De inflatie is gestegen naar 9,7% in 2022 en inmiddels gedaald naar 7,6% (peildatum januari 2023). Nog altijd flink hoger dan de spaarrente. Dit betekent dat je spaargeld steeds minder waard wordt.  Spaarders leveren flink in op hun spaartegoed. Is je spaarvermogen hoger dan € 50.650? Dan betaal je ook nog eens 1,2% vermogensbelasting over je spaarcenten. Heeft sparen nog zin? In dit artikel 5 spaartips om de schade te beperken tegen de hoge inflatie.

Oorzaken inflatie en lage spaarrente

Door de gestegen inflatie kun je minder kopen voor hetzelfde geld dan voorheen. Veroorzakers van de stijgende inflatie zijn onder andere de stijging van energieprijzen en de prijsontwikkeling van goederen door beknellingen in de toeleveringsketen. Dit draagt ertoe bij dat het leven duurder is dan een jaar geleden. Extra tegenvaller is dat banken lage spaarrentes blijven bieden. Want, het aantrekken van extra geld bij spaarders is niet nodig. Banken kunnen immers goedkoop lenen bij de Europese Centrale Bank.

Interen op spaargeld

De lage spaarrente in combinatie met een stijgende inflatie betekent dat veel spaarders interen op hun vermogen. Want, in 2022 verlaagden de meeste banken de spaarrentes. Zo bieden de grootbanken ING en ABN Amro op een reguliere spaarrekening 0,25% rente. Rabobank 0,50%. Als je bedenkt dat bijna 70% van de spaarders bij deze grootbanken spaart, dan verliezen zij behoorlijk aan koopkracht. Kies je voor (online) sparen zonder beperkingen en tegen de hoogste rente dan ontvang je nu 2,00% bij Trade Republic. Maar, ook deze spaarrente maakt de inflatie niet goed.

Extra waardeverlies

Om de waarde van je geld te behouden, heb je minimaal 7.6% spaarrente nodig anders verlies je geld. En is je spaarvermogen meer dan € 50.560? Dan is het waardeverlies van je spaargeld nog hoger. Want, je krijgt te maken met de 1,2% vermogensbelasting in box 3. Wil je de dalende rentes en stijgende inflatie compenseren? Dan heb je op jaarbasis een flinke rente nodig om te zorgen dat je spaartegoed niet aan waarde verliest.

Inflatie stijgt, spaarrente daalt: Hoe nu sparen? 5 tips!

Toegegeven: sparen levert momenteel weinig op. Toch kan het prettig zijn geld achter de hand te hebben. Voor onverwachte tegenvallers: van je auto die stukgaat tot minder inkomsten als je je baan verliest. Met een spaarbuffertje kan je die financiële tegenvallers opvangen. Dat doe je echter niet door te sparen bij banken met een lage rente of je geld ‘in een sok te stoppen’. Je koopkrachtverlies houd je binnen de perken met de volgende 4 spaartips.

Spaartip1: Vergelijken

Vergelijk de spaarrentes van de diverse spaarbanken, want de percentages veranderen regelmatig. Kies daarbij voor sparen met een hoge en stabiele rente. Stap over naar een andere aanbieder als de rente daar hoger is. Doorgaans bieden internetbanken een hoge rente. Of kijk in het buitenland. Door de komst van bankenplatform Raisin kun je nu sparen tegen een hogere rente buiten de landsgrenzen zonder daar te hoeven wonen.

Spaartip 2: Voorwaarden controleren

Check de voorwaarden van een spaarrekening. Moet je betalen om je geld op te nemen? Of een betaalrekening openen om te mogen sparen? Wanneer en hoe vaak wordt er rente bijgeschreven? Per jaar, maandelijks of per kwartaal?

Spaartip 3: Spaargeld vastzetten

Langere tijd je spaargeld vastzetten in een spaardeposito kan ook een optie zijn. Zeker als je het geld niet direct nodig hebt. Dat kan vanaf 1 maand tot wel 20 jaar tegen een vaste en gegarandeerde rente. Controleer wel de rentes want die variëren en realiseer je dat à la minute je spaargeld opnemen geld kost.

Spaartip 4: Spaardeposito én reguliere spaarrekening

Kies je voor een spaardeposito? Dan is het aan te raden naast je deposito ook op een vrij opneembare spaarrekening te sparen. Is er sprake van een calamiteit dan betaal je dat van het geld op je reguliere spaarrekening.

Spaartip 5: Investeer je geld in vastgoedfondsen

Breng je spaargeld in beweging door te beleggen in vastgoedfondsen van CORUM. Je belegt in winkels, kantoren en hotels in de eurozone of wereldwijd. Ontvang maandelijks dividend (niet gegarandeerd) of herbeleg in nieuwe CORUM-aandelen. Je kunt een rendement behalen van 6,88%. De minimuminleg bedraagt €189.

Op de hoogte blijven van de beste spaarrentes en condities? De site spaarrentesvergelijken.net vergelijkt en publiceert dagelijks de meest recente en hoogste spaarrentes plus voorwaarden. Wil je wat meer rendement? Bekijk dan ook eens onze investeringstips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top