Stel, je wilt geld investeren. Sparen is minder interessant, want dit levert weinig op. Maar er zijn nog genoeg oplossingen om met (weinig) geld te investeren. Zonder al te veel risico en met een hoog rendement. Maar hoe en waarin kun je dan het beste geld investeren in 2023? Wij zochten het uit.

Geld investeren waarin?

Waar jij in wilt investeren hangt af van je persoonlijke wensen. Het is slim om geld achter de hand te hebben. Als appeltje voor de dorst, een nieuwe auto of voor een nieuw huis. Misschien wil je wel investeren in je pensioen. De rente op je spaarrekening is bijna nul procent en de inflatie nog te hoog, dus zoek je naar andere oplossingen. Hieronder 11 tips om je geld te investeren met (weinig) risico en hoog rendement.

1. Beleggen in aandelen en ETF’s

geld investeren beleggen
Beleggen is een populaire vorm van investeren (dashboard online broker DEGIRO)

De meest populaire vorm van investeren is beleggen in aandelen op de beurs. Want, het aantal beleggende Nederlanders is afgelopen jaren gestegen tot 1,9 miljoen. Behoefte aan meer rendement was de belangrijkste reden om te starten met beleggen. Het merendeel kiest daarbij voor zelfstandig beleggen. Dit blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggen die de AFM (1) jaarlijks publiceert.

Wanneer je gaat beleggen en zelf de touwtjes in handen wilt hebben. Start dan met investeren in aandelen via een online broker. Een populaire Nederlandse aanbieder is DEGIRO. Enerzijds door het gebruikersvriendelijke platform. Anderzijds door de goede service en slimme app. Bovendien bieden ze ook tijdelijk gratis transactietegoed aan. Bekijk actie.

Een vrij nieuwe aanbieder is Scalable Capital. Bij Scalable kun je zowel beleggen als sparen. Je ontvangt 2,3% spaarrente op het saldo wat je overmaakt (tot €100.000). Scalable Capital biedt meerdere pakketten aan, waarbij de hier genoemde rente alleen geldt bij het PRIME+ pakket. Dit spaar- en beleggingspakket met een vast handelstarief kost 4,99 euro per maand. In juni ontvang je nu tijdelijk 3,50% rente! Bekijk actie

Met een beleggingsplan kun je op bijvoorbeeld maandelijkse basis (of per kwartaal of jaarlijks) automatisch herhaaldelijk beleggen in aandelen, ETF’s en Crypto. Je kunt direct starten met investeren in aandelen vanaf €1,- per maand. Open hier je beleggingsrekening met rente.


2. Investeren in vastgoedfondsen

geld investeren vastgoedfondsen investeren
Geld investeren in vastgoed via beleggingsinstelling SynVvest

Denk je erover om te investeren in vastgoed? Kijk dan eens naar de mogelijkheid van vastgoedfondsen. Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds dat investeert in vastgoed zoals woningen, kantoren of winkelcentra. SynVest, een beleggingsinstelling die in vastgoed belegt is sinds vorig jaar gestart met het SynVest Dutch RealEstate Fund. Gericht op de Nederlandse markt.

Als particuliere investeerder kun je nu via SynVest beleggen in waardevol Nederlands vastgoed. Met een kleine investering vanaf €100,- per maand of eenmalig €2.500. Het risico is overzichtelijk door geografische spreiding en langlopende huurcontracten. Je kunt een gemiddeld rendement behalen van 6,8%. SynVest won vijf keer de Cashcow award, een prijs voor de beste aanbieder van beleggingsproducten in vastgoed. Vraag vrijblijvend meer informatie op via deze link.

Op dezelfde manier kun je beleggen in de vastgoedfondsen van CORUM. In tegenstelling tot SynVest beheert CORUM Investments vastgoed in verschillende landen en verschillende sectoren. Zodat risico’s worden gespreid. CORUM biedt momenteel twee vastgoedfondsen aan in Nederland. Ten eerste CORUM Origin gericht op vastgoed in de eurozone. Ten tweede CORUM XL gericht op wereldwijd vastgoed. Beleggen in CORUM XL kan al vanaf €195 per aandeel. Bij CORUM Origin kan dit vanaf €1.135 per aandeel. 

geld investeren in vastgoed_Corum
Investeren in vastgoedfondsen: download een brochure op de website van CORUM

Zo investeer je bij CORUM erg gespreid, in 16 verschillende landen, 6 sectoren en in 3 verschillende valuta. Het bruto dividend uitgekeerd in 2022 bij CORUM Origin bedroeg 6,88%. Voor CORUM XL was dit 5,97%. Beide fondsen bieden de mogelijkheid om het potentiële dividend maandelijks te laten uitbetalen of dit te herbeleggen in nieuwe aandelen.

