Het Nibud adviseert 18.250 euro aan te houden als geldbuffer (1). Eigenlijk volsta je met maandelijks 10 procent van je inkomen op de spaarrekening te zetten. Helaas levert sparen tegenwoordig niet zoveel meer op.

Maar er zijn nog steeds wel banken met een hogere rente en andere oplossingen om méér rendement uit je spaargeld te halen. Het is tijd om je financiën in shape te krijgen. Zorg dat je geen geld misloopt. Ontdek in dit artikel 11 tips wat te doen met spaargeld in 2021. 

1.  Kies een betere spaarrekening

Dump je huisbank. Loop geen geld mis door bij de grootbanken te blijven zitten. Zo bieden de Rabobank en ING slechts 0,01% rente. Bij ABN AMRO krijg je 0,00% rente. Overstappen gaat sneller en makkelijker dan je denkt. Kortom, vergelijk de actuele rente in 2021 van grootbanken met online banken.

wat te doen met spaargeld_2021
De beste optie voor je spaargeld op een spaarrekening in 2021 is bij Renault Bank. 25x hoger dan bij de traditionele grootbanken. Deze recent toegetreden bank uit Frankrijk op het platform van Raisin geeft je een rente van 0,25%.  Bovendien ontvang je ook een lucratieve welkomstbonus tot €100,-. Je kunt onbeperkt storten en opnemen wanneer je wilt. De minimale inleg is €1,-. Je spaargeld is verzekerd tot EUR 100.000. Frankrijk heeft een goede rating. (S&P:AA). 

Zie ook, Bigbank Flexibel sparen. Hier geniet je nu 0,30% rente. De bank is afkomstig uit Estland. Je kunt te allen tijde bij je geld en er zijn geen kosten aan verbonden. Je hebt nu een spaarrekening zonder betaalrekening. Er is geen minimum inleg. 

Maar, wat misschien ook slim is, is om te starten met beleggen in aandelen. 


2. Start met beleggen in aandelen/indexfondsen

wat te doen met spaargeld_beleggen

Sparen lijkt uit door de lage spaarrente. Maar schijn bedriegt want volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (2) stond er nog nooit zoveel spaargeld op Nederlandse spaarrekeningen als dit jaar. Meer dan 408 miljard. Peildatum oktober 2021.

wat-doen-met-spaargeld-Spaargeld_nederlandse_huishoudens_spaarrentesvergelijken

Er komt wel steeds meer interesse naar alternatieven zoals bijvoorbeeld beleggen. Het beleggersvertrouwen zit volgens de ING Bank dan ook in de lift (3). Er zijn tegenwoordig allerlei brokers actief die vaak goedkopere tarieven hanteren dan de grootbanken. De meeste brokers bieden ook gratis en vrijblijvend een informatiemap aan zodat je zelf kunt ontdekken of beleggen wat voor je is.

Een voorbeeld van een online broker is DEGIRO. Zij zijn één van de goedkoopste en grootste brokers op de Nederlandse markt. Je ontvangt nu tijdelijk € 50,- transactietegoed als je klant wordt. Bekijk de actie.

Ben je niet zo’n actieve belegger en wil je liever index beleggen op een passieve manier. Open dan een beleggingsrekening bij InDelta. Bij InDelta kun je wereldwijd gespreid beleggen in gelijk-gewogen indexfondsen met uitzonderlijk lage kosten. Geen aan- en verkoopkosten. Inleggen kan al vanaf €1,-. 

Disclaimer: beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 


3. Beleg in Vastgoedfondsen in Nederland en Europa

wat-te-doen-met-spaargeld-vastgoed-investeren

Breng je spaargeld in beweging door te beleggen in de vastgoedfondsen van CORUM. Je belegt in winkels, kantoren en hotels in de eurozone of wereldwijd. CORUM investeert gediversifieerd; in 6 verschillende sectoren, verspreid over 16 landen en 4 valuta wereldwijd. Ontvang maandelijks dividend (niet gegarandeerd) of herbeleg in nieuwe CORUM-aandelen. De minimuminleg bedraagt €189.

Door te beleggen in deze fondsen kun je spaargeld diversifiëren en tegelijkertijd extra inkomsten genereren. Bij CORUM is de combinatie van extra inkomsten en een vastgoedportefeuille opbouwen bijzonder interessant.  Er valt een bruto rendement te behalen van 6,00%*. Bruto dividend in 2020 (CORUM Origin). Vraag vrijblijvend informatie op via deze link.

Zie ook SynVest, een beleggingsinstelling die sinds vorig jaar gestart met het SynVest Dutch RealEstate Fund. Gericht op de Nederlandse markt.

Als particuliere investeerder kun je nu via SynVest beleggen in waardevol Nederlands vastgoed. Met een kleine investering vanaf €100,- per maand of eenmalig €2.500. Het risico is overzichtelijk door geografische spreiding en langlopende huurcontracten. Je kunt een gemiddeld rendement behalen van 8,1% over 7 jaar. Vraag vrijblijvend meer informatie op via deze link.


