Waarom stijgen groene energie aandelen sterker dan de tech sector? Wat gaat er met hen gebeuren? Wat is de invloed van de energiecrisis? Kun je ook investeren in groene energie en profiteren van de energiescrisis? Bekroonde analisten van Freedom Finance Europe (33,7% gemiddeld rendement op gerealiseerde investeringsideeën voor 2022) vertellen het ons.

De uitweg uit de energiecrisis: hernieuwbare energie

De Amerikaanse regering heeft onlangs de “Inflation Reduction Act” aangenomen, die aanzienlijke voordelen biedt voor zonne-energieaandelen. De wet wijst de komende 10 jaar ongeveer 370 miljard dollar toe aan programma’s ter beperking van de klimaatverandering. Het omvat belastingkredieten, kortingen en honderden miljarden dollars aan stimulansen voor bedrijven die schone energieapparatuur produceren, waaronder zonnepanelen en batterijen voor elektrische auto’s alsook belastingvoordelen voor bedrijven die schone energieprojecten ontwikkelen met in de VS geproduceerde onderdelen.

De aanhoudende energiecrisis heeft veel landen in de wereld getroffen. Een van de warmste jaren ooit heeft in Californië geleid tot overbelaste elektriciteitsbronnen en in Europa tot een aanzienlijke stijging van de rekeningen. Met name de Britse premier Liz Truss maakt zich op om tot 150 miljard pond uit te trekken om de uitgaven van huishoudens en bedrijven in toom te houden. Vanaf 1 januari geldt in Nederland een ‘prijsplafond‘ voor gas en elektriciteit. Op die manier wil het kabinet verlichting voor de energierekening brengen nu de inflatie hoog is (17% in augustus) en steeds meer mensen in de problemen dreigen te komen. De korting die een gemiddeld huishouden door het plafond krijgt, schat het kabinet voorlopig op 2280 euro per jaar, al erkent het dat er allerlei onzekerheden zijn.

Ondanks de lagere energieprijzen wordt gevreesd voor de winter in Europa. Elektriciteitstekorten zullen leiden tot nieuwe prijsstijgingen in het systeem, waardoor de consument nog meer kopzorgen krijgt. De dreiging van een energiecrisis en de wens van veel landen om zich te bevrijden van hun afhankelijkheid van Rusland zullen een grotere aandacht voor hernieuwbare energiebronnen afdwingen. Dit zal op zijn beurt weer een positief effect hebben op zonne-energieaandelen. De Zonne-energieaandelen zullen blijven stijgen, gesteund door sterke kwartaalcijfers van bedrijven uit de sector. Bovendien zou een wereldwijde stijging van de olie- en gasprijzen als gevolg van de Amerikaanse sancties tegen de Russische export de invoering van schone zonne-energie drastisch kunnen versnellen. De hoge kosten van investeringen in hernieuwbare energie zullen dus niet meer zo’n grote rol spelen als voorheen, en de bouw van zonneparken zou tussen 2023 en 2024 aanzienlijk kunnen versnellen.

Bekijk Amerikaanse groene aandelen

Hernieuwbare doelstellingen op nationaal niveau

Energie uit hernieuwbare bronnen (in % van het bruto eindverbruik van energie)

share renewable energyEU

20162020-doelResultaten 2020
Zweden53.84960,1
Finland38.73843,8
Letland37.24042,1
Oostenrijk33.53436,5
Denemarken32.23031,6
Estland28.82530,2
Portugal28.53134,0
Kroatië28.32031,0
Litouwen25.62326,8
Roemenië252424,5
Slovenië21.32525,0
Bulgarije18.81623,3
Italië17.41720,4
Spanje17.32021,2
EU-gemiddelde172022
Griekenland15.21821,7
Duitsland14.81819,3
Frankrijk162319,1
Tsjechië14.91317,3
Polen11.31516,1
Nederland61414,0
België8.71313,0
Luxemburg5.41111.7

Bron: Eurostat

De productie van hernieuwbare elektriciteit is sinds begin 2010 met meer dan 100% gestegen en zal volgend jaar naar verwachting met nog eens 10% toenemen. Vooral de Scandinavische landen binnen de EU zetten grote stappen. Zij wordt steeds concurrerender met conventionele bronnen, met name aardgas. Hernieuwbare elektriciteit heeft momenteel te kampen met een aantal beperkingen, met name de wisselvalligheid, het beheer van de basislast, de respons bij piekbelasting en de hoge opslagkosten. Deze problemen kunnen worden opgelost door meer connectiviteit, betere opslag en andere technologieën. De wereld staat aan het begin van een historische overgang van een bijna volledige afhankelijkheid van fossiele brandstoffen naar een groter gebruik van hernieuwbare energie. Dit biedt een aantal aantrekkelijke investeringsmogelijkheden, vooral op de langere termijn.

