Er zijn nog steeds wel banken met een hogere rente en andere oplossingen om méér rendement uit je spaargeld te halen. Het is tijd om je financiën in shape te krijgen. Je wilt geen spaargeld mislopen. Ontdek in dit artikel wat te doen met je spaargeld in 2019. 

1. Wat te doen met spaargeld: kies een betere spaarrekening

Loop geen geld mis door bij de grootbanken te blijven zitten. De grootbanken ABN AMRO en ING bieden slechts 0,02%. Overstappen gaat sneller en makkelijker dan je denkt. Vergelijk de actuele rente in 2019 van grootbanken met online banken.

wat te doen met spaargeld 2019

De beste optie voor je spaargeld op een vrij opneembare spaarrekening in 2019 is bij bunq tegen 0,27% rente. 9x hoger dan bij de traditionele grootbanken. Je kunt nu een maand gratis uitproberen. Of kies voor NIBC Direct , dan geniet je 0,25% rente. Je kunt te allen tijde bij je geld en er zijn geen kosten aan verbonden. Je hebt nu een spaarrekening zonder betaalrekening. Er is geen minimum inleg en je spaart bij een 100% Nederlandse bank.

Maar, wat misschien slimmer is, is om je spaargeld weg te zetten op een deposito.

2. Spaar slimmer via deposito

Een slimme overweging zou kunnen zijn om het geld wat je niet nodig hebt te spreiden over meerdere deposito’s met verschillende termijn duur van 3, 6, 9, 12 maanden.

Zodoende valt er iedere 3 maanden een bedrag vrij. Dit is ook een ideale manier als je veel spaargeld hebt en niet weet wat te doen. De hoogste rente op een 3 maanden deposito vind je bij NIBC Direct tegen 0,35% rente.

wat te doen met spaargeld 2019 deposito geld vastzetten

Bij 1 jaar vast ontvang je nu de beste rente op een deposito bij Inbank tegen 1,15% (via Raisin). De meest lucratieve termijnduur bij deposito sparen is 5 jaar en vind je momenteel ook bij Inbank (via Raisin) tegen 1,40% rente. Raisin biedt een welkomstbonus tot maar liefst €100,- bij het openen van je eerste deposito.

Je dient wel eerst te registreren. Er dient een Raisin rekening geopend te worden (gratis) die vervolgens aan het deposito gekoppeld wordt. Dit product valt onder het Estlandse garantiestelsel. De minimale inleg is €2.000. Je bent verzekerd tot €100.000. Inbank heeft momenteel de hóógste rente in de Eurozone.

Maar wat nou als je écht veel spaargeld hebt?

Wat te doen met veel spaargeld

Heb je veel spaargeld en zoek je de beste manier om je geld te investeren, met 100.000 euro val je precies binnen de veiligheidsmarge van het depositogarantiestelsel (DGS) dat je spaargeld garandeert tot 100.000 bij het omvallen van de bank. Heb je meer spaargeld dan 100.000 euro spreid dan bij meerdere banken. Let wel op dat je niet twee banken kiest die onder dezelfde bankvergunning opereren.

Mocht je willen sparen vind je momenteel de hoogste rente bij Inbank. Bij een ton krijg je momenteel maximaal 1,40% rente bij 5 jaar vast. Dit levert bij een inleg van een ton euro binnen 5 jaar 7.000 euro op + €100 welkomstbonus.

Gemiddeld genomen is de spaarrente rond 5 jaar het meest lucratief. Het verschil namelijk in rente met 10 jaar deposito sparen is meestal niet heel groot. Ter illustratie: bij de Bigbank ontvang je 1,75% rente bij 10 jaar vast.

3. Beleg in vastgoed

wat-te-doen-met-spaargeld_vastgoed

Sommige zullen zeggen dat je het beste je hypotheek kan aflossen; als je geld in je eigen huis stopt hoef je daar geen belasting voor te betalen. Andere adviseren om in vastgoed te investeren.

In de afgelopen anderhalve eeuw leverde een belegging in vastgoed meer op dan als je aandelen had gehad. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer de Amerikaanse Fed, het Amerikaanse stelsel van central banken.

