Je wilt geld besparen en bent op zoek naar tips. Er zijn genoeg mogelijkheden om geld te besparen op een makkelijke manier. Door te besparen kun je uiteindelijke “FIRE” bereiken. FIRE betekent ‘Financial Independence Retire Early’ en is een beweging die inspeelt op het opzij zetten van geld om financieel onafhankelijk te worden. Dit doet iedereen op een andere manier afhankelijk van persoonlijke voorkeur, inkomen, relatie, locatie. In dit artikel nemen we je mee met 17 tips om direct te beginnen met geld besparen. 

Geld besparen, waarom?

Het is altijd slim om geld achter de hand te hebben. Misschien wil je wel eerder met pensioen of wil je financieel onafhankelijk worden. Bedenk hoeveel je wilt besparen en maak een plan.  FIRE gaat er niet om dat je nu van alles laat om later een beter leven te hebben. Je bent nu je dit leest sowieso jonger (en in de meeste gevallen fitter) dan wanneer je FIRE wil zijn. Je moet dan ook volop nu genieten van je leven en niet als een kluizenaar gaan leven om zo veel mogelijk te besparen.

1. Spaarbedrag

Je maandelijkse spaarbedrag kan flink omhoog als je meer gaat verdienen. Dit is niet voor iedereen even makkelijk, dus minder uitgeven is veelal toegankelijker. Op uitgaves besparen heeft dan ook de focus hier. De spaarrente op vrij-opneembare spaarrekeningen is tegenwoordig laag. Dus kies de spaarrekening met de hoogste rente. Via bankenplatform Raisin spaar je nu bij Distingo Bank tegen 3,31% rente. Flink hoger dan bij Nederlandse aanbieders. Of spaar direct bij Santander Consumer Bank tegen 3,60%.

2. FIRE plan

FIRE gaat vooral om het hebben van een plan en die is voor iedereen anders. Met dat plan weet je waar je voor bezig bent en hoe je dat gaat aanpakken. Aan de hand van je plan ga je geld dat je kunt missen opzij zetten en probeer je net even slimmer om te gaan met inkomen en uitgaven dan de gemiddelde Nederlander. Iedereen’s FIRE-pad is anders, sommigen gaan veel verder dan anderen.

3. Budgetting plan

Hou bij wat er binnenkomt en wat je uitgeeft. Op die manier kun je niet alleen terugkijken, maar krijg je veel beter mee wat je uitgeeft en aan wat.Je kan tevens maand op maand vergelijken en jaar op jaar. Zo voorkom je lifestyle inflatie. [YNAB](https://www.youneedabudget.com/) is een veelgenoemd programma, maar iets zelf bijhouden of bijhouden in Excel of Google Sheets kan ook.

Geld Besparen op lopende abonnementen

Kijk je geen of zeer weinig tv? Tegenwoordig kan je vaak een ‘internet only’ abonnement afsluiten. Heb je Internet & tv: probeer te onderhandelen over de prijs. Vaak is er wel iets mogelijk als je lang klant bent of wanneer je dreigt weg te gaan. Lukt het niet een betere deal te krijgen? Na opzeggen krijg je vaak alsnog een betere deal. Je kan je nieuwe provider vaak nog annuleren tot een X aantal dagen.

Ga je lang reizen? Zet abonnementen waar je niet aan vast zit dan op. Deel abonementen waar je met meerdere mensen tegelijkertijd op kan met vrienden of familie. Denk aan Netflix, Amazon Prime of Spotify. Een gezinsabonnement bij Spotify kost €14,99, maar met 6 personen zit je op €2,50.

Jaarlijks wisselen van energieleverancier kan veel schelen. Werk je elektra- en gasverbruik uit en ga er eens voor zitten. Leveranciers betalen vaak de boetes voor vroegtijdig opzeggen, stem dit goed af en zorg voor schriftelijke bevestiging. Het kan voordelig zijn om niet af te sluiten voor meer dan een jaar, maar dat kan ook averechts werken als de kosten voor gas en/of elektra toenemen.

Eén keer per jaar je zorg-, auto- en andere verzekeringen controleren. Wat gebruik je en is dat het wel waard? Simpel voorbeeld: tandardsmodule kost je €10,- per maand extra waardoor kosten voor gaatjes komen te vervallen. Je hebt eens in de 3 jaar een gaatje en het vullen kost je €90. Dat is die €360 (3 x 12 maanden maal €10) niet waard.

