Deze keer hebben we een mooie en zeer aantrekkelijke campagne in het finance segment. Het gaat dus om de nieuwe Duitse Discount-Broker “Flatex” voor beleggen tegen €0,- transactiekosten. In dit artikel onze Flatex ervaringen en review.

Wat is Flatex

Flatex is een online discount-broker met een hoge merkbekendheid op de Duitse markt. Ze staan bekend om hun snelle orderverwerking op de grootste handelsplaatsen van Europa. Sinds kort hebben ze ook een Duitse banklicentie, wat hun marktpositie alleen maar versterkt en zekerheid biedt. Onlangs namen ze online broker DEGIRO over voor een bedrag van 250 miljoen euro.  Samen hebben deze bedrijven de ambitie om de ‘Europese leider voor zelfstandig beleggen’ te worden.

Flatex broker ervaringen
De website van flatex in het oranje 🙂

Wie zit erachter Flatex?

De kleur komt  niet uit de lucht vallen. Oud BinckBank directeur Jeroen Sonsma is sinds kort de man die de lijntjes uitzet bij Flatex. Flatex is een Duitse broker en onderdeel van FinTech Group AG. Ze hebben ca. 500 medewerkers verdeeld over 9 locaties in Duitsland en Oostenrijk. In Oostenrijk zijn ze marktleider en in Duitsland hebben ze 25% marktaandeel.

Geen transactiekosten

Nu breidt Flatex het speelveld naar Nederland uit. Dit betekent scherpe tarieven en transparantie over de orderverwerking. Handelen kost momenteel niets. De transactiekosten bedragen €0 en daarmee de allerlaagste tarieven in Nederland. Hiermee wordt verwacht flink te kunnen concurreren met online brokers zoals Binck die ook lage tarieven hebben. Maar gratis is nieuw.

Hoe kunnen zij dit doen hoor ik je denken. Flatex hoeft zich niet aan het Nederlandse provisieverbod te houden wat in 2014 is ingevoerd omdat adviseurs en vermogensbeheerders niet altijd het beste product maar vaak het product met de hoogste commissie adviseerde.

Voor brokers buiten Nederland geldt dit verbod niet. Dat betekent dat Flatex kan kiezen voor een constructie, waarbij ze betaald krijgen voor het doorzetten van hun orders aan een specifieke partij. In dit geval is dat Tradegate.

Flatex krijgt dus een vergoeding voor het volume dat ze naar Tradegate sturen, waardoor ze hun eigen klanten niet hoeven te laten betalen voor de transactie. Lekker voor de klant zou je zeggen, maar het “probleem” zou kunnen zijn dat de broker kiest voor de partij die de beste commissie betaalt i.p.v. de beste spreads (verschil tussen bied en laat) voor hun klanten.

Potentieel zou je dus ondanks het gebrek aan transactiekosten als klant toch meer kunnen betalen, omdat je gewoon een slechte koers krijgt.

tarieven flatex

Flatex tarieven in vergelijking met andere brokers in Nederland

[update: 03-04-2020] Flatex stopt met gratis beleggen. Het verhoogt zijn tarieven, zo meldt het in een brief aan klanten. De verhoging van de transactiekosten gaan per 1 juni a.s. in.

Aanbod Flatex broker

Qua aanbod zit het goed bij deze review van Flatex. Met ruim 4700 aandelen, 2800 obligaties en 1700 EFT’s kun je beleggen in verschillende regio’s. Ze hebben alleen nog geen opties en futures. Ze verwachten dit in het eerste kwartaal van 2020 wel te kunnen aanbieden zeker na de overname van DEGIRO.

  • Aandelen
  • Obligaties
  • Fondsen
  • EFT’s / trackers
  • Turbo’s
  • CFD’s

Flatex ervaringen en review (aandachtspunten)

Nu we weten dat er geen transactiekosten gelden op de aankoop en verkoop van aandelen, ETF’s, fondsen, turbo’s en CFD’s. Op welke punten moet je dan wel letten bij het openen van een flatex rekening. Hieronder duiken we meer op de details met onze flatex review na het openen van een rekening. 

De ervaring met Flatex is dat je zoals de advertenties aanprijzen goedkoop kunt handelen.  Wil je echter het risico minimaliseren moet je rekening houden met de volgende dingen.

Handel niet buiten openingstijden

Na het lezen van diverse draadjes en reviews blijkt dat je het beste niet kunt handelen buiten openingstijden van de referentiebeurs. Omdat Flatex dus verdient aan partijen waarmee ze samenwerken kunnen er eventuele provisies verwerkt zitten in de koers van de effecten bij aan- of verkoop. Het verschil tussen de  bied- en de laatkoers van een effect wordt ook wel de spread genoemd en die is ’s avonds vaak hoger dan overdag.

