P2P lending is een nieuwe manier van beleggen in leningen. Particulieren of bedrijven die geen lening bij de bank kunnen krijgen wijken nu uit naar dit type peer to peer netwerken. In dit artikel onze ervaringen met P2P beleggen en investeren – de beste opties.

Wat is P2P lending?

Als je geen geld kunt of wilt lenen bij een fysieke bank of een conventionele online geldverstrekker, is peer-to-peer (P2P) -leningen een optie die het ontdekken waard is. P2P-leningen werken anders dan traditionele leningen. Je leent niet van een financiële instelling, maar van een individu of een groep individuen die bereid zijn geld te lenen aan gekwalificeerde kandidaten. P2P-leen-websites verbinden leners rechtstreeks met investeerders, zoals deze geldschieters worden genoemd. Elke website stelt de tarieven en voorwaarden vast (soms met input van de investeerder) en maakt de transactie mogelijk.

Begin vandaag nog met het opbouwen van je vermogen. Gemiddeld 10,7% rendement. Min. inleg €50. Bekijk actie

P2P beleggen – waarop letten?

P2P bestaat dan wel pas sinds 2005, maar de aanbieders schieten als paddestoelen uit de grond. Hoewel ze allemaal op dezelfde basismanier werken, variëren ze nogal wat in hun criteria, leentarieven, bedragen en termijnen. Waar moet je op letten wanneer je gaat beleggen in P2p leningen?

1. Risicobereidheid: P2P-leningen kunnen een hoger rendement bieden dan traditionele beleggingen, maar ze brengen ook meer risico’s met zich mee. Overweeg of je bereid bent om dat risico te nemen en hoeveel je wilt investeren. Investeer nooit met geld dat je niet kunt missen. Er zijn tegenwoordig ook hogere rentes op spaarrekeningen via bijvoorbeeld bankenplatform Raisin tot 3,31% of direct via Santander tot 3,60%

2. Diversificatie: Spreid je investeringen over verschillende leningen om je risico te minimaliseren. Investeer niet alles in één lening of één platform. Of maak gebruik van meerdere aanbieders en spreid zo nog meer uit. 

3. Kredietwaardigheid van de leners: Bekijk de kredietwaardigheid van de leners en de geschiedenis van hun terugbetalingen. Sommige platforms bieden informatie over het risico en de kredietwaardigheid van de leners.

4. Kosten: Overweeg de kosten die gepaard gaan met het investeren in P2P-leningen. Sommige platforms rekenen bijvoorbeeld kosten voor het gebruik.

5. Platformbeoordelingen door andere investeerders: Bekijk beoordelingen van andere investeerders in P2p lening aanbieders. Via bijvoorbeeld Trustpilot kun je eenvoudig bekijken hoe de waardering is van anderen. Dit helpt mee in je beoordeling van het te kiezen platform. 

6. Liquiditeit: Houd er rekening mee dat P2P-leningen meestal minder liquide zijn dan traditionele beleggingen. Het kan dus moeilijker zijn om je geld snel terug te krijgen als je het nodig hebt. 

7. Juridische aspecten: Zorg dat je begrijpt wat er gebeurt als een leningnemer niet kan terugbetalen of als er juridische problemen ontstaan.

Om je zoektocht een vliegende start te geven, hebben we de online P2P-marktplaatsen doorzocht en deze top vier platforms uitgelicht.

P2P investeren: 4 mogelijkheden

Hieronder een opsomming van de beste opties om te investeren in P2P-leen-websites. In Nederland kennen we BridgeFund waar je een rente kunt behalen van 5,25%. Wil je een hoger rendement dan zul je de grens over moeten. We bespreken Mintos, Iuvo Group en Nibble. Bij deze partijen behaal je een rendement tot maximaal 21%. 

 • Mintos Investeer in leningen wereldwijd met terugkoopgarantie.
  Tot max. 21%* rente. Gemiddeld 10,7% rente. Min. inleg €50
 • Iuvo Group. Investeren in p2p leningen. 
  Tot max. 15% rente. Gemiddeld 8%. Min inleg €10. 
 • Briqwise Beleggen in vastgoed leningen.
  Tot max. 7% rente. Min. inleg €100.000
 • Nibble Beleggen in consumentenleningen Legal strategy
  Tot max. 19% rente. Gemiddeld 12%. Min. inleg €10. 