Als je vanaf 1870 wereldwijd in aandelen had belegd, dan had je per jaar gemiddeld netto 6,6 procent verdiend, dat is gecorrigeerd voor de inflatie. Maar als je huizen had bezeten, dan was je nettorendement (ook gecorrigeerd voor inflatie) gemiddeld 7,25 procent geweest. Een stuk meer dus.

Ben je op zoek naar meer rendement op je spaargeld en mocht je in vastgoed willen investeren, kijk dan eens naar Thuisborg. Hier beleg je met zekerheid met als onderpand Nederlandse woningen. Profiteer van de vergrijzing en beleg in Nederlandse modulaire seniorenwoningen.

Zowel voor de gevorderde als de startende belegger met een vaste rente van 8% rendement. Inleggen kan al vanaf €1.000. Vraag hier vrijblijvend informatie op.

4. Open een spaarverzekering

wat-te-doen-met-spaargeld_open een spaarverzekering

Wil je een vaste hoge rente en geld opzijzetten voor een langere termijn in Nederland? Voor jezelf of voor elkaar. Misschien wil je samen een droomreis maken. Of wil je de kinderen helpen bij het kopen van hun eerste huis. De spaarverzekering van coöperatie DELA, het DELA CoöperatiespaarPlan, biedt een vaste rente van 2,00%.

Een DELA Spaarverzekering is voor de lange termijn, minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar. Tussentijds opnemen is niet mogelijk. Beëindiging binnen 10 jaar kost €150. De minimum inleg is € 10 per keer en periodiek inleggen kan tot maximaal € 2.400 per jaar. Eenmalig inleggen of bijstorten kan ook, maar tot een door DELA bepaald maximum. Op dit moment kun je (bij)storten tot een totaalbedrag van € 12.000.

Het DELA CoöperatiespaarPlan valt overigens niet onder het depositogarantiestelsel. DELA valt als verzekeraar wel onder de nationale opvangregeling van De Nederlandsche Bank en het Verbond van Verzekeraars. Deze opvangregeling biedt niet dezelfde zekerheid. Door naar DELA.

5. Spaar over de grens

wat-te-doen-met-spaargeld_deposito-rekening-buitenland-Savedo

Heb je er geen problemen mee dat je spaargeld over de grens wordt geparkeerd? De rentevergoeding in het buitenland ligt namelijk hoger dan in Nederland. Door de komst van spaarplatform Savedo en Raisin is het als Nederlander mogelijk om te sparen in omringende landen in de Europese unie. Deze partijen hebben een AFM-vergunning voor bemiddelen in spaarrekeningen. Om in aanmerking te komen dient een Savedo – of Raisin-rekening te worden geopend (gratis) die vervolgens aan het deposito wordt gekoppeld. Je geld is verzekerd tot €100.000.

Bij Inbank uit Estland krijg je nu 1,15% rente op een éénjaarsdeposito en BlueOrange Bank uit Letland geeft je 1,30% voor een tweejaarsdeposito. Flink meer dan bij Nederlandse aanbieders. Beide banken worden vertegenwoordigd door Raisin en is sinds 2018 in Nederland actief. BlueOrange Bank valt onder het depositogarantiestelsel van Letland. Inbank onder Estland. Je bent tot €100.000 verzekerd door de overheid. De minimale inleg is respectievelijk €2.000 / €20.000.

Liever starten met een lagere inleg? De Slowaakse bank Privatbanka heeft nu een actie met 1,30% voor een tweejaarsdeposito met een minimale inleg van €1.000 en €25 welkomstbonus. Privatbanka wordt vertegenwoordigd door banken platform Savedo.

6. Start met beleggen via broker

wat-te-doen-met-spaargeld_beleggen-in-aandelen

Sparen lijkt uit door de lage spaarrente. Maar schijn bedriegt want volgens cijfers van De Nederlandsche Bank stond er nog nooit zoveel spaargeld op Nederlandse spaarrekeningen als afgelopen jaar. Meer dan EUR 356 miljard. Peildatum januari 2019.

wat-te-doen-met-Spaargeld_nederlandse_huishoudens_spaarrentesvergelijken

Er komt wel steeds meer interesse naar alternatieven zoals bijvoorbeeld beleggen. Het beleggersvertrouwen zit dan ook in de lift. Beleggers zijn positiever over de economische situatie, blijkt uit de ING Beleggersbarometer (2019). Een groeiend aantal beleggers zag de waarde van de eigen beleggingsportefeuille afgelopen maanden stijgen.

