Sparen bij de kleinere banken in trek: de grote banken hebben steeds meer het nakijken. Was voorheen sparen bij de drie grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank heel gewoon? Tegenwoordig kiezen spaarders steeds vaker voor kleinere banken.

Zo blijkt uit een recent TNS NIPO-onderzoek. Vooral de kleine banken als ASN Bank, Bank of Scotland, Centraal Beheer, SNS Bank en LeasePlan Bank zijn favoriet onder de Nederlandse spaarders.

Online spaarrentes vergelijken

Dat spaarders anno nu niet meer per definitie kiezen voor een van de grootbanken om hun spaargeld te parkeren, komt mede door internet. Tegenwoordig is het immers voor spaarders heel eenvoudig om online de spaarrentes van de diverse banken met elkaar te vergelijken.

Op de diverse online vergelijkingssites kun je als spaarder gemakkelijk achterhalen welke spaarvorm de hoogste rente biedt tegen de meest aantrekkelijke voorwaarden.

Depositogarantiestelsel wekt vertrouwen!

Een van de redenen waarom spaarders overstappen naar kleinere en minder bekende banken, is dat zij dankzij het huidige depositogarantiestelsel minder “kopschuw” zijn geworden, aldus TNS NIPO. Mocht een bank immers onverhoopt failliet gaan, dan is het spaargeld tot maximaal €100.000 per persoon verzekerd. Voorheen werd maximaal €38.000 vergoed. De afgelopen twaalf maanden brachten, volgens het onderzoek van TNS NIPO, zo’n 1,1 miljoen huishoudens in Nederland hun spaartegoed onder op een andere spaarrekening. De reputatie van de bank blijkt minder van belang te zijn dan de relatief hoge rente”, aldus Adriaan Eecen. Hij is onderzoeksdirecteur Business & Finance bij TNS NIPO. “Zelfs banken waarvan de reputatie onder het gemiddelde ligt, komen als winnaars uit de bus bij het aantrekken van spaargeld.”

Spaarbedrag

Opvallend is volgens Eecen dat de hoogte van het gestorte spaarbedrag op een nieuwe spaarrekening heel erg per bank verschilt. In sommige gevallen is er gemiddeld €30.000 op een spaarrekening gestort en bij andere banken rond de €13.000. Dit bewijst, volgens de onderzoeker, maar weer dat een strategie om grotere spaargelden aan te trekken loont. Zeker in deze tijden, waarin banken aan hogere kapitaalseisen moeten voldoen.

Bron: TNS NIPO

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top