4. Zet je spaargeld vast via deposito

Een slimme overweging zou kunnen zijn om het geld wat je niet nodig hebt te spreiden over meerdere deposito’s met verschillende termijn duur van 6, 9, 12 maanden.

Zodoende valt er iedere 3 maanden een bedrag vrij. Dit is ook een ideale manier als je veel spaargeld hebt en niet weet wat te doen. De hoogste rente op een 6 maanden deposito vind je bij Rietumu Bank tegen 0,40% rente. 

wat te doen met spaargeld 2019 deposito geld vastzetten

Bij 1 jaar vast ontvang je nu een beste rente op een deposito bij Rietumu Bank tegen 0,70%. De minimale inleg is €10.000 waarna je een welkomstbonus ontvangt. De bank is afkomstig uit Letland. Omdat Rietumu Bank haar producten online aanbiedt kan het aantrekkelijke rentetarieven aanbieden. Je spaargeld is verzekerd tot €100.000. Openen gaat via bankenplatform Raisin. Raisin is AFM-vergunninghouder voor het bemiddelen in spaarekeningen.

J&T Banka is de meest lucratieve termijnduur bij vijf jaar vast. Open je deposito online met een hoge rente tot 1,20%. Bij J&T Banka kun je je deposito’s 100% online openen en beheren via bankenplatform Raisin. De bank is afkomstig uit Tsjechië. Je spaargeld is verzekerd tot €100.000. Momenteel ontvang je tijdelijk een welkomstbonus van €25. Bekijk product


5. Investeer in consumenten leningen (P2P)

Sommige zullen zeggen dat je het beste je hypotheek kan aflossen. Wanneer je geld in je eigen huis stopt hoef je daar geen belasting voor te betalen. Andere adviseren om in consumenten leningen te investeren.

Ben je op zoek naar meer rendement op je spaargeld en mocht je geld willen uitlenen aan particulieren die op zoek zijn naar een lening. Kijk dan eens naar Nibble. Nibble is een platform dat behoort tot IT Smart Finance Holding en biedt de mogelijkheid aan particuliere klanten en bedrijven om te investeren in de reeds verstrekte leningen door de bedrijven van de Holding (Originator Joymoney) die vele jaren ervaring hebben in de lening markt.

Zowel voor de gevorderde als de startende belegger met een gemiddelde rente van 14,5% rendement. Inleggen kan al vanaf €10,- met terugkoopgarantie. Registreer via deze link.

Liever dicht bij huis? Je kunt er ook voor kiezen om je geld uit te lenen aan particulieren in Nederland. Investeren kan al vanaf € 100. Via Lender & Spender met een gemiddeld rendement van 4%. Doe hier de investeerders test.


6. Spaar over de grens

wat te doen met spaargeld-deposito-rekening-buitenland-raisin

Heb je er geen problemen mee dat je spaargeld over de grens wordt geparkeerd? De rentevergoeding in het buitenland ligt namelijk hoger dan in Nederland. Door de komst van spaarplatform Raisin is het als Nederlander mogelijk om te sparen in omringende landen in de Europese unie. Deze partijen hebben een AFM-vergunning voor bemiddelen in spaarrekeningen. Om in aanmerking te komen dient een Raisin-rekening te worden geopend (gratis) die vervolgens aan het deposito wordt gekoppeld. Je geld is verzekerd tot €100.000.

De Italiaanse bank Banca Progetto heeft nu een actie met 0,90% voor een tweejaarsdeposito met een minimale inleg van €10.000. Banca Progetto wordt vertegenwoordigd door banken platform Raisin.

Bij Bigbank uit Estland krijg je nu 0,40% rente op een éénjaarsdeposito. Deze bank  is sinds 2012 in Nederland actief.  Bigbank valt onder het depositogarantiestelsel van Estland. Je bent tot €100.000 verzekerd door de overheid. De minimale inleg is €1.000. Het is sinds kort ook mogelijk om flexibel te sparen bij Bigbank.


7. Leen geld uit aan ondernemers

wat-te-doen-met-spaargeld_crowdfunding

Een alternatief voor sparen in 2021 is crowdfunding. Crowdfunding is een wat nieuwe manier om je spaargeld te investeren. Met crowdfunding betalen meerdere mensen mee aan de lening van een bedrijf of particulier. Er is bij crowdfunding geen tussenkomst van een financiële instelling en hierdoor zijn de kosten vaak lager en de opbrengsten in rendement in algemene zin hoger.

Volgens crowdfundingcijfers.nl (4) groeide de totale crowdfunding markt in Nederland in de eerste helft van 2021 naar 358 miljoen euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen 178 miljoen euro werd opgehaald.

wat-te-doen-met-spaargeld-crowdfunding-groei

Wil je investeren in duurzame bedrijsleningen met positieve impact op mens en milieu? kijk dan naar Oneplanetcrowd. Hier investeer je in duurzame bedrijfsleningen en behaal je een rendement tot 6%. Inleggen kan al vanaf €150.

