Wat is Spaarquote? Spaarquote is het deel van je inkomen dat je spaart of belegt ten opzichte van je totale inkomen. Het is dus de verhouding tussen hoeveel geld je nodig hebt om van te leven en hoeveel geld je verdient.

In formulevorm ziet het er als volgt uit:

Spaarquote = (inkomen-uitgaven)/inkomen

Spaarquote gemiddelde Nederlander

De financiële buffers van de gemiddelde Nederlander (nee, niet van iedereen) zijn nu groter dan in 1976. De particuliere spaarquote was toen zelfs negatief en is nu met bijna 7% heel gezond. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven. De inflatie is momenteel 9.7% en was in 1976 9.8%.

Spaarquote

Spaarquote en financieel onafhankelijk worden

Om te bepalen wat de leeftijd is waarop je financieel onafhankelijk kunt zijn is je spaarquote eigenlijk het enige dat er toe doet. Hoe hoger die is, des te sneller je financieel onafhankelijk bent.

Voorbeeld: als je inkomen per jaar 25.000 euro netto per jaar is en je geeft per jaar 12.500 euro uit, dan is je spaarquote 12.500/25.000 * 100% = 50%.

Als je een spaarquote hebt van 0% ben je nooit financieel onafhankelijk. Als je er een hebt van 100% ben je nu al financieel onafhankelijk.

Benieuwd naar de hoogste spaarrente?

De meeste mensen sparen traditie getrouw bij hun eigen huisbank. Het is echter verstandig om verder te kijken. Er zijn meer opties om een hogere rente te ontvangen op je spaargeld dan je denkt. Bekijk hier de hoogste rente. Of lees ons artikel ==> wat te doen met je spaargeld in 2022. Wil je investeren? Lees dan ons artikel ==> geld investeren in 2022.

 

Tagged with →  
Top