Investeren in groene energie: 5 van de interessantste aandelen 

Tesla (TSLA)

De leider op het gebied van elektrische auto’s met een groeiende positie in zonne-energietechnologie. Tesla heeft het vervoer veranderd – elektrische auto’s zijn mainstream geworden. Elon Musk liet onlangs doorschemeren dat Tesla wellicht op het punt staat de beschikbaarheid van zijn thuisbatterij Powerwal te vergroten. Dit zou opnieuw een belangrijke stap voorwaarts zijn voor de hernieuwbare energie. Het bedrijf heeft in augustus 2022 met succes een aandelensplitsing afgerond, waardoor het toegankelijker is geworden voor particuliere investeerders. Ongeacht wat er in andere sectoren gebeurt, zal Tesla voorop blijven lopen in de groene revolutie. Het gemiddelde koersdoel ligt op $380 (een opwaarts groeipotentieel van ongeveer 38%).

Koop aandelen Tesla

Plug Power (PLUG)

Een bekende speler op het gebied van brandstofcellen op waterstof, die een hoog groeitempo laat zien. Het bedrijf heeft een overeenkomst gesloten met Amazon voor de levering van vloeibare groene waterstof, wat het realistisch maakt om tegen 2025 een omzet van 3 miljard dollar te verwezenlijken. Het bedrijf zal 10.950 ton vloeibare groene waterstof per jaar leveren om de activiteiten van Amazon te voorzien. PLUG is goed gepositioneerd om te kunnen profiteren van de steun van veel regeringen voor groene waterstof en de waterstofbelastingkorting als onderdeel van de Energy and Health Bill. Het gemiddelde koersdoel is $38 (een opwaarts groeipotentieel van ongeveer 72%).

Koop aandelen Plug Power

Enphase Energy (ENPH)

Het bedrijf staat bekend om zijn oplossingen voor een van de grootste problemen bij groene energie – schommelingen door periodes van uitval. Op de voorgrond staat het batterijopslagsysteem, dat de weerbaarheid bij stroomuitval vergroot (bijvoorbeeld ’s nachts als er geen zon is). Enphase, heeft ook meer dan 45 miljoen micro-inverters (systemen die DC omzetten naar AC) geïnstalleerd bij meer dan 2 miljoen woningen en bedrijven. De omzet van het bedrijf voor Q2 2022 bedroeg $ 530 miljoen, een stijging van 67% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde koersdoel ligt op $366 (een opwaarts groeipotentieel van ongeveer 31%).

Koop aandelen Enphase

Sunrun (RUN)

Een van de grootste producenten van zonne-energie in de VS met een jaaromzet van 1,61 miljard dollar. Het bedrijf heeft partnerschappen met verschillende toonaangevende retailers, waaronder Costco en Home Depot, waardoor het zijn diensten in winkels in het hele land kan verkopen. Het RUN-aandeel is in de afgelopen zes maanden met 60% gestegen. De inkomsten van Sunrun in het tweede kwartaal bedroegen $584,6 miljoen en overtroffen daarmee de gemiddelde raming die analisten hadden opgesteld van $485 miljoen. Misschien wel het meest indrukwekkend is dat Sunrun in het tweede kwartaal 34.403 nieuwe klanten heeft toegevoegd, wat het totale aantal klanten op 724.177 brengt, een stijging van 21% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het gemiddelde koersdoel ligt op $48 ( een groeipotentieel van ongeveer 55%).