Update: Voor CORUM Origin kwam het totale jaarresultaat voor 2022 uit op 11,01%. Dit rendement bestaat uit aandelenkoersstijging en bruto dividend uitbetaling. Maandelijks sparen kan vanaf €50, indien er tenminste één aandeel wordt aangehouden. Download hier de brochure.


3. Investeer in een beursgang (IPO) 

Altijd al benieuwd geweest hoe je deel kunt nemen aan een beursgang (IPO) van een bedrijf tegen de oorspronkelijke prijs? Dit kan nu via platform Freedom 24.

Investeer in de eerste beursgang van Amerikaanse en Europese bedrijven. Koop aandelen tegen de oorspronkelijke prijs vóór het begin van de veiling. Verdien door ze te verkopen zodra ze op de beurs genoteerd zijn en de lock-upperiode voorbij is. De prijs kan met tientallen en zelfs honderden procenten omhoogschieten. 

geld investeren IPO aandelen kopen
Geld investeren: Meest verwachte IPO’s op het platform van Freedom24 voor 2023

Je krijg gratis analyses van bedrijfsindicatoren van veelbelovende IPO’s. Populaire aankomende IPO’s van bedrijven zijn: Autofabrikant VinFast, berichtendienst Discord en social media platform TikTok. Het minimale inlegbedrag om deel te nemen aan een beursgang is $2.000. Profiteer van een gemiddeld rendement tot 53% in 93 dagen *. Registreer je via deze link en maak direct een account aan. 

* In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst


4. Geld investeren in startups

investeren in startups

Wil jij startende ondernemers helpen hun droom waar te maken. En tegelijkertijd een mooi rendement behalen door verstandig te investeren in startups? Crowdfunding biedt ondernemers bedrijfsleningen. Dit is tegenwoordig erg populair. Omdat banken in de crisis minder snel geld uitleenden aan bedrijven. Via Oneplanetcrowd investeer je in duurzame bedrijfsleningen. Met positieve impact op mens en milieu. Kies zelf een project waar je affiniteit mee hebt en start met investeren. Inleggen kan al vanaf 150 euro. Je kunt een gemiddeld rendement tot 6% behalen.

Heb je wat meer geld liggen om te investeren? Via het bedrijf BridgeFund kun je nu beleggen in kortlopende leningen aan Nederlandse MKB bedrijven. De minimale inleg is 100.000 euro. Je belegging wordt nu gespreid over 2500+ kortlopende lenigen met een beste rente van 5,25%. Bijkomend voordeel is dat de rente maandelijks wordt uitgekeerd. De looptijd is flexibel of vast. Download hier een brochure.


5. Geld investeren in crypto (Bitcoin)

investeren in crypto
Geld investeren in Crypto

Wil je wat spannenders met je geld? Investeren in Bitcoin kan voordelig uitpakken. Zeker wanneer je actief handelt. Om die reden kun je optimaal profiteren van de laatste koersschommelingen. Sommige mensen noemen de Bitcoin inmiddels het digitale goud.

Want, de munt zou traditionele valuta als de euro en dollar op termijn kunnen vervangen als betaalmiddel. Let wel op: de koers van de Bitcoin schommelt heel erg op en neer. Sommige grote banken geloven dat een bitcoin in de toekomst $100.000 of zelfs $1.000.000 waard kan worden door schaarste.

Een voorbeeld waar je in Bitcoins kunt investeren is eToro. eToro maakt handelen in Bitcoin toegankelijk. Bovendien biedt het de mogelijkheid om handelskennis te delen met andere leden van het platform. Inleggen kan al vanaf €50,-. Open hier je gratis account om actief te handelen in Bitcoin. 

In tegenstelling tot actief handelen, kun je ook kiezen voor kopen en vasthouden. Tegenwoordig kun je eenvoudig Bitcoins kopen via zogeheten exchanges. Je kunt ook investeren in bitcoin door er een fractie (gedeelte) van te kopen. Koop je Bitcoin of andere 150 cryptovaluta via Bitvavo. Bitvavo is de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland. De handelskosten bedragen maximaal 0,25%. Inleggen kan al vanaf €1,-. Via deze link krijg je nu gratis €1.000 transactietegoed. 


