met verschillende termijn duur van 3, 6, 9, 12 maanden.

Zodoende valt er iedere 3 maanden een bedrag vrij. Dit is ook een ideale manier als je veel spaargeld hebt en niet weet wat te doen. De hoogste rente op een 3 maanden deposito vind je bij NIBC Direct tegen 0,15% rente. De reden dat NIBC Direct een hogere rente aan kan bieden komt doordat zij geen bankfilialen hebben.

wat te doen met spaargeld 2019 deposito geld vastzetten

Bij 1 jaar vast ontvang je nu de beste rente op een deposito bij J&T Banka tegen 1,00%. De minimale inleg is €10.000 waarna je een welkomstbonus ontvangt van €50. De bank is afkomstig uit Tsjechië. Omdat J&T Banka haar producten online aanbiedt kan het aantrekkelijke rentetarieven aanbieden. Je spaargeld is verzekerd tot €100.000. Openen gaat via bankenplatform Raisin. Raisin is AFM-vergunninghouder voor het bemiddelen in spaarekeningen.

J&T Banka is ook de meest lucratieve termijnduur bij vijf jaar vast. Open je deposito online met een hoge rente van 1,40%  Inleggen kan al vanaf €10.000. Bij J&T Banka kun je je deposito(‘s) 100% online openen en beheren via bankenplatform Raisin. Je spaargeld verzekerd tot €100.000. Momenteel ontvang je een welkomstbonus van €50. Bekijk product

Maar wat nou als je écht veel spaargeld hebt?

Wat te doen met veel spaargeld

Heb je veel spaargeld en zoek je de beste manier om je geld te investeren, met 100.000 euro val je precies binnen de veiligheidsmarge van het depositogarantiestelsel (DGS) dat je spaargeld garandeert tot 100.000 bij het omvallen van de bank. Heb je meer spaargeld dan 100.000 euro spreid dan bij meerdere banken. Let wel op dat je niet twee banken kiest die onder dezelfde bankvergunning opereren.


3. Start met beleggen via broker

wat-te-doen-met-spaargeld_beleggen-in-aandelen

Sparen lijkt uit door de lage spaarrente. Maar schijn bedriegt want volgens cijfers van De Nederlandsche Bank stond er nog nooit zoveel spaargeld op Nederlandse spaarrekeningen als afgelopen jaar. Meer dan EUR 388 miljard. Peildatum juli 2020.

Spaargeld_nederlandse_huishoudens_spaarrentesvergelijken

Er komt wel steeds meer interesse naar alternatieven zoals bijvoorbeeld beleggen. Het beleggersvertrouwen zit dan ook in de lift. Het Corona virus biedt ook kansen. Door het corona virus zijn beleggers positiever over de economische situatie die voor ons ligt, blijkt ook uit een artikel op het Financiële dagblad; particuliere belegger ruikt kans bij corona-dip. Een groeiend aantal beleggers speculeert op de koersstijging nadat het corona virus achter ons ligt.

Er zijn tegenwoordig allerlei brokers actief die vaak goedkopere tarieven hanteren dan de grootbanken. De meeste brokers bieden ook gratis en vrijblijvend een informatiemap aan zodat je zelf kunt ontdekken of beleggen wat voor je is.

Binckbank heeft een speciale welkomst actie. Je ontvangt nu tijdelijk € 200,- transactietegoed als je klant wordt. Bekijk de actie.

En eToro waar je commissie vrij kunt handelen met een intuïtief platform. Het unieke aan dit platform is dat er een sociaal element is ingebouwd waarbij je succesvolle strategieën van investeerders kunt kopieren. Je kunt je aanmelden voor een gratis account. Handelen kan je bij eToro tegen 0% kosten bij aandelen en ETF’s.  Na het storten van een minimale inleg van €200,- kun je starten met handelen. 

