verschil spaarrekening of deposito Spaarrekeningen zijn er in allerlei soorten en maten. Grosso modo valt er een onderscheid te maken tussen: sparen zonder voorwaarden en sparen met beperkende voorwaarden. Maar, wat is nu precies het verschil tussen een spaarrekening of deposito?

Wat is sparen zonder voorwaarden?

Een van de belangrijkste kenmerken van sparen zonder voorwaarden is, dat er geen eisen aan vastzitten. Deze spaarrekeningen zijn laagdrempelig en gemakkelijk toegankelijk. Geld storten en opnemen is gratis. Er is geen minimale inleg en geen vaste looptijd. Dus zeer prettig als je vrijheid wenst.

Nog een kenmerk van sparen zonder voorwaarden is dat de rente op de spaarrekening variabel is. Dit betekent dat de rentepercentages variëren. De bank kan de rente dus verhogen of verlagen.

Wat is sparen met beperkende voorwaarden?

Behalve sparen zonder voorwaarden is het ook mogelijk om een spaarrekening te openen met beperkende voorwaarden. Dit is een spaarrekening met bepaalde restricties. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Minimum inleg, voor het openen van een rekening of een hogere rente;
  • Maandelijkse inleg, sommige spaarrekeningen geven een hogere rente als je maandelijks geld stort;
  • Leeftijdsgrens, er zijn bijvoorbeeld spaarrekeningen – ook deposito’s – speciaal voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Pas daarna kun je over het geld beschikken;
  • Zakelijk sparen, bedrijfspaarrekening, speciale spaarrekeningen voor bedrijven en stichtingen met andere voorwaarden dan reguliere spaarrekeningen;
  • Deposito sparen, zet je je spaartegoed voor een lange tijd vast? Dan krijg je een hogere rente dan op een variabele online spaarrekening;
  • Welkomstbonus of bonusrente, een hogere rente als je je spaargeld een half jaar vastzet. Of: extra rente als je een bepaald bedrag stort.

Wat is gunstig: spaarrekening zonder of met beperkende voorwaarden?

Welke spaarvorm het beste bij je past hangt van je financiële mogelijkheden en spaardoel af. Sparen zonder voorwaarden is aantrekkelijk vanwege de flexibiliteit. Bijvoorbeeld: daalt de spaarrente? Dan verhuis je je spaargeld eenvoudig naar een bank met een hogere rente.

Heb je je spaargeld niet nodig? Dan kan het interessanter zijn te sparen op een beperkende rekening, zoals deposito’s. Die bieden normaalgesproken een hogere vaste rente. Je vertrouwt je geld immers voor een langere periode aan de bank toe. Nadeel is dat je niet à la minute je spaargeld kunt opnemen. Diverse banken vragen opnamekosten.

Overigens, is sparen op een rekening met beperkende voorwaarden alleen interessant  als de rentes hoger zijn dan op de reguliere spaarrekeningen zonder voorwaarden.

Sparen met de hoogste rente?

Wil je weten welke manier van sparen aantrekkelijk voor je is? Zonder of met beperkende voorwaarden? Vergelijk de verschillende spaarrentes en condities op spaarrentesvergelijken.net. Dagelijks worden de percentages bijgewerkt.

Top