6. Investeren in consumentenleningen (P2P)

lening investeren

Wil je geld investeren tegen een hoog rendement en relatief laag risico? Voor een persoonlijke lening kijken particulieren ook steeds vaker naar alternatieven voor de meestal “dure” bank. Het alternatief is een online platform die investeerders en consumenten met een leenbehoefte bij elkaar brengt. Zie IUVO. Je investering wordt verspreid over flink wat leningen en zorgt zo voor een laag risico. 

Je kunt een netto rendement behalen tot maximaal 15%. Spreid de inleg over meerdere leningen om zo risico te spreiden. Er zijn inmiddels meer dan 34.000 investeerders actief op het platform. Registreer en start met investeren. De minimale inleg is €10,-.


7. Investeren in goud

In tijden van onzekerheid grijpen beleggers terug op waardevaste producten. Goud is daar één van. Wanneer je op korte termijn wilt speculeren op de goudkoers kun je dit doen door middel van CFD’s op grondstoffen. Een voorbeeld is het kopen van aandelen van mijnbedrijven. Geld investeren in goud en edelmetalen kan eenvoudig via een rekening bij eToro. Of lees eerst onze eToro review.

Zie ook crypto exchange Bitpanda. Hier handel je 24/7 in edelmetalen zoals goud en zilver. Ook kun je handelen in crypto munten. Inschrijven is heel eenvoudig. Het duurt maar 2 minuten. Investeer automatisch en pak voordeel met het spreiden van je risico. 


8. Investeer in je pensioen 

investeren Pensioenbeleggen

Het is niet het meest spannende onderwerp. Maar je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Het is verstandig om je pensioen goed geregeld te hebben. Je kunt je pensioen aanvullen door te beleggen. Je kunt kiezen voor pensioenbeleggen bij Brand New Day. Zo bouw je extra pensioen op. En kun je gebruik maken van belastingvoordelen.

Wil je liever sparen dan beleggen voor je pensioen? Kies dan voor flexibel pensioen-sparen bij Brand New Day. Met een pensioenrekening-sparen profiteer je van belastingvoordeel en een variabele rente van 0,55%. Hoe eerder je begint met sparen voor je pensioen, hoe meer rendement. En hoe eerder je eventueel zou kunnen stoppen met werken. 


9. Open een spaarverzekering

geld investeren spaarverzekering

Wil je een vaste hoge rente en geld opzijzetten voor een langere termijn in Nederland? Open dan een spaarverzekering. Misschien wil je de kinderen helpen bij het kopen van hun eerste huis of sparen voor een droomreis.

De spaarverzekering van coöperatie DELA, het DELA CoöperatiespaarPlan, biedt een vaste rente van 2,00%. Een DELA Spaarverzekering is voor de lange termijn, minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar. Een bijkomend voordeel is dat je rente-op-rente ontvangt. Tussentijds opnemen kost je overigens €150,-. Dus lekker laten staan.


10. Los je hypotheek en schulden af

vastgoedobligaties

Heb je een hypotheek en aardig wat spaargeld? Een groot voordeel van aflossen op je hypotheek is dat het zorgt voor een besparing van de maandlasten en rente. Misschien is dit wel de slimste investering. Mits je een hypotheek hebt natuurlijk. Aan deze investering zit namelijk geen risico verbonden. Kortom, het vrijgekomen geld kun je direct investeren in één van onze investeringstips. Een win-win effect.


11. Geld investeren in een vakantiewoning

investeren vakantiewoning

Heb je wat meer geld te besteden. Overweeg dan je geld te investeren in een vakantiewoning. Steeds meer mensen boeken lokale vakanties en zo profiteer je mee van dit stijgende binnenlandse toerisme. Bovendien kun je er ook zelf van genieten op momenten dat de vakantiewoning vrij is. Volgens het NVM dat jaarlijks in kaart brengt hoe de markt verloopt van recreatiewoningen blijkt dat de verkoop al jaren toeneemt. Let wel op de mogelijke risico’s. 


Kortom, waarin geld investeren in 2023?

Dus, ben je ook op zoek naar een slimme manier om geld te investeren in 2023? Bovenstaande manieren en investering tips kunnen een goede inspiratiebron vormen als alternatieven voor sparen en/of voor beginnende en ervaren beleggers die op zoek zijn naar mogelijkheden om geld te investeren en meer rendement te halen uit hun geld.

Wanneer je weinig geld hebt kun je ook prima starten met investeren. Heb je veel geld spreid de investering dan over verschillende opties. 

Disclaimer: beleggen is nooit zonder risico’s. Beleg nooit met geld dat je op korte termijn nodig kunt hebben. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Top