Of investeer in leningen via Mintos. Bij Mintos kun je jouw geld passief laten groeien. Je kunt een rendement behalen tot 10.4%. Uit data van Mintos blijkt dat 90% van de investeerders met ten minste €500 jaarlijks minstens 10% rendement behalen. Als belegger in leningen krijg je toegang tot ongeëvenaarde diversificatiemogelijkheden. Tussen soorten leningen, verstrekkers van leningen en regio’s. Mintos heeft ook een zogeheten buyback garantie. Er zijn geen servicekosten. Je kunt in meerdere valuta’s beleggen en klein beginnen. Zet jezelf op de wachtlijst via deze link.


8. Los je schulden af

Los eerst je schulden af. Denk aan je hypotheek of leningen die je hebt afgesloten. Veel mensen staan rood of hebben een lening en sparen tegelijkertijd. De rente op rood staan of op een lening ligt veel hoger dan op een spaarrekening. Druk je maandelijkse kosten zo snel mogelijk door af te lossen op je hypotheek of leningen. Start daarna pas met sparen.


9. Open een spaarverzekering

wat-te-doen-met-spaargeld_open een spaarverzekering

Wil je een vaste hoge rente en geld opzijzetten voor een langere termijn in Nederland? Voor jezelf of voor elkaar. Misschien wil je samen een droomreis maken. Of wil je de kinderen helpen bij het kopen van hun eerste huis. De spaarverzekering van coöperatie DELA, het DELA CoöperatiespaarPlan, biedt een vaste rente van 2,00%.

Een DELA Spaarverzekering is voor de lange termijn, minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar. Tussentijds opnemen is niet mogelijk. Beëindiging binnen 10 jaar kost €150. De minimum inleg is € 10 per keer en periodiek inleggen kan tot maximaal € 2.400 per jaar. Eenmalig inleggen of bijstorten kan ook, maar tot een door DELA bepaald maximum. Op dit moment kun je (bij)storten tot een totaalbedrag van € 12.000.

Het DELA CoöperatiespaarPlan valt overigens niet onder het depositogarantiestelsel. DELA valt als verzekeraar wel onder de nationale opvangregeling van De Nederlandsche Bank en het Verbond van Verzekeraars. Deze opvangregeling biedt niet dezelfde zekerheid. 


10. Isoleer je huis

wat-te-doen-met-spaargeld_isoleer je huis
Is je huis nog niet goed geïsoleerd? Start met isoleren en bespaar op energiekosten. Spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van je huis: de warmte blijft in huis, je hebt een lagere energierekening en het is goed voor het milieu. Bovendien is spouwisolatie veel goedkoper dan je misschien denkt. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar 900 euro. Daarmee bespaar je zo’n 260 euro per jaar (prijspeil 2021). In 3 jaar heb je de investering dus terugverdiend! Bron: Milieucentraal.nl (5)


11. Schenk spaargeld aan je kinderen

Heb je voldoende spaargeld en wil je wat goeds doen. Wist je dat je tot €105.302 belastingvrij kunt schenken? (6) Je kunt ook kiezen om een huis te kopen voor je kinderen als investering en dit binnen de familie te houden. Vooral in de grote steden kan dit interessant zijn voor de langere termijn.


Veelgestelde vragen

Wat te doen met veel spaargeld?

Heb je veel spaargeld en zoek je de beste manier om je geld te investeren, met 100.000 euro val je precies binnen de veiligheidsmarge van het depositogarantiestelsel (DGS) dat je spaargeld garandeert tot 100.000 bij het omvallen van de bank. Heb je meer spaargeld dan 100.000 euro spreid dan bij meerdere banken. Let wel op dat je niet twee banken kiest die onder dezelfde bankvergunning opereren. 

Wat kan ik het beste doen met mijn spaargeld?

Aangezien sparen niet zo veel meer oplevert is het verstandig om ook naar andere mogelijkheden te kijken. Je kunt het beste geld stoppen in meerdere projecten om zo je risico op het verlies van spaargeld te minimaliseren. Stop bijvoorbeeld een klein deel in aandelen en een deel in vastgoedfondsen. Sparen is nog steeds de meest veilige manier. Er zijn tegenwoordig ook buitenlandse banken actief op de Nederlandse spaarmarkt. Zie bieden vaak hogere rentes dan Nederlandse banken. 

Is 100.000 euro veel spaargeld?

100.000 euro lijkt veel spaargeld, maar misschien heb je wel een pensioengat en heb je tijdens je pensioen meer nodig. Als gepensioneerde heb je recht op een AOW-uitkering, maar de hoogte van dit bedrag is gebaseerd op het minimum om van rond te komen. Heb je een hoge hypotheek of dure huurwoning? Dan kom je met alleen je AOW niet uit. Kijk op mijnpensioenoverzicht.nl (7) en log in met je DIGID voor een actueel overzicht. Misschien kom je er dan achter dat je meer zult gaan moeten sparen. 

Conclusie: Wat te doen met spaargeld 2021

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen om meer rendement te behalen op je spaargeld dan je nu doet. Zoals je hebt gelezen zijn er nog genoeg mogelijkheden om rendement te maken op je geld. Denk bijvoorbeeld aan beleggen in aandelen of investeren in vastgoedfondsen. Los je schulden af en dump je huisbank wanneer je geen marktconforme rente ontvangt. Overstappen gaat vaak makkelijker dan je denkt. 

Top