sparen tijdens de crisisHet mag dan crisis zijn, maar Nederlandse huishoudens houden de hand op de knip en sparen flink. Volgens CBS-cijfers nam het Nederlandse spaartegoed in 2011 zelfs toe. Van gemiddeld €38.907 per huishouden in januari 2011 tot €40.748 in december van 2011.  Ook blijkt dat de Nederlandse huishoudens niet meer geld hebben opgenomen dan voor 2011. Waarom sparen mensen in crisistijd?

✓ Tip: Aantrekkelijke rente van 0,50%!Altijd bij je spaargeld zonder kosten. Bekijk aanbieding >>

Spaargeld Nederlanders groeit

Dat het spaartegoed van Nederlandse huishouden groeit, blijkt uit recente gegevens CBS-cijfers. Hieruit blijkt namelijk dat het spaartegoed van Nederlanders sinds 2000 is verdubbeld. Bedroeg het spaartegoed in 2000 nog ruim €130 miljard? Eind 2011 is de totale spaarsom van de Nederlandse huishoudens ruim €300 miljard.

Waarom mensen sparen?

Mensen sparen om diverse redenen. Om bijvoorbeeld onverwachte uitgaven op te vangen, voor hun kinderen, als oudedagsvoorziening of om een droom te realiseren. Uit verschillende onderzoeken blijkt vervolgens dat jongeren en jongvolwassenen veelal voor zichzelf sparen. Voor een verre reis, het halen van een rijbewijs, een huis kopen en dergelijke. Ouderen daarentegen sparen vaak voor de (klein)kinderen en korte termijnuitgaven.

Sparen tijdens economische crisis?

Ook de gedachte aan economisch slechte tijden is voor veel mensen een reden te sparen én te besparen. Zo is het in crisistijd heel gebruikelijk dat mensen aankopen uitstellen en geld opzij zetten op een spaarrekening. Als aangenaam buffertje om de onzekere tijden door te komen. Dat de rentepercentages laag zijn, is dan vaak niet van belang. Recent onderzoek van De Nederlandsche Bank onderstreept dat. Veel eerder het veilige gevoel van wat extra geld achter de hand hebben, is een reden om en masse te sparen.

Waarvan sparen mensen?

Mensen sparen hoofdzakelijk van hun loon, vakantiegeld en onverwachte financiële meevallers. Een bekende en fijne financiële meevaller in 2011 was de spaarloonregeling die vrijkwam. Maar in plaats van het vrijgekomen geld te spenderen, zette het overgrote deel van de Nederlanders het geld op een spaarrekening.

Sparen met een hoge rente

Heb je ook een spaarpotje voor financieel roerige tijden? En ben je benieuwd of je de hoogste rente ontvangt op je huidige spaarrekening? Kijk snel even op onze website en check geheel gratis de voorwaarden en meest recente rentepercentages. Heb je nog vragen? Of wil je meer weten over sparen en de rentetarieven? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Tagged with →  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Top