Nu de rente op je spaargeld weer stijgt is het een stuk aantrekkelijker om te sparen. Laat je geld groeien. Er zijn steeds meer banken met een hogere rente en andere oplossingen om méér rendement uit je spaargeld te halen. Ontdek in dit artikel 11 tips wat je kunt doen met je spaargeld in 2024. 

1. Zet je spaargeld slim opzij

Zet je spaargeld slim opzij en zorg ervoor dat je een spaarbuffer hebt met voldoende geld om minstens 3-6 maanden aan uitgaven te dekken. Kies een spaarrekening met de hoogste rente om jouw spaardoel sneller te behalen. Overstappen naar een andere spaarrekening gaat vaak sneller en makkelijker dan je denkt.

wat doen met je spaargeld 2024 2025

De meest populaire optie voor je spaargeld op een vrij opneembare spaarrekening is momenteel bij Santander Consumer Bank. Deze Spaanse bank met Belgisch bijkantoor geeft je een rente van 3,60% in EUR. Bijna 3x hoger dan bij de traditionele grootbanken. Je kunt te allen tijde bij je geld en er zijn geen kosten aan verbonden. De minimale inleg is €1. De rente wordt maandelijks uitgekeerd. Je bent verzekerd tot EUR 100.000. Open hier je rekening. Of lees onze Santander Consumer bank review.

santander consumer bank sparen wat levert het op

*Bij de berekeningen voor de grafiek hebben we geen rekening gehouden met belastingen. Eerste inleg van 100.000 euro. In werkelijkheid kan het rentetarief veranderen.

Sparen op een spaarrekening levert (meestal) rente op. Afhankelijk van je spaarsaldo krijg je bij jouw bank momenteel tussen de 1,50% en 1,70%. Wil je meer rente ontvangen over (een deel van) je geld, dan kun je beter een Raisin rekening openen. De Raisin rekening is een alternatief voor een spaarrekening bij de traditionele grootbanken waarmee je op dit moment maar liefst tot 3,31% rente kunt ontvangen. 

En er zijn tegenwoordig ook brokers die relatief veel rente betalen over niet belegd, vrij opneembaar geld. Bij Freedom24 krijg je bijvoorbeeld 3,89%. Je bent verzekerd tot €20.000 omdat het een beleggingsapp is. Er is nu ook aan actie met 20 gratis aandelen bij een minimale storting. Bekijk hier


2. Los extra af op je hypotheek

Los eerst je schulden af. Denk aan je hypotheek of leningen die je hebt afgesloten. Veel mensen staan rood of hebben een lening en sparen tegelijkertijd. Wanneer de rente op rood staan of op een lening hoger ligt dan op een spaarrekening doe je er verstandig aan af te lossen. Druk je maandelijkse kosten zo snel mogelijk door af te lossen op je hypotheek of leningen. Start daarna pas met sparen of beleggen. 


3. Beleg je geld in aandelen of ETF’s

wat-te-doen-met-spaargeld-beleggen

Heb jij je spaarbuffer op orde en ben je bereid om wat risico te nemen? Overweeg dan om te beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Dit kan je spaargeld helpen groeien, maar houd er rekening mee dat beleggen risico’s met zich meebrengt. 

Er zijn tegenwoordig allerlei brokers actief die vaak goedkopere tarieven hanteren dan de grootbanken. Een voorbeeld van een online broker is DEGIRO. Zij zijn één van de goedkoopste en grootste brokers op de Nederlandse markt. Je ontvangt nu tijdelijk € 100 gratis transactietegoed als je klant wordt. Bekijk de actie.

Fondsen die goed presteren zijn vaak indextrackers of ETF’s. Dat is een beleggingsfonds dat een index volgt, bijvoorbeeld de Dow Jones Index. Stijgt de Index, dan stijgt ook de waarde van het fonds. Doordat zo’n ETF een index volgt maakt het weinig kosten. Het rendement is vaak beter dan van een actief beleggingsfonds. Zo’n fonds handelt veel en maakt daardoor hogere kosten. 

Wil je beginnen met beleggen in indexfondsen? Dan is Scalable Capital een goede keuze. Met meer dan 750 ETF’s en 7.000 aandelen om in te beleggen. Je kunt al starten vanaf €1,- per maand met maar liefst 4%! rente op je saldo.  Meld je hier aan met je email-adres. 


