Buitenlandse spaarbanken minder in trek als het gaat om de spaarrentes

Was sparen bij buitenlandse banken voorheen in trek, vanwege de hoge spaarrentes? Tegenwoordig zijn deze zogenaamde exoten niet langer in de top-10 lijsten met hoogste spaarrentes te vinden. Wil je een hoge rente voor je spaartegoed? De hoogste rentes ontvang je momenteel bij de gevestigde banken.

spaarrentes

Oktober 2013: hoogste spaarrentes Nederlandse banken

De hoogste spaarrente in Nederland bedraagt in oktober 2013 1,95%. Je ontvangt deze rente bij Nationale Nederlanden , die overigens onderdeel is van de moedermaatschappij ING, wordt op de voet gevolgd door LeasePlanBank met 1,93%. Laatstgenoemde bank verhoogde op 1 oktober 2013 de spaarrente met 0,2%. Vergelijken we deze rentes met de buitenlandse spaarbanken, dan bieden die beduidend minder spaarrente. De rentes van de exotische banken liggen bijna 0,3% lager dan van de Nederlandse banken.

Spaarrentes buitenlandse banken in oktober 2013

Al sinds ongeveer een jaar zijn de spaarrentes van de buitenlandse banken aan het dalen. Het gaat hierbij onder andere om de Russische AT Bank en de van origine Turkse banken als: Anadolubank, Garantibank, Yapi Kredi Bank en Credit Europe Bank. Gedurende enkele jaren waren deze banken bovenin de spaarrentelijsten te vinden. Ze gingen als heuse prijsvechters de concurrentie aan met de gevestigde banken. Zij lokten spaarders met hoge spaarrentes. Dat was fijn, want daardoor stegen de spaarrentes over de gehele lijn. Inmiddels is het tij gekeerd. De exotische banken staan niet langer in de top van de spaarrentelijsten. Echter als we kijken naar wereldwijd zijn er nog wel interessante spaarrentes te vinden. Zie het artikel over spaarrentes vergelijken in Europa en wereldwijd die ik eerder schreef.

Waarom lagere spaarrentes bij buitenlandse banken?

In het verleden was het voor buitenlandse banken aantrekkelijk om goedkoop spaargeld van Nederlandse spaarders aan te trekken en dat geld tegen hoge rentes uit te lenen aan bedrijven en consumenten in hun eigen land. Echter, door de aanhoudende crisis is het risico dat de leningen niet (tijdig) worden terugbetaald toegenomen. Daarbij speelt mee dat het uitleenregime van banken stukken strenger is geworden. Of het nu gaat om leningen voor bedrijven of bijvoorbeeld hypotheken. Het resultaat? Er wordt minder geld uitgeleend en er is dus minder behoefte aan je spaargeld. Daarnaast speelt dat banken bijvoorbeeld grotere buffers moeten aanhouden (Basel III). Ook daardoor hebben banken minder behoefte aan je spaarcenten en dat werkt een lagere spaarrente verder in de hand.

Spaarrentes blijven vergelijken

Wil je sparen? Dan blijft het ondanks de lage spaarrentes zaak de rentestanden onderling te vergelijken. Want, de rentes van de hoogste aanbieders liggen zo’n 0,6% hoger dan die van bijvoorbeeld de grootbanken en bijna 0,3% hoger dan van de buitenlandse banken. Vraag je je af welke bank en spaarrekening je de hoogste rente biedt? Op www.spaarrentesvergelijken.net zie je in een oogopslag welke bank en spaarrekening je de hoogste rente biedt tegen de meest aantrekkelijke voorwaarden.

Top