Dit keer een nieuwe interessant peer-to-peer leenplatform in het finance segment. We hebben het over investeringplatform ViaInvest waar je kunt investeren in consumentenleningen op een gereguleerd Europees investeringsplatform. In dit artikel onze Viainvest review en ervaringen.

Wie is Viainvest?

Viainvest is een onderdeel van VIA SMS Group – financiële dienstverlener die in heel Europa actief is. Sinds de oprichting in 2009 is het bedrijf momenteel actief in 7 landen en uitgegroeid tot een van de toonaangevende Europese consumentenkredietverstrekkers. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Riga, Letland.

Viainvest is een Europees gereguleerd investeringsplatform dat het mogelijk maakt om te beleggen in gesecuritiseerde consumentenleningen. Hiermee kunnen particulieren in leningen beleggen en rente op hun investeringen verdienen. Viainvest richt zich voornamelijk op consumentenleningen en is actief in verschillende landen, waaronder Zweden, Letland, Polen en Tsjechië. Investeer in consumentenleningen met een jaarlijkse ROI tot 13% op een gereguleerd Europees investeringsplatform. Er beleggen inmiddels meer dan 34.000 mensen via het platform.

Viainvest review 2023

Viainvest Review 2023: De website van Viainvest waar je kunt investeren in consumentenleningen

Hoe werkt het?

Via het Viainvest-platform heeft elke belegger volledige controle over hoeveel hij wil investeren, aan wie en in welke lening. Viainvest garandeert te allen tijde een transparant investeringsklimaat en volledige beleggers ondersteuning. In tegenstelling tot traditioneel bankieren biedt Viainvest particuliere investeerders via een eenvoudig proces toegang tot de niet-bancaire kredietsector.

De belangrijkste kenmerken van het platform die het een voordeel geven ten opzichte van de concurrentie: Geen kosten, het platform is volledig gratis te gebruiken. Er is transparantie op het platform van de leningen die worden aangeboden. Er is een terugkoopgarantie op alle consumentenleningen. Kredietverstrekkers behouden een belang van 5% in de lening

Viainvest review en ervaringen (aandachtspunten)

Account openen en verificatie

Het registratieproces is eenvoudig en kan binnen enkele minuten worden voltooid. Je hoeft alleen wat persoonlijke informatie op te geven, Je identiteit te verifiëren en een bankrekening te koppelen om te beginnen met beleggen. Dit maakt het voor nieuwe investeerders gemakkelijk om zich bij het platform aan te sluiten en de beschikbare investeringsmogelijkheden te verkennen.

Investeringsmogelijkheden

Viainvest biedt effecten aan die worden gedekt door de pool van consumentenleningen.De leningen worden uitgegeven door de dochterondernemingen van VIA SMS Group, waardoor een transparant en gemakkelijk te begrijpen investeringsproces wordt gegarandeerd. De meeste leningen op Viainvest worden geleverd met een terugkoopgarantie, wat betekent dat als een lening meer dan 60 dagen achterstallig wordt, de leningverstrekker de lening terugkoopt van de investeerder, wat een extra beveiligingslaag biedt.

viainvest review

P2P leningen gepubliceerd op Viainvest (april 2023)

viainvest leningen review

Aantal investeringen in consumentenleningen gedaan op Viainvest (april 2023)

De kredietverstrekker behoudt een belang van 5% in zijn leningen. Dit wekt naar ons inzien vertrouwen voor jou als investeerder. De minimale inleg is €50. Je kunt dus al starten met een laag bedrag.

Open account

Diversificatie van leningen

Hoewel Viainvest zich voornamelijk richt op kortlopende consumentenleningen, merkte ik dat er binnen het platform nog wat ruimte is voor diversificatie. Viainvest biedt leningen aan uit verschillende landen, zoals Letland, Zweden, Polen en Tsjechië. Door te beleggen in leningen uit verschillende landen, kan je jouw risico geografisch spreiden en de potentiële impact van lokale economische schommelingen verkleinen.

