Wist je dat vakantiegeld buiten Nederland en België een onbekend begrip is? En ook in Nederland is vakantiegeld niet vanzelfsprekend. De vele ZZP’ers die ons land rijk is hebben die luxe bijvoorbeeld niet. Ontvang je wel vakantiegeld? Dan mag je jezelf dus gelukkig prijzen. En dit jaar loont het eindelijk weer om je geld op een spaarrekening te zetten. In dit artikel 5 tips om je vakantiegeld wijs te besteden in 2023.

Stimuleer de economie

Juist nu van essentieel belang: geef de economie een zetje door iets moois van je vakantiegeld te kopen. Ben je toe aan een nieuwe televisie, een nieuw bankstel of staat er iets anders op je wensenlijst? Dan is dit een mooi moment. Zorg voor brood op de plank van de (lokale) ondernemer, brengt belastinggeld in het laatje en maakt de materialist in jou hopelijk net wat gelukkiger.

Kies een betere spaarrekening

De spaarrentes zijn de afgelopen maanden flink omhoog geschoten. Dit komt door de rentewijziging van de ECB, de Europese centrale Bank. De laatste keer dat de ECB de rente meerdere keren achter elkaar verhoogde was in de periode 2005-2007. Toen ging de rente in acht gelijke stappen naar 4%. De hoogste rente op een spaarrekening in mei is nu 2,30%. De grootbanken bieden momenteel 0,75%. Hiermee bedraagt de gemiddelde spaarrente op een spaarrekening in mei 1,28%. Het loont zeer de moeite om de spaarrentes met elkaar te vergelijken. Lees ook ons artikel wat te doen met je spaargeld in 2023.

Beleg het voor later

Voor veel Nederlanders is het vakantiegeld een mooi extraatje als aanvulling op het inkomen en geen vereiste om rond te komen. Geldt dat voor jou en heb je het bedrag de komende tijd niet per se nodig? Dan kun je ervoor kiezen om er later nóg meer van te genieten. Door het eerst te beleggen. Je moet je geld dan natuurlijk wel echt voor langere tijd kunnen missen én je moet ervan bewust zijn dat je vermogen (tijdelijk) zijn waarde kan verliezen. Bekijk hier een overzicht van populaire beleggingsrekeningen.

Gebruik het als financiële buffer

Hoewel je er natuurlijk gewoon hard voor werkt, voelt het vakantiegeld toch als een financiële meevaller. Maar je krijgt in de toekomst ongetwijfeld ook een tegenvaller te verwerken. Een belastingaanslag bijvoorbeeld, of een haperende wasmachine of auto. Heb je nu geen of een onvoldoende buffer voor zulke tegenvallers? Zet het geld dan opzij voor zulke momenten. Misschien niet de spannendste bestemming voor je vakantiegeld, maar wel een verstandige.

Ga er (later) van op vakantie

Een verre reis zit er deze zomer hoogstwaarschijnlijk niet in. Maar heb je weleens gehoord van de Brunssummerheide, de Drentse hooglanden of de Alde Faenen? Prachtige Nederlandse plekken die zich bij uitstek lenen voor een vakantie in eigen land. Voel je toch iets meer bij vakantie in den vreemde? Zet het geld dan opzij op een spaarrekening voor een mooie reis naar het buitenland op een later tijdstip.

Top