4. Investeer in leningen aan ondernemers

wat-te-doen-met-spaargeld_crowdfunding

Investeringen in vastgoedfinancieringen kunnen een zeer interessant optie zijn voor je spaargeld. Leen je geld uit aan ambitieuze ondernemers en investeer in vastgoedleningen via Briqwise. Jouw inleg wordt gespreid over meerdere projecten voor een laag risico. De Looptijd is afhankelijk van het project. Je kunt een vast rendement behalen van 6%. De minimale inleg is 100.000 euro. Je hebt eerste recht van hypotheek en het vastgoed als onderpand. Vraag meer informatie op. 

briqwise investeren

Als je belang hecht aan maatschappelijk verantwoord beleggen overweeg dan om te investeren in duurzame en ethische fondsen. Met crowdfunding betalen meerdere mensen mee aan de lening van een bedrijf of particulier. Er is bij crowdfunding geen tussenkomst van een financiële instelling en hierdoor zijn de kosten vaak lager en de opbrengsten in rendement in algemene zin hoger.

Volgens crowdfundingcijfers.nl groeide de totale crowdfunding markt in Nederland in 2022 naar 1,08 miljard euro. Dat is een groei van 48% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen 730 miljoen euro werd opgehaald.

wat-te-doen-met-spaargeld-crowdfunding-groei

Wil je met een kleiner bedrag beginnen dan een ton? Dit kan via Mintos. Mintos is een wereldwijde online marktplaats voor leningen, obligaties en ETF’s. Ze bieden particuliere beleggers een gemakkelijke en transparante manier om te beleggen in verschillende activa. Je kunt al starten vanaf €50. 


5. Beleg in Vastgoedfondsen 

wat-te-doen-met-spaargeld-vastgoed-investeren

Breng je spaargeld in beweging door te beleggen in vastgoedfondsen van CORUM. Je belegt in winkels, kantoren en hotels in de eurozone of wereldwijd. CORUM investeert gediversifieerd; in 6 verschillende sectoren, verspreid over 16 landen en 4 valuta wereldwijd. Ontvang maandelijks dividend (niet gegarandeerd) of herbeleg in nieuwe CORUM-aandelen. De minimuminleg bedraagt €195.

Door te beleggen in deze fondsen kun je spaargeld diversifiëren en tegelijkertijd extra inkomsten genereren. Bij CORUM is de combinatie van extra inkomsten en een vastgoedportefeuille opbouwen bijzonder interessant. Er valt een bruto rendement te behalen van 6,06% (bruto dividend in 2023 CORUM Origin). Vraag vrijblijvend informatie op via deze link. Of lees onze Corum review

Zie ook SynVest, een beleggingsinstelling die sinds vorig jaar gestart met het SynVest Dutch RealEstate Fund. Gericht op de Nederlandse markt.

Als particuliere investeerder kun je nu via SynVest beleggen in waardevol Nederlands vastgoed. Met een kleine investering vanaf €100,- per maand of eenmalig €2.500. Het risico is overzichtelijk door geografische spreiding en langlopende huurcontracten. Je kunt een gemiddeld rendement behalen van 6,9%. Ontvang 1 maand extra dividend bij deelname in april. Vraag vrijblijvend meer informatie op via deze link.


6. Spaar met een vaste rente

Een slimme overweging zou kunnen zijn om het geld wat je niet nodig hebt te spreiden over meerdere deposito’s met verschillende termijn duur van 3, 6, 9, 12 maanden.

Zodoende valt er iedere 3 maanden een bedrag vrij. Dit noem je een depositoladder en dit is ook een ideale manier als je veel spaargeld hebt en niet weet wat te doen. De hoogste rente op een 6 maanden deposito vind je bij Klarna Bank uit Zweden (via Raisin) tegen 3,29% rente bij een minimale inleg van €500.   

deposito kiezen spaargeld april 2024

Bij 1 jaar vast ontvang je de beste rente op een spaarplan bij Freedom24 tegen 5,81% onder de €100.000. De minimale inleg is nu €1.000. Wanneer je €100.000 stort ontvang je 6,42%. Freedom24 is een buitenlandse broker met spaarplannen gevestigd op Cyprus en wordt in Nederland vertegenwoordigd door Freedom24. Je bent verzekerd tot €20.000. Heb je meer spaargeld, spreid dan over meerdere banken. Lees onze Freedom24 review

Wanneer je kiest voor een twee jaar deposito ben je goed uit bij Banca Progetto uit Italië. Nu geniet je 3,60% rente. Je spaargeld is verzekerd tot €100.000. De minimale inleg is nu €10.000. Bekijk dit product via Raisin. Raisin is een bemiddelaar in spaarrekeningen en een populair spaarplatform geworden. 

Aareal Bank is de meest lucratieve termijnduur bij vijf jaar vast. Open je deposito online met een hoge rente tot 3,50%. Inleggen kan al vanaf €1.000. De bank is afkomstig uit Duitsland. Je inleg is verzekerd tot €100.000. Bekijk product.


7. Investeer in consumenten leningen (P2P)

Ben je op zoek naar meer rendement op je spaargeld en mocht je geld willen uitlenen aan particulieren die op zoek zijn naar een lening. Verdien passief inkomen door te beleggen in honderden leningen van over de hele wereld op Europa’s toonaangevende P2P investeringsplatform IUVO.