Of kies voor DEGIRO en beleg tegen ongekend lage tarieven. DEGIRO is tevens bekroond tot beste online broker van Nederland.  Er beleggen inmiddels meer dan 600.000 mensen bij deze broker. 

Disclaimer: beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.


4. Investeer in consumenten leningen (P2P)

Sommige zullen zeggen dat je het beste je hypotheek kan aflossen; als je geld in je eigen huis stopt hoef je daar geen belasting voor te betalen. Andere adviseren om in consumenten leningen te investeren.

Ben je op zoek naar meer rendement op je spaargeld en mocht je geld willen uitlenen aan particulieren die op zoek zijn naar een lening, kijk dan eens naar Fast Invest.

Zowel voor de gevorderde als de startende belegger met een vaste rente van maximaal 18% rendement. Inleggen kan al vanaf €1,- met terugkoopgarantie. Open hier een account en start met investeren.

Liever dicht bij huis? Je kunt er ook voor kiezen om je geld uit te lenen aan particulieren in Nederland.  Investeren kan al vanaf € 100. Via Lender & Spender met een gemiddeld rendement van 4%. Doe hier de investeerders test.


5. Beleg in Vastgoedfondsen

wat-te-doen-met-spaargeld-vastgoed-investeren

Breng je spaargeld in beweging door te beleggen in de vastgoedfondsen van CORUM. Je belegt in winkels, kantoren en hotels in de eurozone of wereldwijd. CORUM investeert gediversifieerd; in 6 verschillende sectoren, verspreid over 16 landen en 4 valuta wereldwijd. Ontvang maandelijks dividend (niet gegarandeerd) of herbeleg in nieuwe CORUM-aandelen. De minimuminleg bedraagt €189.

Door te beleggen in deze fondsen kun je spaargeld diversifiëren en tegelijkertijd extra inkomsten genereren. Bij CORUM is de combinatie van extra inkomsten en een vastgoedportefeuille opbouwen bijzonder interessant.  Er valt een bruto rendement te behalen van 6,26%. Vraag vrijblijvend informatie op via deze link.


6. Spaar over de grens

wat-te-doen-met-spaargeld_deposito-rekening-buitenland-Savedo

Heb je er geen problemen mee dat je spaargeld over de grens wordt geparkeerd? De rentevergoeding in het buitenland ligt namelijk hoger dan in Nederland. Door de komst van spaarplatform Savedo en Raisin is het als Nederlander mogelijk om te sparen in omringende landen in de Europese unie. Deze partijen hebben een AFM-vergunning voor bemiddelen in spaarrekeningen. Om in aanmerking te komen dient een Savedo – of Raisin-rekening te worden geopend (gratis) die vervolgens aan het deposito wordt gekoppeld. Je geld is verzekerd tot €100.000.

Bij Bigbank uit Estland krijg je nu 0,80% rente op een éénjaarsdeposito. Deze bank  is sinds 2012 in Nederland actief.  Bigbank valt onder het depositogarantiestelsel van Estland. Je bent tot €100.000 verzekerd door de overheid. De minimale inleg is €10.000. Het is sinds kort ook mogelijk om flexibel te sparen bij Bigbank.

De Slowaakse bank Privatbanka heeft nu een actie met 1,15% voor een tweejaarsdeposito met een minimale inleg van €1.000. Privatbanka wordt vertegenwoordigd door banken platform Savedo.


7. Leen geld uit aan ondernemers

wat-te-doen-met-spaargeld_crowdfunding

Een alternatief voor sparen in 2020 is crowdfunding. Crowdfunding is een wat nieuwe manier om je spaargeld te investeren. Met crowdfunding betalen meerdere mensen mee aan de lening van een bedrijf of particulier. Er is bij crowdfunding geen tussenkomst van een financiële instelling en hierdoor zijn de kosten vaak lager en de opbrengsten in rendement in algemene zin hoger.

