De vraag wat de beste broker is voor de beginnende belegger krijgen we steeds vaker nu de spaarrente laag staat. In dit bericht geven we antwoord op de volgende vraag. Loop de volgende stappen door om erachter te komen wat de beste broker is voor jou als beginnende belegger.

Broker kiezen: Tips

In Nederland zijn er een tiental brokers waar je uit kunt kiezen. Overweeg je te gaan beleggen, omdat sparen te weinig rendement oplevert? Bij driekwart van de beleggers die 3 jaar of korter beleggen heeft de lage rente op spaarproducten een grote/doorslaggevende rol gespeeld om te starten met beleggen (76%). Dit is significant meer dan een jaar geleden (Q1 2018: 61%, bron: AFM Consumentenmonitor).

Hieronder vind je informatie voor beginnende beleggers. Want, het zou toch jammer zijn als je straks je spaargeld kwijt bent door een verkeerd ingeschatte belegging.

Kies een beleggingsvorm

Er zijn verschillende beleggingsvormen beschikbaar om te beleggen. Bekijk hieronder de mogelijkheden.

Zelf beleggen

Bij deze vorm van beleggen stel je zelf je portefeuille samen en beleg je in aandelen en/of obligaties. Volgens de AFM consumentenmonitor is dit de meest populaire beleggingsvorm in Nederland. Zelfstandige beleggers kiezen voor execution only omdat zij vinden dat ze zelf goede keuzes kunnen maken. Kostenoverwegingen zijn met name belangrijk bij deze groep beleggers. Populaire aanbieders zijn DEGIRO vanwege de extreem lage tarieven en BinckBank door het gebruiksvriendelijke platform en €500 gratis transactietegoed.

Beleggingsfondsen

Bij beleggingsfonden schaf je aandelen of obligaties aan in een fonds. Het ingelegde geld door jou en andere beleggers wordt belegd door een manager. Vertrouwen in een beleggingsadviseur is de belangrijkste reden bij beleggers die kiezen voor deze vorm van beleggen. Populaire beleggingsfonden zijn Binck Fundcoach en CORUM Vastgoedfondsen.

Vermogensbeheer

Net als bij beleggingsfonden besteed je het beheer van je vermogen uit aan een professionele belegger. Het verschil met de vorm beleggingsfondsen is alleen dat de vermogensbeheerder in dit geval ook persoonlijk contact met jou onderhoudt. Dit is dan ook gelijk de meest kostbare vorm van beleggen van de 3. Onvoldoende kennis van beleggen speelt de belangrijkste rol om te kiezen voor deze vorm van beleggen door beleggers. Bij Binck Comfort is er het comfort van actieve aandacht voor vermogensgroei én risicobeperking. Inleggen kan al vanaf €5.000.

Wat kost beleggen?

Informeer voordat je begint met beleggen wat een bepaald product kost. Want, beleggen is niet gratis. Er zijn altijd bepaalde kosten aan verbonden. Zo krijg je veelal te maken met transactiekosten, maar er kunnen ook beheers- en administratiekosten bijkomen. Zeker als je kiest voor beleggen in een beleggingsfonds. Houd daar dus terdege rekening mee? Want, de kosten van beleggen kunnen op die manier behoorlijk op je rendement drukken.

Wat is je kennis van beleggen?

Wanneer je zelf gaat beleggen moet je wel enige kennis hebben van financiële markten en beleggingen. Het is belangrijk dat je beleggingen kunt analyseren en geïnformeerd blijft over maatschappelijke ontwikkelingen.

Hoeveel beschikbare tijd heb je?

Beleggen hoeft niet veel tijd te kosten. De fondsbelegger kan met relatief weinig moeite en tijd een portefeuille samen stellen. Als je zelf belegt dien je uiteraard wel wat tijd vrij te maken om je te verdiepen in de materie.

Open je beleggingsrekening

Bekijk hieronder de beste brokers voor beginnende beleggers in Nederland. Als beginnende belegger wil je natuurlijk de broker met de laagste kosten. Hoe hoger de kosten, hoe meer dit op je rendement drukt. De broker met de goedkoopste tarieven staat bovenaan. Vergelijk hier de beste brokers van Nederland in een handig overzicht.

Top