Koop aandelen Sunrun

First Solar (FSLR)

Het bedrijf produceert en verkoopt zonnemodules die worden gebruikt in grootschalige zonne-energieprojecten. Vanuit het oogpunt van fundamentele analyse is het bedrijf uitzonderlijk goed gepositioneerd om te kunnen profiteren van de sterke stimuleringsmaatregelen voor de binnenlandse productie van zonnepanelen uit de Energiewet. First Solar is ’s werelds op één na grootste producent van zonnepanelen en is sinds 2006 beursgenoteerd. Het gemiddelde koersdoel ligt op $160 (een opwaarts groeipotentieel van ongeveer 23%).

Koop aandelen Fist Solar

Over Freedom24

Freedom Finance, de officiële bedrijfsnaam van Freedom24 is opgericht in 2008. Inmiddels hebben ze 450.000+ wereldwijde klanten. Klanten konden 250+ aandelen van nieuwe bedrijven kopen tegen IPO-prijs, en ook beleggen in “klassieke” handelsinstrumenten, zoals 40.000+ handelsaandelen, 1.500+ ETF’s, 1.000+ Amerikaanse aandelenopties en 147.000+ obligaties op de grootste beurzen van Europa, Azië en de VS.

Investeren in groene energie freedom24
Freedom24: Beleggingen voor iedereen.

Veiligheid en betrouwbaarheid Freedom Finance

Freedom Finance Europe heeft een A-rating (zeer laag risico) van CreditSafe en wordt gereguleerd door de Cyprus Securities Commission. Als onderdeel van de internationale holding wordt er ook gerapporteerd aan BaFin in de EU en SEC in de VS. Het bedrijf voldoet aan alle eisen van MiFID II, het hoogst mogelijke beschermingsniveau voor beleggers. 

Voordelen Freedom24

Met Freedom 24 krijg je toegang tot meerdere beurzen over de hele wereld. Klanten kunnen kiezen uit verschillende ‘plannen’ die bij hun handelsstijlen passen. Alle nieuwe gebruikers kunnen profiteren van het gratis Promo-plan, waarmee ze de eerste 30 dagen gratis kunnen handelen. Andere opvallende kenmerken van het Freedom24-platform zijn de USD-spaarrekening met 3% jaarinkomen en dagelijkse renteopbouw, en de laagste prijs in Europa voor Amerikaanse aandelenopties (slechts $ 0,65 per contract). Na navraag bij Freedom Finance blijkt dat er inmiddels al meer dan 1.000 Nederlanders beleggen via het platform. Lees hier onze Freedom24 review die we eerder schreven.

Conclusie

De markt voor groene energie verwacht een groot aantal projecten voor het vervangen van vervuilende energiebronnen. Dat is een gigantische uitdaging die de sector tegelijkertijd tot een interessante investering maakt. Zelfs met een fluctuerende aandelenmarkt en aanhoudende klimaatverandering.

Meer weten over groene energie-aandelen? Kijk dan op het beleggingsplatform Freedom24 van online broker Freedom Broker. Als je nog geen beleggingsrekening hebt, open deze dan nu: dit kan online, in slechts 10 minuten. Het enige wat je hoeft te doen is een kort formulier invullen en uw rekening verifiëren met slechts twee foto’s van documenten

Zodra je rekening is geopend, kun je aandelen kopen op een van de volgende manieren, afhankelijk van wat voor jou het handigst is:

1. Freedom24 Web Platform: Typ in de sectie Web Terminal de ticker van het bedrijf in het zoekvak en selecteer het bedrijf in kwestie uit de resultaten. Open een beveiligde sessie in het handelsvenster aan de rechterkant, selecteer het aantal aandelen dat u wilt kopen, en klik op Kopen.

2. Freedom24 iPhone App en Android: Ga naar het Koersscherm en klik op het zoekicoon in de rechterbovenhoek. In het zoekdialoogvenster dat verschijnt, typ je de ticker van het bedrijf en selecteer je het betreffende bedrijf in de zoekresultaten. Je ziet dan het aandeel in de market watch; tik erop en ga naar het tabblad Order in het dialoogvenster dat verschijnt. Specificeer het aantal aandelen dat je wilt kopen en klik op Kopen.

Bekijk Amerikaanse groene aandelen

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan aanvullende beperkingen met zich meebrengen. De prognose of prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Deze analyse werd zorgvuldig samengesteld door de analisten van Freedom finance. Bewerking: Spaarrentesvergelijken.net

Top