Inleggen kan al vanaf €10. Start met investeren via deze link. Sinds kort hebben ze ook IUVO Save met een rente tot 7%. Je zet je spaargeld vast voor 3, 6 of 12 maanden.


8. Spaar over de grens

wat te doen met spaargeld-deposito-rekening-buitenland-raisin

Heb je er geen problemen mee dat je spaargeld over de grens wordt geparkeerd? De rentevergoeding in het buitenland ligt namelijk hoger dan in Nederland. Door de komst van spaarplatform Raisin is het als Nederlander mogelijk om te sparen in omringende landen in de Europese unie. Deze partijen hebben een AFM-vergunning voor bemiddelen in spaarrekeningen. Om in aanmerking te komen dient een Raisin-rekening te worden geopend (gratis) die vervolgens aan het deposito wordt gekoppeld. Je geld is verzekerd tot €100.000.

De Zweedse Klarna Bank heeft nu een actie met 3,47% voor een éénjaarsdeposito met een minimale inleg van €500. Klarna Bank wordt vertegenwoordigd door banken platform Raisin.

Bij Freedom24 ontvang je zelfs tot 6,42% rente op een spaarplan van één jaar. Dit product valt niet onder het depositogarantiestelsel. Het is namelijk en beleggingsrekening met rente. Let op, je bent verzekerd tot €20.000. Heb je meer geld, spreid dan over verschillende spaarrekeningen. De minimale inleg is €1.000. 


9. Vul je pensioenpot aan met belastingvoordeel

wat-te-doen-met-spaargeld_open een spaarverzekering

Zorg ervoor dat je bijdraagt aan je pensioenrekening. In sommige gevallen kan je spaargeld in deze accounts belastingvoordelen opleveren. Je kunt je pensioen aanvullen door te beleggen. Je kunt kiezen voor pensioenbeleggen bij Brand New Day. Zo bouw je extra pensioen op. En kun je gebruik maken van belastingvoordelen.

Wil je liever sparen dan beleggen voor je pensioen? Kies dan voor flexibel pensioen-sparen bij Brand New Day. Met een pensioenrekening-sparen profiteer je van belastingvoordeel en een variabele rente van 1,90%. Hoe eerder je begint met sparen voor je pensioen, hoe meer rendement. En hoe eerder je eventueel zou kunnen stoppen met werken. 


10. Verduurzaam je woning

wat-te-doen-met-spaargeld_isoleer je huis

Gebruik je spaargeld voor verbeteringen aan je woning. Is je huis nog niet goed geïsoleerd? Start met isoleren en bespaar op energiekosten. Spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van je huis: de warmte blijft in huis, je hebt een lagere energierekening en het is goed voor het milieu. Bovendien is spouwisolatie veel goedkoper dan je misschien denkt. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar 1199 euro. Daarmee bespaar je zo’n 320 euro per jaar (prijspeil 2024). In 3 jaar heb je de investering dus terugverdiend! Bron: Milieucentraal.nl.


11. Schenken aan je (klein) kinderen

Heb je voldoende spaargeld en wil je jouw (klein) kind helpen met het opbouwen van een vermogen? Er zijn meerdere mogelijkheden om dit te doen, bijvoorbeeld met een schenking. Tot 2022 kon je tot €105.302 belastingvrij schenken? (2) Je kon er voor kiezen om een huis te kopen voor je kinderen als investering en dit binnen de familie te houden. Voor 2024 is de schenkingsvrijstelling echter flink verlaagd tot €6.663.


Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?

Heb je een ton spaargeld en wil je weten wat je daar mee kunt doen? Bij Briqwise kun je nu spaargeld beleggen in vastgoedfinancieringen. De minimale inleg is 100.000 euro. Jouw inleg wordt gespreid over verschillende verstrekte leningen voor een laag risico. Looptijd is afhankelijk van het project. Omdat er vastgoed als onderpand is, biedt deze vorm van investeren ook rust. Je hebt als investeerder altijd het 1e recht van hypotheek. Je kunt een vast rendement behalen tussen de 6 en 7%. De rente wordt maandelijks uitgekeerd. Vraag hier een brochure op.

Eindoordeel: Wat te doen met spaargeld?

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen om meer rendement te behalen op je spaargeld dan je nu doet. Zoals je hebt gelezen zijn er nog genoeg mogelijkheden om meer rendement te behalen op je spaargeld in 2024. Denk bijvoorbeeld aan beleggen in aandelen of investeren in vastgoedfondsen. Los je schulden af en dump je huisbank wanneer je geen marktconforme rente ontvangt. Overstappen gaat vaak makkelijker dan je denkt. 

Top