Nationalisatie SNS bank

De bank en verzekeraar SNS Reaal is gered. Sinds 1 februari 2012 is het concern genationaliseerd en dus een staatsbank. Dat is goed nieuws. Het spaargeld van SNS-spaarders is veilig en de dienstverlening gegarandeerd. Maar, welke gevolgen heeft de nationalisatie van SNS Reaal voor de spaarrente? 

Waarom nationalisatie SNS Reaal?

Nationalisatie van SNS Reaal was onvermijdelijk. De bank dreigde om te vallen. Want, door de enorme verliezen die het vastgoedonderdeel Property Finance leed, kon de bank haar betalingsverplichtingen aan de staat niet voldoen. Het gevolg? Veel onrust op de financiële markt waardoor SNS Reaal geen geld bij andere banken kon lenen. Daarom probeerde de bank vervolgens spaargeld te genereren door te stunten met hoge spaarrentes. Maar dat mocht niet baten. Des te nijpender werd de situatie toen spaarders massaal hun spaartegoeden gingen opnemen. Ingrijpen was noodzakelijk. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën besloot uiteindelijk samen met De Nederlandsche Bank (DNB) SNS Reaal te nationaliseren.

Wat betekent de nationalisatie voor de spaarrente?

Banken met staatsteun én banken die zijn genationaliseerd, mogen niet meer stunten met hun rentepercentages. Dit is door de Europese Commissie bepaald. Dus deze banken mogen zich niet meer profileren als de aanbieder van de hoogste spaarrente en/of de partij met de laagste kredietpercentages. Dat geldt overigens ook voor ABN Amro (in 2008 genationaliseerd) en ING (ontving in 2008 staatssteun). Ook deze banken mogen niet meer concurreren op hoogste of laagste (spaar)rentepercentages.

Ontwikkeling spaarrente Nederlandse markt

Momenteel staat de SNS Bank nog in de top 3 van spaaraanbieders met de hoogste rente. De bank biedt 2,25% op een vrij opneembare spaarrekening. Echter, de verwachting is dat dit rentepercentage weldra daalt en de SNS Bank zich qua rentepercentage bij de andere grootbanken ABN Amro, ING en ook de Rabobank gaat voegen en een middenmoter op de spaarmarkt wordt. Zeker ook, omdat deze grootbanken het merendeel van het spaartegoed van de Nederlanders beheren en de prikkel om te gaan concurreren op de rentepercentages ontbreekt.

Staatsbank: veilige bank

Vooralsnog biedt de SNS Bank de allerhoogste spaarrente. Dat zal er zeker toe leiden dat spaarders hun tegoeden bij de nieuwe staatsbank gaan parkeren. Want, sparen bij een staatsbank geeft spaarders een zeer veilig gevoel. En dat de SNS Bank de allerhoogste rente biedt, is vooralsnog natuurlijk mooi meegenomen. Echter, de verwachting is dat het rentepercentage spoedig daalt, omdat het als staatsbank niet meer de hoogste rente mag bieden.

Sparen tegen de hoogste rente?

Wil je een hoge(re) spaarrente ontvangen op je spaartegoed? Dan loont het zeker de renteontwikkelingen de komende tijd nauwlettend te volgen. Vergelijk regelmatig de aanbieders, de spaarrekeningen, geboden spaarrentes en de voorwaarden. Via spaarrentesvergelijken.net houden wij je in elk geval op de hoogte van de beste spaarrentes en condities.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top