48% van de Nederlanders staat weleens rood. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Intomart gfk in opdracht van de SNS Bank naar rood staan onder 2000 Nederlanders. Verder geldt dat vrouwen al wakker liggen bij €50 roodstand. Mannen zijn wat laconieker. Die vinden €500 in de min staan pas vervelend. Opmerkelijk is ook: 85% van de Nederlanders spaart en staat tegelijkertijd rood. Sparen of rood staan, wat doe jij?

Jaarlijks €9 miljard roodstand

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek staan Nederlanders jaarlijks zo’n € 9 miljard rood. Volgens het onderzoek staan Nederlanders vooral rood vanwege onverwachte uitgaven en omdat ze te veel geld spenderen. Maar ook door de inflatie die het leven duurder maakt.

In welke situatie is roodstand legitiem?

Zowel voor de ondervraagde mannen als vrouwen geldt dat zij rood staan legitiem vinden voor uitgaven aan de kinderen en om boodschappen te doen. Maar er zijn ook verschillen tussen mannen en vrouwen. Mannen vinden het geoorloofd voor de auto in de min te staan. Daarbij wijzen mannen vaker de vrouwen als reden aan voor het rood staan. Om rood staan te voorkomen, letten de meesten op wat zij uitgeven. Daarnaast houden zij hun inkomsten en uitgaven bij.

Wanneer is roodstand vervelend?

Rood staan wordt door 79% van de Nederlanders als vervelend ervaren. Het kost geld en er geld wordt besteed dat er niet is. Bovendien liggen vrouwen vaker en sneller wakker van een negatief saldo dan mannen. Vrouwen krijgen als een schuldgevoel bij €50 rood staan. Mannen ervaren een negatief bedrag van boven de €500 als onprettig.

Tegelijkertijd rood staan en sparen?

Opmerkelijk is dat 85% van de Nederlanders tegelijkertijd rood staat en spaart. En dat terwijl 90% van de ondervraagden weet dat het rentepercentage op de spaarrekening veel lager is dan de rentekosten van rood staan.

Wat kost rood staan?

Rood staan kost geld. Hoeveel dat is, hangt van je bank af. De percentages variëren van zo’n 7% tot wel 15% per jaar over het negatieve banksaldo. De meeste bankrekeningen kennen een roodstand tot maximaal €1000. Elke keer dat je rood staat, betaal je daar dus rente over. Een roodstand van €1000 tegen 7,2% kost je €72 rente per jaar en €150 bij een rente van 15%. Dus heb je spaargeld? Overweeg dan om dat geld over te boeken naar je betaalrekening, zodat je niet langer rood staat. Heb je plannen voor grote aankopen? Slaap er een paar nachtjes over. Is de aankoop echt noodzakelijk? Spreek dan je spaargeld aan. Spaar jij? En sta je nu en dan ook rood? 

Spaarrente vergelijken

Zorg dat je eerst je schulden aflost en vergelijk dan de beste spaarrekeningen via spaarrentesvergelijken.net. De hoogste rente op een spaarrekening vind je nu via bankenplatform Raisin. Spaar je liever bij een volledige Nederlandse bank. Neem dan een kijkje bij bunq. Vergelijk direct de hoogste rente op spaarrekeningen.

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top