Waarschijnlijk vaart je bankrekening wel bij de corona-crisis. Tenminste, als je de gemiddelde Nederlander bent. Nederland spaart namelijk voor een recordbedrag tijdens deze crisis.

Lockdown stuwt spaartegoeden

Aan het begin van het jaar lijkt er nog niets aan de hand. Als Nederland half maart de lockdown induikt, gaat het echter hard. De totale spaartegoeden van de Nederlanders nemen met bijna een procent per maand meer toe dan gemiddeld in dezelfde maand over de afgelopen jaren. Met name de meimaand, waarin er wel vakantiegeld wordt uitgekeerd, maar nauwelijks gereisd wordt, doet wonderen voor ons saldo.

Nog nooit zoveel spaargeld op Nederlandse rekeningen

Nederlandse huishoudens hebben in de begin maanden van Corona een recordbedrag gespaard. Het spaartegoed van Nederlandse huishoudens groeide met maar liefst 13,2 miljard euro in de maanden april en mei.

Dit bedrag is sinds 1998 (toen DNB de cijfers voor het eerst bijhield) nog nooit zo hoog geweest “Gemiddeld stijgen de Nederlandse spaartegoeden met 3,5 miljard euro in april en mei samen. Dit jaar gingen we alleen in april met een stijging van 3,8 miljard euro hier al dik overheen. En in mei kwam er nog eens 9,4 miljard bij.”

Spaarquote stijgt naar ongekende hoogte

Na de versoepeling van het kabinet in juni en juli neemt wat besparingen betreft het verschil met voorgaande jaren af. Toch blijven Nederlanders fors meer sparen. Huishoudens blijven nog steeds veel geld sparen omdat vanwege de coronapandemie minder op vakantie wordt gegaan, buiten de deur wordt gegeten of omdat mensen geld apart zetten vanwege onzekerheid over de crisis. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat.

De zogenoemde spaarquote, het deel van het netto-inkomen dat op de spaarrekening wordt gezet, kwam in de eurozone in het derde kwartaal uit op meer dan 17 procent. Dat is wel beduidend minder dan de bijna 25 procent die in het tweede kwartaal werd gemeten, maar is nog steeds het op één na hoogste niveau sinds het begin van de metingen. In de voorgaande jaren bewoog die graadmeter rond de 12 procent.

Het vele thuiswerken tijdens de coronacrisis zorgt ook voor besparingen voor huishoudens, bijvoorbeeld omdat tijdens de reis naar werk geen koffie wordt gekocht of een broodje voor de lunch in de bedrijfskantine ook niet meer nodig is.

Tip: investeer in vastgoedfondsen! – nu tegen toprente van 6,26% Bekijk aanbieding >

Dashboard spaartegoeden (DNB)

Onderstaand dashboard toont de omvang en ontwikkelingen van alle tegoeden met een spaargeld karakter, die door Nederlandse huishoudens worden aangehouden bij banken in Nederland. Tot spaargeld behoren deposito’s met een vaste looptijd en deposito’s met opzegtermijn (bijvoorbeeld internetspaarrekeningen). Naast een uitsplitsing van de omvang van het totale spaargeld, worden ook de actieve handelingen van spaarders (inleg en opname) en banken (bijschrijven van rente) weergegeven.

Spaargeld van Nederlandse huishoudens (Bron: DNB.nl)

De spaarrekeningen van Nederlandse huishoudens zijn in mei met 9,4 miljard euro toegenomen omdat vanwege de coronacrisis veel minder werd gespendeerd aan bijvoorbeeld het boeken van vakanties, dagjes weg en eten buiten de deur. Volgens De Nederlandsche Bank gaat het om het hoogste bedrag sinds het begin van de metingen begin 1998. Het gaat om de netto- inleg van huishoudens, het saldo van ingelegd en opgenomen spaargeld.

Netto-inleg spaargeld door Nederlandse huishoudens (Bron:DNB.nl)

Ook ontvingen veel Nederlanders in mei vakantiegeld, wat dus op de spaarrekening werd gezet als appeltje voor de dorst vanwege de onzekerheid rond de coronacrisis. In april ging het al om een groei van meer dan 3,8 miljard euro. Het totale spaargeld van huishoudens in Nederland is nu ruim 390 miljard euro. In mei werd 50 miljoen rente bijgeschreven.

Bijgeschreven rente op spaargeld (Bron: DNB.nl)

Het lijkt tegenstrijdig, de spaarrentes zijn heel laag en door de Corona-crisis is de financiële situatie van veel mensen onzeker. Toch is er ook een goede verklaring voor de grote toename van het spaargeld. “Nederlanders hebben de afgelopen maanden ook veel minder uitgegeven, want restaurants zijn dicht, ze reizen minder naar hun werk en veel vakanties en dagjes weg gingen niet door. Dat bespaarde geld vond blijkbaar de weg naar de spaarrekening.” Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berichtte dat consumenten in april ruim 17 % minder hebben uitgegeven dan een jaar eerder.

“Economische onzekerheid zorgt er voor dat mensen hun geld liever oppotten dan uitgeven. Ook dit verklaart de grote toename van het spaargeld van huishoudens”

Benieuwd naar de hoogste spaarrente?

De meeste mensen sparen traditie getrouw bij hun eigen huisbank. Het is echter verstandig om verder te kijken. Er zijn meer opties om een hogere rente te ontvangen op je spaargeld dan je denkt. Bekijk hier de hoogste rente. Of lees ons artikel ==> wat te doen met je spaargeld in 2021. Wil je investeren? Lees dan ons artikel ==> geld investeren in 2021.

Bron: DNB.nl, FD.nl, IEX.nl

Top