Je wilt beginnen met beleggen. En bent op zoek naar de beste broker voor de beginnende belegger. Deze vraag krijgen we steeds vaker nu de spaarrente laag staat. In dit bericht geven we antwoord op de volgende vraag. Loop de volgende 5 stappen door om erachter te komen wat de beste broker is voor jou als beginnende belegger.

Beste broker voor de beginnende belegger

Wat is een broker?

De van oorsprong Engelse term broker staat voor tussenpersoon die handel faciliteert. Dit geldt voor de hedendaagse effectenhandel nog steeds. Om als particuliere belegger actief te mogen zijn ‘op de beurs’ is een broker nodig. Dit kan een gespecialiseerde effectenbank zijn zoals BinckBank of een van de grootbanken die dan functioneert als broker.

Wat doet een broker?

Doordat brokers zich specialiseren in online effectenhandel, zijn ze over het algemeen wat voordeliger, bekwamer en service gerichter dan andere banken. Een broker gebruikt het internet om snel orders van klanten naar de beurs te kunnen sturen.

1. Overwegingen voor het kiezen van de juiste broker

In Nederland zijn er een tiental brokers waar je uit kunt kiezen. Overweeg je te gaan beleggen? Omdat sparen te weinig rendement oplevert? Bij driekwart van de beleggers die drie jaar of korter beleggen heeft de lage rente op spaarproducten een grote/doorslaggevende rol gespeeld om te starten met beleggen (76%). Voor twee derde (66%) van de startende beleggers was de behoefte aan meer rendement de belangrijkste reden om te gaan beleggen. (bron: AFM Consumentenmonitor ).

Hieronder vind je informatie voor beginnende beleggers. Want, het zou toch jammer zijn als je straks je spaargeld kwijt bent door een verkeerd ingeschatte belegging.

Let op tarieven

Let op de kosten! Deze hebben direct invloed op jouw rendement. Maar soms is goedkoop- duurkoop. En stunten met tarieven kan aantrekkelijk zijn, maar er zit vaak een addertje onder het gras. Doe je huiswerk, let op verborgen kosten en kleine lettertjes en gebruik vooral je gezond verstand.

Ondersteuning en educatie

Kun je desgewenst kennis bijspijkeren zonder al te veel te hoeven betalen? Dat is vooral voor beginnende beleggers een interessante overweging. Neem deze optie gerust mee in je keuze.

Zijn er mobiele apps beschikbaar?

Vooral als je vaak onderweg bent of wel eens op vakantie gaat, kan het handig zijn om een beleggingsapplicatie of mobiele website te hebben. Steeds meer banken en brokers bieden apps aan; het begint bijna vanzelfsprekend te worden, maar dat is het nog niet overal het geval. Een populaire nieuwkomer voor beleggen via smartphone is BUX Zero. Lees ook onze BUX Zero review.

Bied de broker analysemogelijkheden? En zijn deze kosteloos?

Informatie en de juiste tools zijn heel belangrijk. Hoeveel dividend keert Philips uit? Hoe denken analisten over Tesla? Of, welke optieserie is voor mij het meest winstgevend? Op al deze vragen wil je graag een correct antwoord.

Is de klantenservice goed en deskundig?

Stel, je hebt een vraag over je portefeuille, een aandeel of de uitbetaling van dividend. Dan is het prettig als je hierover van gedachte kan wisselen met een Nederlands sprekende en deskundige medewerker. Spreken de medewerkers Nederlands? En zijn de medewerkers goed opgeleid?

2. Kies een beleggingsvorm

Er zijn verschillende beleggingsvormen beschikbaar om te beleggen. Bekijk hieronder de mogelijkheden.

Zelf beleggen

Bij deze vorm van beleggen stel je zelf je portefeuille samen en beleg je in aandelen en/of obligaties. Volgens de AFM consumentenmonitor is dit de meest populaire beleggingsvorm in Nederland. Zelfstandige beleggers kiezen voor execution only omdat zij vinden dat ze zelf goede keuzes kunnen maken. Kostenoverwegingen zijn met name belangrijk bij deze groep beleggers. Populaire aanbieders zijn DEGIRO vanwege de extreem lage tarieven en Scalable Capital door het gebruiksvriendelijke platform en 2,6% rente op je saldo.

Beleggingsfondsen

Bij beleggingsfonden schaf je aandelen of obligaties aan in een fonds. Het ingelegde geld door jou en andere beleggers wordt belegd door een manager. Vertrouwen in een beleggingsadviseur is de belangrijkste reden bij beleggers die kiezen voor deze vorm van beleggen. Populaire beleggingsfonden zijn Brand New Day en CORUM Vastgoedfondsen.

Vermogensbeheer

Net als bij beleggingsfonden besteed je het beheer van je vermogen uit aan een professionele belegger. Het verschil met de vorm beleggingsfondsen is alleen dat de vermogensbeheerder in dit geval ook persoonlijk contact met jou onderhoudt. Dit is dan ook gelijk de meest kostbare vorm van beleggen van de 3. Onvoldoende kennis van beleggen speelt de belangrijkste rol om te kiezen voor deze vorm van beleggen door beleggers.

3. Wat kost beleggen?

Informeer voordat je begint met beleggen wat een bepaald product kost. Want, beleggen is niet gratis. Er zijn altijd bepaalde kosten aan verbonden. Zo krijg je veelal te maken met transactiekosten, maar er kunnen ook beheers- en administratiekosten bijkomen. Zeker als je kiest voor beleggen in een beleggingsfonds. Houd daar dus terdege rekening mee? Want, de kosten van beleggen kunnen op die manier behoorlijk op je rendement drukken.

4. Wat is je kennis van beleggen?

Wanneer je zelf gaat beleggen moet je wel enige kennis hebben van financiële markten en beleggingen. Het is belangrijk dat je beleggingen kunt analyseren en geïnformeerd blijft over maatschappelijke ontwikkelingen.

5. Hoeveel beschikbare tijd heb je?

Beleggen hoeft niet veel tijd te kosten. De fondsbelegger kan met relatief weinig moeite en tijd een portefeuille samen stellen. Als je zelf belegt dien je uiteraard wel wat tijd vrij te maken om je te verdiepen in de materie.

Conclusie: Open je beleggingsrekening

Bekijk de beste brokers voor beginnende beleggers in Nederland. Als beginnende belegger wil je natuurlijk de broker met de laagste kosten. Hoe hoger de kosten, hoe meer dit op je rendement drukt. De broker met de goedkoopste tarieven staat bovenaan. Vergelijk hier de beste brokers van Nederland in een handig overzicht.

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Top