De rente op spaarrekeningen zit in de lift door de rentestijging van de ECB. Ook wil je weten of het nu een goede keuze is te investeren in obligaties.

Je vraagt je af of je moet kiezen voor een spaarrekening of obligatie. In dit artikel geven we uitleg. Kun je in deze tijd beter obligaties kopen of geld storten op je spaarrekening.

Spaarrekening

Een spaarrekening is een rekening waarop je geld spaart bij een bank. Over het geld dat je spaart, vergoedt de bank spaarrente. Hoeveel rente je krijgt, verschilt per bank en per spaarrekening. Vooral bij de grootbanken kom je er slecht vanaf met 1,70%. Spaar je bij één van de grootbanken ABN AMRO, Rabobank of ING dan doe je er sowieso verstandig aan over te stappen naar een internetspaarrekening met een hogere rente. Kijk eens naar Santander Consumer Bank uit België. Santander is een online bank met een rente van 3,60%. Of kijk naar bankenplatform Raisin. Daar kun je maximaal 3,31% rente beha.en.

Termijndeposito’s

Slimmer is het om te sparen via een termijn deposito. Bij deposito’s zet je jouw geld voor een bepaalde periode vast tegen een vaste rente. Er treden ook steeds meer buitenlandse aanbieders toe op de Nederlandse spaarmarkt. De reden is dat Nederlanders van oudsher een heus spaarvolkje blijken te zijn. Ook in tijden van crisis sparen we graag. Wil je sparen via een deposito kun je kiezen uit verschillende looptijden. Dit kan al vanaf 3 maanden tot meestal 10 jaar vast. De hoogste rente op een spaardeposito bij 1 jaar vast vind je bij de Zweedse Klarna Bank (via Raisin) tegen 3,47%. Voor een volledige overzicht kijk je op onze deposito pagina.

Obligaties

Een obligatie is een schuldbewijs, een deel van een lening die is aangegaan door doorgaans een land, een overheidsinstelling of een onderneming. Een obligatie heeft een van tevoren bepaalde vaste looptijd die meestal ligt tussen de vijf en de dertig jaar. Jaarlijks wordt een vast of variabel rentebedrag uitgekeerd (de coupon) en aan het eind van de looptijd wordt de obligatie weer afgelost. Er zijn vele soorten obligaties, die niet allemaal zoals Nederlandse staatsobligaties op of onder de rente-nulliijn staan. In categorieën als bedrijfsobligaties, high yield (de naam zegt het al) en emerging markets zijn nog genoeg obligaties met duidelijk positieve rendementen te vinden.

Obligatie-ETF’s

Obligatie- ETF’s hebben de laatste jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt. Alleen al in Europa waren eind 2023 ongeveer 500 vastrentende ETF’s met een vermogen van bijna 190 miljard dollar te koop. Toch gelden deze obligatiecategorieën nog altijd als minder risicovol dan aandelen. Hoe laag de rendementen soms ook zijn, ter verlaging van het risico van een langetermijnportefeuille zijn en blijven ze populair.

Obligatie-ETF’s kun je kopen via online brokers zoals bijvoorbeeld DEGIRO of Trade Republic. Over de laatste drie jaar komen de rendementen ook nog positief door, met een gemiddeld niveau van rond de 2%. (Morningstar) Niet zo hoog als vastgoedobligaties, maar voor een defensieve belegging – en dat zijn deze obligaties – een goed resultaat: het rendement is hoger dan de inflatie in ieder geval. DEGIRO heeft de volgende keuze in obligatie-ETF’s:

– Vanguard EUR Corporate Bond UCITS ETF tegen 2,4%
– Think iBoxx Corporate Bond UCITS ETF tegen 2,1%
– iShares € Corp Bond Large Cap UCITS ETF EUR tegen 1,9%
– SPDR Bloomberg Barclays Euro Corporate Bond UCITS ETF tegen 2,1%

Beleggen in obligaties en sparen tegen 4% rente

Trade Republic heeft sinds kort ook de mogelijkheid om te beleggen in obligaties. De broker biedt sinds kort ook fractioneel beleggen, vanaf 1 euro, aan in staats- en bedrijfsobligaties. Het aanbod bestaat uit 500 obligaties. Ze bieden vanaf 1 oktober a.s. ook 4% rente op je saldo! Bekijk actie of lees onze Trade Republic review (2024).

Vastgoedobligaties

Wanneer je spaargeld wilt spreiden en risico wil minimaliseren kun je kiezen voor vastgoedobligaties. Kijk bijvoorbeeld naar Thuisborg. Je wilde altijd al professioneel in vastgoed beleggen maar je hebt hiervoor niet het benodigde kapitaal. Je kunt al vanaf €1.000 investeren. Zo profiteer je van de voordelen van vastgoedbezit, zonder de extra kosten en tijdsinvestering.

Thuisborg gelooft in de Nederlandse huizenmarkt. In langjarig verhuurd vastgoed en in verantwoord beheer daarvan. Stijgen de woningen in waarde? Dan profiteer je daarvan mee. Transparant en controleerbaar. Investeren in de Nederlandse woningmarkt het nieuwe sparen. En met jouw belegging maken zij langer zelfstandig thuis wonen voor senioren mogelijk.

Er is een rendement te behalen van maximaal 8%. Investeren kan al vanaf €1000,-. Je kunt na 1 jaar kosteloos uitstappen per kwartaal er is geheel gratis en vrijblijvend advies beschikbaar.

Vraag nu geheel vrijblijvend de Woningwaarde Vastgoed Obligaties brochure aan.

Conclusie: Spaarrekening of obligatie?

Uit onze spaarrekening of obligatie review blijkt dat beide redelijk goede investeringen zijn. De meest veilige is wel een spaarrekening of deposito. In de regel hoe meer risico, hoe hoger het rendement. Doe grondig onderzoek voordat je een keuze maakt. Dit is geen advies maar slechts een indicatie om je op weg te helpen. Bekijk hieronder een tabel voor het overzicht van je opties.

AanbiederProductCategorieRendementKosten
Trade RepublicTrade Republic BeleggingsrekeningBeleggingsrekening / Obligatie / Spaarrekening4%€0
Santander Consumer BankSantander Consumer Bank SpaarrekeningSpaarrekening3,60%€0
Klarna Bank (via Raisin)Klarna Bank 1 jaar DepositoDeposito3,47%€0
VanguardVanguard EUR Corporate Bond UCITS ETFObligatie2,4%*0,12%
ThinkThink iBoxx Corporate Bond UCITS ETFObligatie2,1%*0,15%
iSharesiShares € Corp Bond Large Cap UCITS ETF EURObligatie1,9%*0,20%
SPDRSPDR Bloomberg Barclays Euro Corporate Bond UCITS ETFObligatie2,1%0,20%
ThuisborgVastgoedobligatieObligatie8%3%

* Gemiddelde rendement op ETF-obligaties in de afgelopen 3 jaar. Door marktomstandigheden is dit rendement in het eerste kwartaal negatief. Bron: Morningstar, bewerking: Spaarrentesvergelijken.net

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Tagged with →  
Top