Handel alleen met limiet

Na het lezen van een Duitse review in WirtschafsWoche blijkt dat je het beste alleen kunt handelen met een limiet. Dan weet je van tevoren tegen welke minimale prijs je verkoopt of tegen welke maximale prijs je aankoopt.

Niet met stop orders handelen

Het werken met stop orders op Tradegate kan nadelig uitpakken voor particulieren. Indien je een buy and hold belegger bent dus geen actieve belegger hoef je hier geen rekening mee te houden.

Flatex platform en service

Flatex biedt uitstekende service aan hun traders, voor zowel de ervaren als de startende belegger. Zo is het voor ervaren beleggers mogelijk om hun Metatrader 4 met de handels-gate van Flatex te verbinden en startende traders kunnen op de Flatex academy online trainingen en webinars volgen.

flatex reviewMet behulp van de eigen Flatex app zijn traders altijd up-to-date en kunnen ze op de markt op elk moment snel acticiperen. Ze hebben ook een documentatiecenter waar je alle formulieren en documenten met betrekking tot je beleggersrekening kunt vinden. Denk aan overboekingsformulieren, maar bijvoorbeeld ook diverse handleidingen. De ondersteuning verloopt bij Flatex volledig in het Nederlands. Het team is goed bereikbaar en erg actief in het ondersteunen van nieuwe klanten. De ervaringen met broker flatex zijn positief.  Zeker gezien het talrijk aantal awards dat ze inmiddels gewonnen hebben.

Is broker Flatex betrouwbaar?

Flatex is geen nieuwe partij. Op de Duitse markt worden jaarlijks 7,7 miljoen aan transacties geplaatst met een volume van 7,5 miljard euro. De broker heeft 275.000 klanten en ca. 500 medewerkers. Flatex heeft 25% marktaandeel in Duitsland.  Verder staat Flatex onder toezicht. Te vergelijken met wat we in Nederland de AFM noemen. Beleggen via broker flatex is dus betrouwbaar. Stortingen bij Flatex vallen onder het depositogarantiestelsel. Tot een bedrag van €100.000 ben je verzekerd.

Flatex heeft in Nederland de eerste 20.000 klanten binnen. Het bedrijf, dat aan het begin van de zomer zijn Nederlandse campagne lanceerde met opvallende Duitse slogans, mikte aanvankelijk op 20.000 tot 25.000 Nederlandse klanten voor het einde van het jaar. Inmiddels durft Flatex grotere aantallen te noemen. “We zouden graag 60.000 tot 100.000 klanten hebben, op zijn minst, binnen 12 tot 24 maanden. We willen serieus marktaandeel krijgen en een belangrijke speler worden in Nederland” aldus de CEO. Ter vergelijking: BinckBank heeft in combinatie met Saxo Bank 860.000 klanten in Europa en DeGiro telde halverwege dit jaar ruim 400.000 klanten in heel Europa. De twee rivalen geven geen aantallen voor Nederland.

Ons land zou in totaal zo’n 1,4 miljoen particuliere beleggers tellen. Flatex wil dit jaar nog in Spanje starten en volgend jaar in tenminste nog twee landen actief zijn. Frankrijk, Italië en Noord-Europa staan op de agenda. In vijf jaar tijd moet de omzet verdubbeld zijn tot 250 miljoen euro en het EBITDA-resultaat verdriedubbeld tot 125 miljoen euro.

Flatex ervaringen en review: conclusie

Gratis handelen betekent ook echt gratis handelen bij Flatex. Verwacht geen uitgebreide analyse mogelijkheden maar wanneer je op zoek bent naar een betrouwbare partij waar je flink op de kosten kunt besparen (mits je rekening houdt met onze aandachtspunten) is Flatex een goede keuze.

Update: Flatex is per 1 juni niet meer de goedkoopste broker. De transactiekosten van €0,- zullen verhoogd worden naar €3,90. Vanaf nu ben je dus beter uit bij DEGIRO tegen €2,30 transactiekosten per order. Open je beleggingsrekening bij DEGIRO hier. Of profiteer van gratis transactietegoed bij Binck van €200.

175 euro terug bij meer beleggen Flatex

175 euro retour flatexFlatex stuntte met een welkomstbonus van 175 euro voor nieuwe klanten. Deze actie is inmiddels verlopen. Nu ligt de focus op het beleggen zelf. Als je meer belegt via het platform kon je tot 175 euro terug krijgen. 

Aanvragen

Aanvragen gaat geheel online. Na een aantal vragen over je persoon, woonadres, je beroep, BSN indentificeer je via video registratie. Houd je paspoort bij de hand.

Top