Verwachting spaarrente 2016: Wat is de verwachting voor de spaarrente in 2016 en hoe is deze verwachting op de lange termijn?

Tip: Spaar fiscaal aantrekkelijk !nu tegen toprente van 2,30%! Bekijk aanbieding >>

In dit artikel gaan we in op een aantal factoren die van invloed zijn op de rente.

Spaarrente ontwikkeling 2016

In 2016 daalde de spaarrentes keer op keer. De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening was in 2016 0,70% bij Nationale Nederlanden. De grootbanken daalden dit jaar zelfs onder de 0,50%.

Wat zijn nou die indicatoren van die lage spaarrente. Een beknopt overzicht.

Verlaging rentetarief bij de ECB

Banken kunnen momenteel namelijk voordeliger geld lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft de afgelopen jaren sinds 2012 het rentetarief namelijk keer op keer verlaagd. De ECB heeft als taak het garanderen van prijsstabiliteit in de eurozone. Eind 2015 stond de ECB rente op 0.050%. Daardoor is het voor banken minder noodzakelijk om spaargeld van spaarders aan te trekken waardoor de spaarrentes omlaag gaan.

Voordelig lenen bij de ECB

De ECB biedt banken de mogelijkheid om voordelig een lening af te sluiten voor drie jaar. En met succes. Banken gaven hier en masse gehoor aan. Met deze acties hoopte de ECB te voorkomen dat banken te weinig geld in kas hebben.

Lagere Euribor

De Euribor, het rentetarief waartegen banken elkaar geld lenen, geldt vaak als uitgangspunt voor de rentetarieven. Sinds oktober 2011 laat de Euribor een dalende lijn zien. Was de 1-maands Euribor in oktober 2011 nog 1,35%? Daarna daalde dit tarief sterk richting 0,65%. Peildatum 04-01-2016 is -0,210 %. Deze verlaging duidt erop dat de spaarrentes ook omlaag gaan.

Dalende spaarrentes in 2016?

De spaarrentes van de internetspaarbanken die de hoogste rente bieden duiken steeds dichter naar de 0%. Niemand wil hier als eerste onderduiken uit concurrentieoogpunt. Deze internetbanken kunnen het zich minder goed permiteren dan de grootbanken. De grootbanken komen echter steeds dichter bij de 0%. Ook daar wil niemand natuurlijk de eerste zijn. De verwachting is, volgens de deskundigen, dat de spaarrente nog wel wat zal dalen. Maar niet zo sterk als in 2015. Spaarders doen er in elk geval goed aan de rentepercentages de komende tijd in de gaten te houden.

Spaarrente verwachting lange termijn

De spaarrente is tot een historisch dieptepunt gekomen. De aankomende jaren zal de rente waarschijnlijk wel weer iets stijgen. Maar verwacht geen top rente meer van 3, 4%. Als we weer terugkomen op de 2% mogen we al in de handjes klappen. De verwachting is dat de inflatie in 2016 op een 1,2% uitkomt en de aankomende jaren tot +- 1,6% uitkomt. Hiermee zal de ECB rente ook laag blijven. Desalnietemin loont het altijd een spaarpotje op te bouwen!

Spaarrentes vergelijken

Wil je weten welke (internet)spaarrekening de hoogste spaarrente biedt? Volg dan spaarrentesvergelijken.net voor de meest actuele rentepercentages. Wij vergelijken dagelijks meer dan 40 spaarrekeningen met elkaar.

Alternatieven sparen

Naast sparen zijn er steeds meer alternatieven zoals beleggen, crowdfunding met wel rentes oplopend tot 10,97% bij het investeren in krediet. Let bij deze spaarvormen wel op de risico’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top