Deposito sparen is erg handig als je je spaargeld voorlopig niet nodig hebt. De Litouwse spaarbank PayRay Bank verhoogde onlangs de rente op een 1-jarig deposito naar 3,70%. Dit is interessant omdat de trend eigenlijk al een tijdje dalende was. In dit artikel onze analyse op de rente ontwikkeling op de Nederlandse deposito markt.

Ontwikkeling deposito rentes

De rentes zijn al een tijdje dalende. Dit schreven we eerder ook in onze spaarrente verwachting voor 2024 en de langere termijn. Internationale concurrentie lijkt banken nu toch te dwingen de deposito rente te verhogen. Zowel PayRay Bank als Inbank verhoogde deze week de rente op spaardeposito’s. De spaardeposito’s zijn te openen via bankenplatform Raisin. Via de site van de Nederlandsche bank (DNB) kun je mooie grafieken bekijken over de ontwikkeling van bijvoorbeeld de deposito rente. Bekijk hieronder een afbeelding van de bancaire rente op deposito’s van huishoudens in Nederland over de periode 2003 – 2024. Er is onderscheid gemaakt in deposito’s met opzegtermijn en met vaste looptijd.

ontwikkeling deposito rente DNB

Wat biedt deposito sparen?

Deposito sparen is heel eenvoudig. Je zet je spaargeld voor een bepaalde periode vast tegen een vaste rente. Voor enkele maanden, 1 jaar of zelfs 10 jaar. Des te langer je geld vaststaat, des te meer rente ontvang je. Kies je voor een spaardeposito? Dan mag je tussentijds vaak niet bijstorten of opnemen. Wil je dat wel? Vervolgens zijn er spaardepositorekeningen met een minimale inleg en sommige spaardeposito’s betalen periodiek rente uit.

Looptijd Aanbieder Rente
6mnd PayRay Bank 3,60%
1 jaar Freedom24 6,39%
2 jaar Banco Progetto 3,60%
5 jaar Aareal Bank 3,50%
10 jaar Bigbank 3,30%

Buitenlandse banken

Sinds de komst van bankenplatform Raisin is het kinderlijk eenvoudig geworden om te sparen bij buitenlandse banken. Je dient wel eerst te registreren.

Spaarrekening met variabele rente

Als je jouw spaargeld niet vast wil zetten zijn er momenteel ook interessante opties. De spaarrekening van Trade Republic bijvoorbeeld. De hoogste spaarrente van 4% vind je momenteel bij hen. De spaarrekening wordt ook opgenomen in onze vergelijker op de homepage. De maximale storting bedraagt €50.000. Lees meer over de Trade republic spaarrekening.

De meest populaire spaarrekening is momenteel de spaarrekening van Santander Consumer Bank. Deze rekening wordt op dit moment het meeste geopend via Spaarrentesvergelijken.net. Ondanks dat het een Spaanse bank is, weliswaar met een Belgisch bijkantoor straalt de bank toch voldoende vertrouwen uit. Het is dan ook geen kleine speler.

8 tips voor de hoogste deposito rente

Wens je de hoogste deposito spaarrente tegen de beste voorwaarden? Vergelijk dan via spaarrentesvergelijken.net eenvoudig de diverse spaardeposito’s en aanbieders. Hieronder onze tips hoe je de deposito met de hoogste spaarrente kiest.

Tip 1. Geldt er een boete voor tussentijdse opnames van de spaardeposito? Hoe hoog is die?

Tip 2. Wil je de hoogste spaarrente ontvangen op je deposito? Hoe lang moet je spaargeld dan vaststaan?

Tip 3. Moet je een minimum bedrag inleggen op de deposito spaarrekening om de hoogste rente te ontvangen? Kijk hoe hoog het bedrag is.

Tip 4. Is het openen van een betaalrekening verplicht als je geld op een spaardeposito vastzet tegen de hoogste rente?

Tip 5. Mag je tussentijds geld bijstorten op je spaardepositorekening? En welke gevolgen heeft dat voor de hoge rente die je ontvangt?

Tip 6. Betaalt de deposito spaarrekening periodiek rente uit?

Tip 7. Check of de bank waar je een deposito met de hoogste rente opent onder het garantiestelsel van De Nederlandsche Bank valt.

Tip 8. Controleer voor je begint met deposito sparen ook even de hoogste spaarrentes voor (internet)spaarrekeningen. Is het zeker dat die rentetarieven niet gaan stijgen?

Open deposito tot 3,70% rente via Raisin. 

Registreer gratis

Top