Een hoger eigen risico klinkt altijd negatief bij verzekeringen, maar als je niet zo vaak iets hebt kan het het waard zijn. Maak wat berekeningen en je bent er zo uit.

Een jaarabonnement is goedkoper dan een abonnement dat maandelijks opzegbaar is. Als je na inschrijven er maar twee keer gebruik van maakt ben je alsnog duurder uit.

4. Download de Woolsocks app

woolsocks rewards

Woolsocks is een gratis app om je geld beter te managen en zo te besparen. Je geldzaken kunnen veel tijd van je vergen. Het vinden van de beste koopjes, het identificeren van onnodige kosten, een overzicht van je financiële situatie, verstandig beleggen, het is lastig om het overzicht te houden. Voor veel mensen is het simpelweg te ingewikkeld geworden en kost het te veel tijd. Je kunt hierdoor letterlijk de controle over je financiën verliezen.

Krijg een overzicht van al je bankrekeningen en bespaar geld dankzij cashback op dagelijkse uitgaven (bv. bij Lidl). Woolsocks is opgericht door twee van de DEGIRO founders. Een app met ervaring dus!. Woolsocks won in 2022 een award voor 1 van de beste innovatieve ideëen in Spanje. Lees onze Woolsocks review en ervaringen. Of download direct.

5. Elimineer terugkerende uitgaven

Terugkerende uitgaven omlaag schroeven heeft een blijvend effect op je uitgaven en dus potentieel je saving rate.

6. Rente op rente

Rente op rente is één van de belangrijkste versnellers van financiële onafhankelijkheid. Lees je in. We hebben hier ook een artikel over geschreven welke spaarrekeningen en deposito’s rente op rente aanbieden.

7. Passief inkomen

Passief inkomen versnelt je weg naar financiële onafhankelijkheid. Rente-op-rente is één van de makkelijkste manieren die echt passief is. In een Google-zoektocht naar passief inkomen kom je heel veel ideëen tegen die heel veel tijd kosten. Hou er rekening mee dat (affiliate) websites, webshops, dropshipping, influencer of YouTuber worden ontzettend veel tijd kost. Wil je toch aan de slag met een ‘side project’ om extra inkomen te genereren? Doe iets waar je passie voor hebt. Het is extreem lastig en demotiverend om werk te verrichten voor iets wat veel potentie heeft, maar totaal niet bij je past.

8. Onderhandel over je salaris

Meer verdienen met je huidige baan kan een mooi te behalen winst zijn. Kijk eens rond op internet wat er bij jou in de buurt voor jouw functie wordt gegeven. Is dat meer dan je krijgt? Dan misschien toch eens het gesprek met je leidinggevende aangaan. Hetzelfde geldt voor wanneer je taken doet van een functie boven je eigen niveau of meer werkt oppakt sinds een collega is weggegaan bijvoorbeeld. Er zijn veel besparingen mogelijk op allerlei vlakken, maar uiteindelijk zit er ergens een limiet.

Ga je een evaluatie in of heb je een sollicitatie staan, kijk of er meer uit te halen valt. Onderhandelen moet je liggen, maar je moet het vooral niet vermijden omdat je denkt dat je er niet goed in bent. Ik zie het altijd maar zo: 10 minuten even buiten mijn comfortzone en een lastpak voelen om mogelijk duizenden euro’s extra te pakken op jaarbasis. Dat nieuwe getal zet ook de toon voor jaren erna en opvolgende werkgevers (want ze vragen vaak “wat krijg je nu?”).

9. Wissel van baan

Zit je niet meer helemaal op je plek bij je huidige werkgever? Een job switch is een ideaal moment om omhoog te gaan in salaris. Vooral als je huidige werkgever terughoudend is (geweest) in belonen.

10. Automatiseer je financiële zaken

Maak een persoonlijk financieel systeem en automatiseer sparen en vaste lasten. Lees: [Haal je doelen sneller: bouw een persoonlijk financieel systeem](https://pfauth.com/financiele-onafhankelijkheid/persoonlijk-financieel-systeem/).

11. Sparren met gelijkgestemden

Zelf vind ik het fijn om te sparren met gelijkgestemden, maar niet iedereen is fan van FIRE. Als je niemand kent die er hetzelfde instaat als jij bieden internetfora als Reddit een mooie oplossing 🙂

12. Reken prijzen om naar het aantal uur dat je er voor moet werken

Gelezen in het FD. Als die nieuwe designertas je drie dagen “kost”, denk je wellicht langer over je aankoop.

 

Tagged with →  
Top