Of je moet sparen of aflossen op je hypotheek hangt af van verschillende factoren, waaronder je financiële situatie, je langetermijndoelen en je risicobereidheid. Hier zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden.

Aflossen op je hypotheek

Of je moet aflossen op je hypotheek is helaas ingewikkelder dan een eenvoudige rekensom. Voornamelijk vanwege belastingen, je persoonlijke financiële situatie en de voorwaarden van de hypotheekverstrekkende bank. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje. En helpen je een stukje op weg met een paar rekenvoorbeelden. Bekijk hieronder enkele voordelen bij aflossen op je hypotheek.

1. Rente besparen: Door extra af te lossen op je hypotheek, verlaag je het openstaande bedrag waarover je rente moet betalen. Dit kan op de lange termijn aanzienlijke rentebesparingen opleveren.

2. Financiële zekerheid: Een lagere hypotheekschuld kan leiden tot lagere maandelijkse verplichtingen, wat financiële zekerheid kan bieden, vooral als je je inkomen verliest of met pensioen gaat.

3. Sneller eigenaar worden: Extra aflossen kan je helpen je huis sneller af te betalen, wat betekent dat je eerder volledige eigendom van je huis hebt. Sommige mensen voelen zich prettiger bij het verminderen van hun schulden, zelfs als het financieel gezien misschien niet de meest optimale keuze is.

4. Emotionele gemoedsrust: Sommige mensen voelen zich prettiger bij het verminderen van hun schulden, zelfs als het financieel gezien misschien niet de meest optimale keuze is.

Sparen

Of je moet sparen hangt af van verschillende factoren. Op het geld dat je gebruikt om af te lossen, kun je geen rendement meer behalen. Je ziet enkel iedere maand een (klein) bedrag terug in de vorm van lagere maandlasten. Bekijk hieronder enkele voordelen bij sparen.

1. Noodfonds: Zorg ervoor dat je een adequaat noodfonds hebt voordat je extra gaat aflossen. Dit geld kan je helpen onverwachte kosten te dekken zonder je in financiële problemen te brengen.

2. Investeringsmogelijkheden: Als de rente op je hypotheek laag is, kun je overwegen om te investeren in plaats van extra af te lossen. Beleggen kan op lange termijn een hoger rendement opleveren dan de rente op je hypotheek.

3. Belastingvoordelen: In sommige landen kun je belastingvoordelen genieten door hypotheekrente af te trekken van je belastbaar inkomen. Het kan gunstiger zijn om deze aftrek te behouden en elders te investeren.

4. Flexibiliteit: Het behouden van liquide middelen geeft je meer flexibiliteit in het geval van onverwachte uitgaven, kansen voor investeringen, of andere financiële doelen.

Sparen of je hypotheek aflossen?

Het is belangrijk om je persoonlijke situatie te evalueren. Overweeg ook de rentestand, je huidige schuldpositie, je levensdoelen en je risicotolerantie bij het nemen van deze beslissing. Er is niet één juist antwoord voor iedereen, omdat financiële planning sterk afhankelijk is van individuele omstandigheden. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan beleggen of investeren.

Start met sparen

Bekijk hieronder de meest populaire termijndeposito’s van het moment (2023) bij 1 jaar vast.

Rente Aanbieder Spaarrekening Waardering
3,60% SME Bank SME Bank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,35% Klarna Klarna
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
1,50% Orange Bank Orange Bank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info

Klarna Bank uit Zweden is met een landen rating van AAA de meest veilige keuze. De minimale inleg is slechts €500. SME Bank uit Litouwen biedt de hoogste rente met een minimale inleg van €10.000. Orange Bank is een bank uit Frankrijk met een minimale inleg van €5.000 en tevens een goede creditrating van A-.

Tagged with →  
Top