Volgens crowdfundingcijfers.nl groeide de totale crowdfunding markt in Nederland in 2019  naar 424 miljoen euro. Dat is 29% meer dan in 2018, toen 329 miljoen euro werd opgehaald.

groeigrafiek crowdfunding

De groei van crowdfunding in Nederland (bedragen in miljoenen euro)

Wil je investeren in duurzame bedrijsleningen met positieve impact op mens en milieu? kijk dan naar Oneplanetcrowd. Hier investeer je in duurzame bedrijfsleningen en behaal je een rendement tot 6%. Inleggen kan al vanaf €150.

Of leen groeikapitaal uit aan bedrijven in de zorg. Crowdfundingplatform Aescuvest biedt particuliere en institutionele investeerders de mogelijkheid om te investeren in zorgvuldig gekozen Europese start-ups uit de zorgsector. Naast het profiteren van een hoge ROI, helpt het investeren in aescuvest bij het financieren van ontwikkelingen in de gezondheidszorg die een enorm positief effect kunnen hebben op de maatschappij in het algemeen. Kies zelf je project en behaal een hoog rendement tot 12%. Het minimale investeringsbedrag is 1 000 EUR. 


8. Los je schulden af

Los eerst je schulden af. Denk aan je hypotheek of leningen die je hebt afgesloten. Veel mensen staan rood of hebben een lening en sparen tegelijkertijd. De rente op rood staan of op een lening ligt veel hoger dan op een spaarrekening. Druk je maandelijkse kosten zo snel mogelijk door af te lossen op je hypotheek of leningen. Start daarna pas met sparen.


9. Open een spaarverzekering

wat-te-doen-met-spaargeld_open een spaarverzekering

Wil je een vaste hoge rente en geld opzijzetten voor een langere termijn in Nederland? Voor jezelf of voor elkaar. Misschien wil je samen een droomreis maken. Of wil je de kinderen helpen bij het kopen van hun eerste huis. De spaarverzekering van coöperatie DELA, het DELA CoöperatiespaarPlan, biedt een vaste rente van 2,00%.

Een DELA Spaarverzekering is voor de lange termijn, minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar. Tussentijds opnemen is niet mogelijk. Beëindiging binnen 10 jaar kost €150. De minimum inleg is € 10 per keer en periodiek inleggen kan tot maximaal € 2.400 per jaar. Eenmalig inleggen of bijstorten kan ook, maar tot een door DELA bepaald maximum. Op dit moment kun je (bij)storten tot een totaalbedrag van € 12.000.

Het DELA CoöperatiespaarPlan valt overigens niet onder het depositogarantiestelsel. DELA valt als verzekeraar wel onder de nationale opvangregeling van De Nederlandsche Bank en het Verbond van Verzekeraars. Deze opvangregeling biedt niet dezelfde zekerheid. 


10. Isoleer je huis

isoleer je huisIs je huis nog niet goed geïsoleerd? Start met isoleren en bespaar op energiekosten. Spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van je huis: de warmte blijft in huis, je hebt een lagere energierekening en het is goed voor het milieu. Bovendien is spouwisolatie veel goedkoper dan je misschien denkt. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar 800 euro. Daarmee bespaar je zo’n 260 euro per jaar (prijspeil 2019). In 3 jaar heb je de investering dus terugverdiend! Bron: Milieucentraal.nl


11. Schenk spaargeld aan je kinderen

Heb je voldoende spaargeld en wil je wat goeds doen. Wist je dat je tot €102.010 belastingvrij kunt schenken? Je kunt ook kiezen om een huis te kopen voor je kinderen als investering en dit binnen de familie te houden. Vooral in de grote steden kan dit interessant zijn voor de langere termijn.

Deze 11 tips helpen jou wat te doen met je spaargeld in 2020

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen om meer rendement te behalen dan je nu doet. Heb jij ook een goede suggestie op de vraag “Wat te doen met spaargeld in 2020” Laat het ons gerust weten via de feedback knop aan de rechterzijde van de pagina.

Top