spaarrente 2012 ontwikkeling Wat doet de spaarrente in 2012: Ook begin 2012 bewegen de spaarrentes van de vrij opneembare spaarrekeningen zich nog in opgaande lijn. Maar of dat zo blijft, is onzeker. Enerzijds hebben banken geld nodig.

Dat zorgt ervoor dat de onderlinge concurrentie op spaarrentes toeneemt. Anderzijds hangt de Eurocrisis nog steeds als een zwaard van Damocles boven ons hoofd.

Ontwikkeling rentes spaarrekeningen

In de afgelopen maanden zette de rentestijging op de reguliere internetspaarrekeningen door. Lag medio 2011 de spaarrente nog onder de 3%? Begin 2012 bieden diverse banken maar liefst een spaarrente van 3% of meer op vrij opneembare spaarrekeningen. Bank of Scotland voert de lijst aan met een spaarrente van 3,1% gevolgd door de WestlandUtrechtBank, NBIC Direct en Centraal Beheer die allen 3% rente bieden. De eerste bank met een rente nipt onder de 3% is MoneYou. Deze bank biedt je een rentepercentage van 2,95%. En hoewel de grootbanken (ING, Rabobank en ABN Amro) de afgelopen maanden ook hun spaarrentes opschroefden, halen de percentages (lager dan 2,5%) het niet bij de prijsstunters op de spaarmarkt.

Waarom de spaarrentes stijgen

Er heerst onrust op de financiële markten en banken hebben weinig vertrouwen in elkaar. Vooralsnog wijst alles erop dat de spaarrentes nog even stijgen. Hieronder vind je een beknopt overzicht van waarom.

  • Kapitaaleisen Basel III
    Volgens het internationale Basel III akkoord zijn banken verplicht grotere financiële buffers aan te leggen. Deze buffers zijn bedoeld om eventuele geldcrisissen het hoofd te bieden.
  • Onderling wantrouwen banken door Eurocrisis
    Er is bij banken momenteel weinig vertrouwen in elkaar. Deze wordt ingegeven door de Eurocrisis. Zo is er immers niet bekend wie verkeerde leningen heeft uitstaan en welk risico er wordt gelopen. Dus wie heeft aan Griekenland, Italië, Portugal, Spanje et cetera geleend? Banken lenen daardoor minder bij elkaar. Zij lokken liever spaarders met hogere spaarrentes.
  • Stevige concurrentie op de spaarmarkt
    De tijd dat er maar een paar spaarbanken waren waar je je spaargeld kon onderbrengen is voorbij. Tegenwoordig is er volop keus. Van de traditionele grootbank en een buitenlandse prijsstunter tot een kleine spaaraanbieder van Nederlandse bodem. En het grote aantal spelers leidt ertoe dat banken verhoudingsgewijs hoge spaarrentes geven.
  • De inflatie
    In 2011 bedroeg de gemiddelde inflatie in Nederland 2,3%. Dat is 1% hoger dan in 2010. En ook in de Eurozone lag de inflatie in 2011 ruim boven het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde niveau van 2%. In december was dat percentage nog 2,7%. Een stijgende inflatie zorgt er doorgaans voor dat de spaarrentes ook omhoog gaan.

Alle bovengenoemde reden wijzen dus op een stijging van de rentepercentages. Maar, als de Nederlandse economie niet groeit en het consumentenvertrouwen verder afneemt, heeft dat zeker ook z’n weerslag op de spaarrentes.

Wat denk jij dat de spaarrente gaat doen in 2012? Plaats een reactie en breng de discussie op gang, bedankt!

Spaarrentes vergelijken

Zoek je een passende spaarrekening zonder voorwaarden en met een hoge rente? Vergelijk dan de rentes en voorwaarden, want je kunt op jaarbasis flink wat euro’s meer sparen door te kiezen voor een spaarrekening met de hoogste spaarrente. Benieuwd waar je de hoogste spaarrente ontvangt voor je spaartegoed? Check via spaarrentesvergelijken.net online snel en gemakkelijk welke bank je het hoogste rentepercentage biedt tegen de beste voorwaarden.

7 Responses to Wat doet de spaarrente in 2012?

  1. Rwassen schreef:

    Door de aangescherpte tier 1 ratio moeten banken veel meer geld in kas aanhouden dan voorheen, hiervoor zullen banken toch snel gaan kijken hoe ze meer geld aan kunnen trekken, en dat zullen ze bij ons als spaarders zeker gaan doen. Ik verwacht dan ook wel dat de concurrentie tussen banken ook in 2012 zal blijven en dat de spaarrentes nog wel wat omhoog zullen gaan. De mooie spaarrente uit 2008 van 5% op een vrij opneembare spaarrekening zou ik wel weer willen zien 🙂

  2. frekie schreef:

    voorlopig alleen rentedalingen, volgende week weer ohra, deltaloydd -0,2%. Leaseplan vanaf 1 feb onderuit. rente op obligatiemarkten daalt alleen maar. 5 jaars rente nu net bobven de 1 (!!) procent.

    • Yvonnerengers schreef:

      Hi Frekie, de verwachting is dat Bank of Scotland de spaarrente gaat verhogen op korte termijn 🙂 hou de internetsparen pagina dus goed in de gaten. BOS wil de koppositie behouden en gaat zo de concurrentie aan met de overige spaarbanken. gr Yvonne

      • frekie schreef:

        dat zou wel kunnen, want B.O.S. is de duurste op de hypotheekmarkt dan kunnen ze ook wel meer betalen op hun spaarrekening. Maar zolang ze niet meedoen aan het NL depositostelsel dan kunnen ze nog zo hard roepen, maar de mensen blijven argwanend.

        • Yvonnerengers schreef:

          B.O.S. staat onder toezicht van de Nederlandsche Bank en Autoriteit financiële markten, AFM. Het Britse depositogarantiestelsel is van toepassing. Daarvoor is tot een bedrag van 85.000 pond (+/- € 100.000,-) verzekerd. Natuurlijk zou het mooi zijn als ze aan het NL depositostelsel zouden meedoen. Maar vooralsnog verwacht ik niet dat B.O.S. in de problemen zal komen.

  3. J.daas schreef:

    De spaarrente zal waarschijnlijk gaan dalen! deze Ohra, deltalloyd, LeasePlanBank verlaagde al de rente. Nu is het afwachten wie volgt, ook gezien het optreden van de ECB. Slim is om nu in deposito’s te stappen. De rente is relatief hoog, 5,50% Friesland Bank bv. Heb je ook geen last van variabele rentes op de reguliere spaarrekeningen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top