P2P lending is een nieuwe manier van beleggen in leningen. Particulieren die geen lening bij de bank kunnen krijgen wijken nu uit naar dit type peer to peer netwerken. In dit artikel onze ervaringen met P2P beleggen en investeren – de beste opties.

Inhoudsopgave

Wat is P2P lending?

Als je geen geld kunt of wilt lenen bij een fysieke bank of een conventionele online geldverstrekker, is peer-to-peer (P2P) -leningen een optie die het ontdekken waard is. P2P-leningen werken anders dan traditionele leningen. Je leent niet van een financiële instelling, maar van een individu of een groep individuen die bereid zijn geld te lenen aan gekwalificeerde kandidaten. P2P-leen-websites verbinden leners rechtstreeks met investeerders, zoals deze geldschieters worden genoemd. Elke website stelt de tarieven en voorwaarden vast (soms met input van de investeerder) en maakt de transactie mogelijk.

P2P beleggen – waarop letten?

P2P bestaat dan wel pas sinds 2005, maar de aanbieders schieten als paddestoelen uit de grond. Hoewel ze allemaal op dezelfde basismanier werken, variëren ze nogal wat in hun criteria, leentarieven, bedragen en termijnen. Om je zoektocht een vliegende start te geven, hebben we de online P2P-marktplaatsen doorzocht en deze top vier platforms uitgelicht.

P2P investeren: 4 mogelijkheden

Hieronder een opsomming van de beste opties om te investeren in P2P-leen-websites. In Nederland kennen we Lender & Spender en Oneplanetcrowd. Bij deze partijen behaal je rente van maximaal 6%. Wil je een hogere rente, dan kom je uit bij Europese spelers zoals Mintos of Reinvest 24. Nu kun je een rente behalen tot wel 14.6%.

 • Mintos Investeer in leningen wereldwijd met terugkoopgarantie.
  12% rente. Min. inleg €10
 • Reinvest 24 Beleggen in vastgoedprojecten in Tallin en Riga.
  14.6% rente. Min. inleg €100,-
 • Nibble Beleggen in consumentenleningen Legal strategy
  14.5% rente. Min. inleg €50,-
 • Oneplanetcrowd Duurzame bedrijfsleningen met positieve impact op mens en milieu.
  6% rente. Min. inleg €150,-

Reinvest 24

Reinvest 24 (Estland) is een P2P-investeringsplatform in buitenlands vastgoed dat sinds 2018 in de meeste EU-landen actief is. Het is nu mogelijk een passieve inkomstenstroom op te bouwen door te investeren in vastgoedprojecten in Tallin en Riga. Er is inmiddels voor meer dan €8 miljoen geïnvesteerd via het platform. Je investering wordt beschermd door een terugkoopgarantie. Inleggen kan vanaf €100,-. Je kunt een rendement behalen tot 14.6%. Open hier een gratis account.

Oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd (NL) gelooft dat ze met duurzame innovatie de wereld mooier kan maken. Ze bouwen sinds 2012 aan een game-changing community. Via Oneplanetcrowd worden gevestigde ondernemingen en projecten gefinancierd. Alle ondernemingen op Oneplanetcrowd leveren een bijdrage aan één of meerdere Sustainable Development Goal(s). Oneplanetcrowd is door CrowdfundingCijfers.nl uitgeroepen tot marktleider op het gebied van durfkapitaal in 2018 en 2019. Investeren kan vanaf €150,-. Je kunt een rendement behalen van 6%. Bekijk projecten waar je in kunt beleggen via deze link.

Lender & Spender

Lender & Spender (NL) is een innovatieve aanbieder van consumentenleningen in Nederland met als missie om de markt voor consumentenleningen eenvoudiger, transparanter, eerlijker en efficiënter te maken. Je investering wordt gespreid over een groot aantal leningen van Nederlandse geldnemers met hoge kredietwaardigheid. Beleggen in consumentenleningen kan vanaf €100,-. Je kunt een rendement behalen van 4%. Doe de investeerderstest.

Mintos

Mintos (Letland) is een wereldwijde online marktplaats voor leningen. Ze bieden particuliere beleggers een gemakkelijke en transparante manier om te beleggen in leningen die afkomstig zijn van verschillende alternatieve kredietverstrekkers over de hele wereld. Je investering wordt beschermd door een terugkoopgarantie. Inleggen kan al vanaf €10,-. Je investering wordt beschermd door een terugkoopgarantie. Je kunt een rendement behalen van 12% of meer. Open een gratis account.

Voordelen P2P beleggen

Hoger rendement dan op spaarrekeningen

Investering vaak gespreid over een groot aantal leningen

Soms met terugkoopgarantie

Starten vanaf €1,-

Let op: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen

Top