Initial Public Offering (IPO) is de Engelse term die gebruikt wordt wanneer een bedrijf voor het eerst naar de beurs gaat. Het gaat dan om de eerste uitgifte van aandelen of obligaties op een effectenbeurs. In dit artikel kom je meer te weten over Beleggen in IPO’s. 

Beleggen in IPO’s – wat is dat?

Bij een IPO beleg je in de eerste beursgang van een bedrijf. Je koopt aandelen tegen de oorspronkelijke prijs vóór het begin van de veiling. Verdien vervolgens geld door ze te verkopen zodra ze op de beurs genoteerd zijn en de lock-upperiode voorbij is. De prijs kan met tientallen en zelfs honderden procenten omhoogschieten. Let op: er is ook risico op kapitaalverlies.

Hoe werkt het? IPO proces in 5 stappen

Voorheen was deelname aan een beursgang alleen gegund aan grote financiële instellingen. Door de komst van platform Freedom24 kun je nu ook als particulier beleggen in IPO’s. Deelname via Freedom Finance gaat in 5 stappen.

1. Beursgang aanmeldingen verzamelen en analyseren

Net als bij een beursgenoteerd aandeel, moet er eerst een zorgvuldige analyse worden gemaakt van een onderneming voordat er eventueel wordt ingetekend op de beursgang. Dat kan alleen een fundamentele analyse zijn, want een technische analyse is bij gebrek aan historische koersgegevens onmogelijk. Aan de hand van de jaarcijfers kan een goed beeld worden opgebouwd van de omzet- en winstontwikkeling en de kasstroom. Vervolgens kun je via vergelijkingen met branchegenoten kijken welke waardering gebruikelijk is binnen de sector.

Wanneer je gebruikt maakt van beleggingsplatform Freedom24 hoef je dit niet allemaal zelf uit te zoeken. Analytici kiezen namelijk veelbelovende IPO’s. Ontvang gratis analyses met aanbevelingen en krijg advies bij vragen. Je hebt enkele dagen om de aanvraag voor deelname aan IPO in te sturen.

2. Aandelen kopen

In je persoonlijke account doe je een aanvraag voor de koop van aandelen van de beursgang voor het gewenste bedrag.

3. Begin van veilingen

Meestal stijgt de aandeelprijs bij het begin van openbare veilingen op de beurs. Traders die niet aan de IPO hebben deelgenomen, ‘warmen’ de prijs op. De lock-upperiode begint: een periode van 93 dagen waarin het verboden is om bij de IPO gekochte aandelen door te verkopen.

4. Veilingperiode

Tijdens de lock-upperiode kun je de prijs met een forward-contract vastzetten. Meestal kost dit 10 tot 15% van de dan geldende aandeelprijs. Beleggen in IPO’s kan dus lonen maar een gedegen analyse blijft vereist. Het gemiddeld rendement op de investering is 58% in 93 dagen. Let op: In het verleden behaalde resultaten beiden geen garantie voor de toekomst. In totaal zijn er 253 uitgiftes geweest.

5. Transactie sluiten

Na afloop van de lock-upperiode ben je vrij in wat je wilt doen met de aandelen: laat ze in je portefeuille liggen of verkoop ze weer.

Deelnemen aan een IPO, beursgang (2023)

Om deel te nemen aan een IPO moet je een beleggingsrekening hebben geopend. Heb je die niet? Open er dan nu één via Freedom 24. Je dient minimaal 2.000 USD op je beleggingsrekening te hebben staan. Vul het saldo aan met bankoverschrijving of creditcard. Het is momenteel nog niet mogelijk om met iDeal te betalen. Hier wordt aan gewerkt.

Beleggen in IPO

Doe vervolgens een aanvraag tot koop van aandelen van de beursgang door de ticker van het betreffende bedrijf te selecteren. Geef het gewenste deelnamebedrag op en bevestig de transactie.

Veelbelovende aankomende IPO’s van bedrijven voor 2023 zijn: Satelliet-communicatiesysteem Starlink van Elon Musk. Elektrische autobouwer VinFast en sociale media bedrijf TikTok. De laatste ontwikkelt geavanceerde autonome rijtechnologie voor zelfsturende auto’s.

beleggen in IPO

Beleggen in IPO: Koop aandelen tegen de IPO prijs voor beursgang van o.a. TikTok

Tips voor nieuwe klanten

Het aantal aandelen dat tijdens een beursgang wordt gekocht, hangt af van vraag en aanbod. Door het aantal beursgang-investeerders kunnen de underwriters slechts aan een deel van de makelaarsorder voldoen, aangezien het aantal aandelen van de orders van onze klanten alleen al groter kan zijn dan het aantal aandelen voor de hele beursgang.

Dit betekent dat je aandelen kunt ontvangen die een kleiner bedrag waard zijn dan je in jouw order hebt opgegeven. Dit is prima, en je betaalt natuurlijk alleen voor de aandelen die je daadwerkelijk hebt gekocht. Het resterende geld wordt onmiddellijk teruggestort op jouw rekening. En je kunt ze gebruiken om andere beursgangen te verhandelen. Zelfs als je deelneemt aan elke beursgang met een minimum rating, kun je een goed rendement op je investeringen krijgen. Hoe vaker je handelt in IPO’s hoe hoger je rating wordt en hoe meer aandelen er toegewezen zullen worden.

Aangezien het gemiddelde rendement op beursgangen aanbevolen door Freedom Finance 58% is na de 93 dagen lock up, sinds 2012 (vanaf 14 januari 2021). Beursgangen worden met grote regelmaat gelanceerd: alleen al in 2020 werden er 79 IPO’s uitgegeven.

Waarom beleggen in IPO’s via Freedom 24?

Krijg analyses van bedrijfsindicatoren van veelbelovende IPO’s.

Doe mee met laag instapbedrag van 2.000 USD.

Krijg toegang tot IPO’s van Europese en Amerikaanse bedrijven.

Gemiddeld rendement 58% in 93 dagen *

Meer dan 1.000 Nederlanders gingen je voor

Registreer en maak een account aan via deze link.

Gratis registratie

* Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Top