De focus van het platform op kortlopende consumentenleningen kan de mate van diversificatie over verschillende soorten leningen en sectoren beperken. Als je op zoek bent naar een breder scala aan investeringsmogelijkheden, kun je alternatieve platforms overwegen die leningen aanbieden in verschillende sectoren.

viainvest review_diversificatie leningen

Viainvest review: Spreid je investering geografisch over verschillende leningen in Polen, Zweden, Letland, Tsjechië en verlaag je risico

Rendement en risico’s

Viainvest adverteert met een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 13%, wat volgens mij concurrerend is binnen de markt voor P2P-leningen. Zoals bij elke belegging zijn er echter inherente risico’s aan verbonden. In het geval van P2P-leningen is het primaire risico het in gebreke blijven van diegene die het geld leent. Viainvest beperkt dit risico door middel van de terugkoopgarantie, die, zoals eerder vermeld, een extra beveiligingslaag biedt voor beleggers. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de terugkoopgarantie afhankelijk is van de financiële stabiliteit van de leningverstrekker, dus het is van cruciaal belang om de algehele kredietwaardigheid van het platform en de aangesloten kredietverstrekkers te beoordelen.

Auto-invest

Via de Auto Invest-functie kun je automatisch beschikbaar geld beleggen volgens de door jou gekozen criteria, zoals looptijd van de lening, rentepercentage en maximale investering per lening. Met deze functie kun je tijd besparen en ervoor zorgen dat jouw geld continue word geïnvesteerd zonder handmatig werk. Instellingen voor automatisch beleggen kunnen op elk moment eenvoudig worden gewijzigd of stopgezet door naar jouw beleggersprofiel te gaan.

viainvest review_autoinvest

Viainvest review: Zet je geld continue aan het werk voor je via de Auto-invest functie van Viainvest

Investeren en de Belastingen

Viainvest vereenvoudigt ook het belastingaangifteproces voor haar investeerders door middel van een jaarlijkse belastingaangifte. Dit rapport bevat alle benodigde informatie voor beleggers om hun inkomsten aan hun respectieve belastingautoriteiten te rapporteren, waardoor belastingaangifte een minder ontmoedigende taak wordt. Het gemak van het direct beschikbaar hebben van deze informatie is een waardevol voordeel voor veel beleggers.

Veiligheid

Viainvest is zoals gezegd een gereguleerd Europees investeringsplatform. Latvijas Banka, de centrale bank van Letland, houdt toezicht op de naleving van EU-wet- en regelgeving ter bescherming van investeerders, zoals MiFID. Verder profiteer je van een beleggers-beschermingsregeling tot 20.000 EUR, gescheiden activa bezit en investeringsaanbiedingen die zijn goedgekeurd door Latvijas Banka, de centrale bank van Letland. Als iemand een lening langer dan 60 dagen niet terugbetaalt, moet de leningverstrekker de lening terugkopen. Jij ontvangt de volledige hoofdsom en rente.

Viainvest Voordelen

  Investeer veilig tot €20.000 verzekerd

  Laag entry bedrag. Je kunt al investeren vanaf €50

  Terugkoopgarantie. Je ontvangt de volledige hoofdsom en rente

  Geen kosten. Je betaald niks om het platform te gebruiken

  Eenvoudig diversificeren in leningen voor laag risico

Conclusie Viainvest review en ervaringen

Door de transparantie van het platform en de mogelijkheid tot enige mate van diversificatie, is mijn ervaring met Viainvest over het algemeen positief. Hoewel er enkele beperkingen zijn op het gebied van diversificatie en afhankelijkheid van leningverstrekkers, blijft Viainvest een aantrekkelijke optie voor investeerders die P2P-leningen willen verkennen. Als je overweegt te investeren in P2P-uitleenplatforms, is Viainvest een solide keuze met een concurrerend rendement en een gebruiksvriendelijke interface. Door het lage entry bedrag kun je het gerust uitproberen! Ik ben zelf begonnen met €500 en heb dit gespreid over 10 leningen van €50 elk binnen de vier beschikbare landen.

Registreer gratis

Top