Wat is het verstandigste om te doen met je spaargeld in 2019?

Aan de hand van 6 bruikbare tips geven we antwoord op deze vraag. Het is tijd om je financiën in shape te krijgen voor het nieuwe jaar. Je wilt geen spaargeld mislopen.

Er zijn nog steeds wel banken met een hoge rente en andere oplossingen om méér rendement uit je spaargeld te halen. De Spaarverzekering van DELA komt als hoogste uit onze test met een rente van 2,00% en BlueOrange Bank is de beste nieuwe binnenkomer met 1,30% op een tweejaarsdeposito.

Dump je huisbank en verdien tot € 250!

Loop geen spaargeld mis door bij de grootbanken te blijven zitten. De grootbanken ABN AMRO en ING bieden slechts 0,03% rente. Overstappen gaat sneller en makkelijker dan je denkt. Vergelijk de actuele rente in 2019 van grootbanken met online banken.

wat te doen met spaargeld

De beste optie voor je spaargeld op een vrij opneembare spaarrekening in 2019 is bij Moneyou Go inclusief betaalpas en 0,25% spaarrente. Wil je alleen de spaarrekening? Ga dan naar NIBC Direct , dan geniet je ook 0,25% rente. Je kunt te allen tijde bij je spaargeld en er zijn geen kosten aan verbonden. Er is geen minimum inleg en je spaart bij een 100% Nederlandse bank.

Maar, wat misschien slimmer is, is om je spaargeld weg te zetten op een deposito.

Slim sparen via spaardeposito

Een slimme overweging voor je spaargeld zou kunnen zijn om het geld wat je niet nodig hebt te spreiden over meerdere deposito’s met verschillende termijn duur van 3, 6, 9, 12 maanden.

Zodoende valt er iedere 3 maanden een bedrag vrij. Dit is ook een ideale manier als je veel spaargeld hebt en niet weet wat te doen. De hoogste rente op een 3 maanden deposito vind je bij NIBC Direct tegen 0,35% rente.

De hoogste rente op een deposito bij 6 maanden vind je bij Imprebanca tegen 0,65% rente.

wat te doen met spaargeld 2018 deposito geld vastzetten

De meest lucratieve termijnduur bij deposito sparen is 5 jaar en vind je momenteel bij Banco BNI (via Savedo) tegen 1,75% rente.

Je dient wel eerst te registreren. Er dient een Savedo rekening geopend te worden (gratis) die vervolgens aan het deposito gekoppeld wordt. Dit product valt onder het Portugese garantiestelsel. De minimale inleg is €5.000. Je bent verzekerd tot €100.000. Banco BNI heeft momenteel de hóógste rente in de Eurozone.

Maar wat nou als je écht veel spaargeld hebt?

Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?

Heb je veel spaargeld en zoek je de beste manier om je geld te investeren, met 100.000 euro val je precies binnen de veiligheidsmarge van het depositogarantiestelsel (DGS) dat je spaargeld garandeert tot 100.000 bij het omvallen van de bank. Heb je meer spaargeld dan 100.000 euro spreid dan bij meerdere banken. Let wel op dat je niet twee banken kiest die onder dezelfde bankvergunning opereren.

Sommige zullen zeggen dat je het beste je hypotheek kan aflossen, andere adviseren om in vastgoed te investeren. Ben je op zoek naar meer rendement op je spaargeld en mocht je in vastgoed willen investeren, kijk dan eens naar Vondellaan vastgoed. Hier beleg je met zekerheid met als onderpand Nederlandse woningen. Zowel voor de gevorderde als de startende belegger vanaf 5% rendement.

Mocht je willen sparen vind je momenteel de hoogste rente bij Banco BNI. Bij een ton krijg je momenteel maximaal 1,75% rente bij 5 jaar vast. Dit levert bij een inleg van een ton euro binnen 5 jaar 9.500 euro op.

Gemiddeld genomen is de spaarrente rond 5 jaar het meest lucratief. Het verschil namelijk in rente met 10 jaar deposito sparen is meestal niet heel groot. Ter illustratie: bij de Bigbank ontvang je 2,00% rente bij 10 jaar vast.

Open een spaarverzekering

open een spaarverzekering

Wil je een vaste hoge rente en geld opzijzetten voor een langere termijn in Nederland? De spaarverzekering van coöperatie DELA, het DELA CoöperatiespaarPlan, biedt een vaste rente van 2,00%.

Een DELA Spaarverzekering is voor de lange termijn, minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar. Tussentijds opnemen is niet mogelijk. Beëindiging binnen 10 jaar kost €150. De minimum inleg is € 10 per keer en periodiek inleggen kan tot maximaal € 2.400 per jaar. Eenmalig inleggen of bijstorten kan ook, maar tot een door DELA bepaald maximum. Op dit moment kun je (bij)storten tot een totaalbedrag van € 12.000.

Het DELA CoöperatiespaarPlan valt overigens niet onder het depositogarantiestelsel. DELA valt als verzekeraar wel onder de nationale opvangregeling van De Nederlandsche Bank en het Verbond van Verzekeraars. Deze opvangregeling biedt niet dezelfde zekerheid. Door naar DELA.

Spaarrekening openen in het buitenland

Heb je er geen problemen mee dat je spaargeld over de grens wordt geparkeerd? Voor het eerst sinds tijden is de rentevergoeding in Nederland namelijk lager dan het buitenland. Bekijk vrij opneembare spaarrekeningen en termijndeposito’s binnen europa. Vergelijk de spaarrente in europa

Tip: Bij BlueOrange Bank uit Letland krijg je nu 1,15% rente op een éénjaarsdeposito en loopt op tot 1,30% voor een tweejaarsdeposito. Flink meer dan bij Nederlandse aanbieders.

BlueOrange Bank wordt vertegenwoordigd door Raisin en is sinds 2018 in Nederland actief. BlueOrange Bank valt onder het depositogarantiestelsel van Letland. Je bent tot €100.000 verzekerd door de overheid. Door naar Raisin.

Zelf beleggen via broker en € 200 tegoed

Sparen lijkt uit door de lage spaarrente. Maar schijn bedriegt want volgens cijfers van De Nederlandsche Bank stond er nog nooit zoveel spaargeld op Nederlandse spaarrekeningen als afgelopen jaar. Bijna 354 miljoen. Peildatum juni 2018.

Spaargeld_nederlandse_huishoudens_spaarrentesvergelijken

Echter komt er wel steeds meer interesse naar alternatieven zoals bijvoorbeeld beleggen.

Er zijn tegenwoordig allerlei brokers actief die vaak goedkopere tarieven hanteren dan de grootbanken. De meeste brokers bieden ook gratis en vrijblijvend een informatiemap aan zodat je zelf kunt ontdekken of beleggen wat voor je is.

Binckbank heeft een speciale welkomst actie. Je ontvangt nu tijdelijk € 200,- transactietegoed als je klant wordt. Bekijk de actie.

Spaargeld investeren middels Crowdfunding

Een alternatief voor sparen in 2019 is crowdfunding. Crowdfunding is een wat nieuwe manier om je spaargeld te investeren. Met crowdfunding betalen meerdere mensen mee aan de lening van een bedrijf of particulier. Er is bij crowdfunding geen tussenkomst van een financiële instellingen en hierdoor zijn de kosten vaak lager en de opbrengsten in rendement in algemene zin hoger.

Echter is er wel een risico dat de bedrijven failliet gaan en je jouw geld kwijt bent. Informeer altijd goed voor je investeert en spreid je beschikbare vermogen.

Top