Mintos

Mintos (Letland) is een wereldwijde online marktplaats voor leningen en sinds kort ook obligaties en ETF’s. Ze bieden particuliere beleggers een gemakkelijke en transparante manier om te beleggen in leningen die afkomstig zijn van verschillende alternatieve kredietverstrekkers over de hele wereld. Je investering wordt beschermd door een terugkoopgarantie. Inleggen kan al vanaf €50,-. Je investering wordt beschermd door een terugkoopgarantie.

Je kunt een rendement behalen tot 21%. Gemiddeld gaat het om 10,7%. Er beleggen meer dan 500.000 mensen via het platform en het is daarmee de grootste in zijn soort binnen Europa. Je bent tot €20.000 verzekerd volgens het beleggerscompensatiestelsel. Open nu een gratis account. Of lees eerst onze Mintos review

Wat zeggen andere investeerders over Mintos? 53% van de mensen die een review hebben achtergelaten voor Mintos op Trustpilot gaf 5 sterren. Dit betekent dat de gemiddelde gebruiker zeer tevreden is. 

Iuvo Group

Iuvo Group (Estland) is een peer to peer (P2P) investeringsplatform, gevestigd in Tallin. Projecten van bedrijven worden door een grote groep mensen gefinancierd. Er is inmiddels voor meer dan 336 miljoen geïnvesteerd via het platform sinds 2016 via 171 verschillende landen. Inleggen kan al vanaf €10. 

Je kunt een rendement behalen tot 15%. Gemiddeld gaat het om 8%. Er zijn momenteel 42.434 investeerders actief op het platform. Het is nu mogelijk om een passieve inkomstenbron op te bouwen door te investeren in leningen. Open hier een account. 

Briqwise

Via Briqwise (Nederland) kun je beleggen in vastgoed leningen aan Nederlandse ondernemers. Vraag gratis meer informatie op. Of lees onze Briqwise investeren review. De minimale lnleg is €100.000. Je kunt een rendement behalen tot 7%. Je belegging wordt gespreid over meerdere vastgoed projecten. Je hebt eerste recht van hypotheek en het vastgoed als onderpand. Het is dus een veilige investering.  

Wat zeggen andere investeerders over Briqwise? 82% van de mensen die een review hebben achtergelaten voor Briqwise op Feedbackcompany gaf 8 sterren. Dit betekent dat de gemiddelde gebruiker zeer tevreden is.

Nibble

Nibble (Estland) is een platform om te investeren in leningen. Nibble is opgenomen in de ITSF-holding en fungeert als schakel tussen investeerders en geldschieters. Het platform biedt een flexibel investeringsconcept dat ook bij beginnende investeerders past. Inleggen kan al vanaf €10.

Je kunt een rendement behalen tot 19%. Gemiddeld gaat het om 12%. Er zijn momenteel 8.504 investeerders actief op het platform. Bekijk de website van Nibble en start met investeren in leningen. 

Wat zeggen andere investeerders in p2p leningen over Nibble? 54% van de mensen die een review hebben achtergelaten voor Nibble op Trustpilot gaf 5 sterren. 

Risico’s

Beleggen in peer-to-peer leningen of crowdfunding is niet zonder risico’s. Er is een risico dat leners niet in staat zijn om hun leningen terug te betalen, waardoor beleggers hun investeringen kunnen verliezen. Echter is er bij sommige partijen een terugkoopgarantie en ben je verzekerd tot €20.000 via het beleggerscompensatiestelsel. 

Voordelen P2P beleggen

Hoger rendement dan op spaarrekeningen

Investering vaak gespreid over een groot aantal leningen

Soms met terugkoopgarantie

Starten vanaf €10 inleg

Conclusie

P2P-leningen zijn inmiddels geaccepteerde beleggingsvormen en het toezicht erop is verbeterd. Leningen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gediversifieerde portefeuille. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Hou rekening met alle genoemde factoren en doe verder goed onderzoek. Zo kun je beter bepalen of, en zo ja welke P2P-lening het beste bij jouw eigen beleggingsdoelen passen en welke platforms daarvoor in aanmerking komen. 

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. *Gewogen gemiddelde / bereik van beschikbare leningen. Je portefeuille-rendementen kunnen hoger of lager uitvallen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Top