sparen tijdens de crisis

Volgens CBS-cijfers nam het Nederlandse spaartegoed in het eerste kwartaal van 2023 zelfs toe. De spaarquote was in het eerste kwartaal van 2023 met 14,4 procent opnieuw hoger dan in de periode voor corona. Tussen 2015 en 2019 bedroeg de gemiddelde spaarquote 10,8 procent. Tijdens de lockdowns in de coronaperiode werd er minder geconsumeerd terwijl de inkomens op peil bleven, deels met overheidssteun. In deze jaren was de spaarquote beduidend hoger dan daarvoor en ook in 2023 lag deze boven het niveau van de periode voor 2020. Dit betekent dat huishoudens ondanks de hoge inflatie nog steeds relatief veel blijven sparen. Waarom sparen mensen in crisistijd?

Spaargeld Nederlanders groeit

Dat het spaartegoed van Nederlandse huishouden groeit, blijkt uit recente gegevens CBS-cijfers. Hieruit blijkt namelijk dat het spaartegoed van Nederlanders sinds 2000 is verdriedubbeld. Bedroeg het spaartegoed in 2000 nog ruim €130 miljard? Eind 2023 is de totale spaarsom van de Nederlandse huishoudens ruim €452 miljard.

Waarom mensen sparen?

Mensen sparen om diverse redenen. Om bijvoorbeeld onverwachte uitgaven op te vangen, voor hun kinderen, als oudedagsvoorziening of om een droom te realiseren. Uit verschillende onderzoeken blijkt vervolgens dat jongeren en jongvolwassenen veelal voor zichzelf sparen. Voor een verre reis, het halen van een rijbewijs, een huis kopen en dergelijke. Ouderen daarentegen sparen vaak voor de (klein)kinderen en korte termijnuitgaven.

Sparen tijdens economische crisis?

Ook de gedachte aan economisch slechte tijden is voor veel mensen een reden te sparen én te besparen. Zo is het in crisistijd heel gebruikelijk dat mensen aankopen uitstellen en geld opzij zetten op een spaarrekening. Als aangenaam buffertje om de onzekere tijden door te komen. Dat de rentepercentages laag zijn, is dan vaak niet van belang. Recent onderzoek van De Nederlandsche Bank onderstreept dat. Veel eerder het veilige gevoel van wat extra geld achter de hand hebben, is een reden om en masse te sparen.

sparen tijdens crisis spaarquote

Spaarquote 1e kwartaal 2023 (bron CBS)

Waarvan sparen mensen?

Mensen sparen hoofdzakelijk van hun loon, vakantiegeld en onverwachte financiële meevallers. Een bekende en fijne financiële meevaller in 2011 was de spaarloonregeling die vrijkwam. Maar in plaats van het vrijgekomen geld te spenderen, zette het overgrote deel van de Nederlanders het geld op een spaarrekening.

Sparen met een hoge rente

Heb je ook een spaarpotje voor financieel roerige tijden? En ben je benieuwd of je de hoogste rente ontvangt op je huidige spaarrekening? Kijk snel even op onze website en check geheel gratis de voorwaarden en meest recente rentepercentages. Heb je nog vragen? Of wil je meer weten over sparen en de rentetarieven? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top