Er zijn tegenwoordig allerlei brokers actief die vaak goedkopere tarieven hanteren dan de grootbanken. De meeste brokers bieden ook gratis en vrijblijvend een informatiemap aan zodat je zelf kunt ontdekken of beleggen wat voor je is.

Binckbank heeft een speciale welkomst actie. Je ontvangt nu tijdelijk € 200,- transactietegoed als je klant wordt. Bekijk de actie. Een andere populaire aanbieder is DEGIRO vanwege de lage tarieven. Een recente nieuwe toetreder Flatex (Grootste broker in Duitsland) stunt momenteel op de Nederlandse markt met €0 transactiekosten en € 100,- welkomstbonus. Je handelt dus gratis via dit platform. Lees ook onze Flatex review en ervaring.

7. Kies voor crowdfunding

wat-te-doen-met-spaargeld_crowdfunding

Een alternatief voor sparen in 2019 is crowdfunding. Crowdfunding is een wat nieuwe manier om je spaargeld te investeren. Met crowdfunding betalen meerdere mensen mee aan de lening van een bedrijf of particulier. Er is bij crowdfunding geen tussenkomst van een financiële instelling en hierdoor zijn de kosten vaak lager en de opbrengsten in rendement in algemene zin hoger.

Volgens crowdfundingcijfers.nl groeide de totale crowdfunding markt in 2018 met 48% naar 329 miljoen euro. Nog steeds een peuleschil als je het vergelijkt met de totale markt voor sparen maar de potentie moge duidelijk zijn.

Wil je investeren in duurzame bedrijsleningen met positieve impact op mens en milieu? kijk dan naar Oneplanetcrowd. Hier investeer je in duurzame bedrijfsleningen en behaal je een rendement tot 6%. Inleggen kan al vanaf €150.

Je kunt er ook voor kiezen om je geld uit te lenen aan particulieren in Nederland. Via Lender & Spender met een gemiddeld rendement van 4.2%.

8. Los je schulden af

Los eerst je schulden af. Denk aan je hypotheek of leningen die je hebt afgesloten. Veel mensen staan rood of hebben een lening en sparen tegelijkertijd. De rente op rood staan of op een lening ligt veel hoger dan op een spaarrekening. Druk je maandelijkse kosten zo snel mogelijk door af te lossen op je hypotheek of leningen. Start daarna pas met sparen.

9. Leen geld uit aan kinderen of familie

Fungeer als bank en leen geld uit aan kinderen of familieleden en vraag hier een rentevergoeding voor. Die rente kan door hen worden afgetrokken via de familiebankconstructie. Hierbij leen je geld en combineer je dat met een schenking.

10. Isoleer je huis

isoleer je huisIs je huis nog niet goed geïsoleerd? Start met isoleren en bespaar op energiekosten. Spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van je huis: de warmte blijft in huis, je hebt een lagere energierekening en het is goed voor het milieu. Bovendien is spouwisolatie veel goedkoper dan je misschien denkt. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar 800 euro. Daarmee bespaar je zo’n 260 euro per jaar (prijspeil 2019). In 3 jaar heb je de investering dus terugverdiend! Bron: Milieucentraal.nl

11. Schenk spaargeld aan je kinderen

Heb je voldoende spaargeld en wil je wat goeds doen. Wist je dat je tot €102.010 belastingvrij kunt schenken? Je kunt ook kiezen om een huis te kopen voor je kinderen als investering en dit binnen de familie te houden. Vooral in de grote steden kan dit interessant zijn voor de langere termijn.

Deze 11 tips helpen jou wat te doen met je spaargeld in 2019

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen om meer rendement te behalen dan je nu doet. Heb jij ook een goede suggestie op de vraag “Wat te doen met spaargeld in 2019” Laat het ons gerust weten.

Top