Zakelijk sparen op een privé spaarrekening?: Ben je ondernemer en vraag je je af of je verplicht bent om te sparen via een zakelijke spaarrekening? Dan is het antwoord daarop eenvoudig: nee, dat is niet verplicht. Er zijn echter wel enkele argumenten te noemen waarom een zakelijke spaarrekening voor bedrijven wordt aangeraden. 

Zakelijke rekening wettelijk verplicht?

Het is wellicht bekend dat een zakelijke betaalrekening geen wettelijke verplichting is voor ondernemers. Het wordt echter aangeraden, omdat je met een aparte zakelijke en privé betaalrekening eenvoudiger je particuliere uitgaven en zakelijke transacties kunt scheiden.

Bovendien kunnen banken je ertoe verplichten een zakelijke rekening te openen als er veel geld in je onderneming omgaat. Anderzijds staat het misschien ook niet zo professioneel als je onderneemt via een privé rekening. En wat als je controle krijgt van de Belastingdienst? Die kan – wanneer je de zakelijke en privé rekening niet scheidt – dus ook inzage vragen in je privé rekening. Maar nogmaals, een zakelijke betaalrekening is geen verplichting.

Is een zakelijke spaarrekening noodzakelijk?

Ook een zakelijke spaarrekening is voor ondernemers niet verplicht. Echter, vanuit boekhoudkundig oogpunt is het wel aan te raden. Zo houd je je zakelijke spaartegoeden en privé spaarcenten gescheiden. Daarnaast biedt een zakelijke spaarrekening je als ondernemer de mogelijkheid om het geld dat je niet nodig hebt opzij te zetten en er rente over te ontvangen. Dat is ook zeker handig met het oog op de inkomstenbelasting die je aan het eind van het jaar moet betalen.

Bij zakelijk sparen ontvang je immers rente op je positieve saldo. En heb je het geld van je zakelijke spaarrekening nodig voor je bedrijf? Dan kun je er direct over beschikken. Overigens, als je een zakelijke spaarrekening wilt openen, moet je wel bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan als ondernemer.

Tip: Let bij het openen van een zakelijke spaarrekening onder andere op de minimum inleg en looptijd. Controleer eveneens tot welk bedrag spaarrente wordt vergoed. De hoogte hiervan verschilt per zakelijke spaarrekening.

Waarom zakelijk sparen op een privé spaarrekening?

Vanwege de lage rente die zakelijke spaarrekeningen doorgaans geven, kun je overwegen bij een andere bank een internetspaarrekening te openen. Die rekening gebruik je dan uitsluitend voor je zakelijke spaartegoeden. Een internetspaarrekening is aantrekkelijk hiervoor, omdat het een hogere rente biedt dan reguliere spaarrekeningen.

Bovendien zijn internetspaarrekeningen erg flexibel. Daardoor is het snel overboeken van spaargeld dat je nodig hebt voor je onderneming zo geregeld én het kan boetevrij. Tenminste als je een internetspaarrekening kiest zonder beperkende voorwaarden. Houd er echter wel rekening mee dat de rente die je ontvangt op deze spaarrekening tot de belastbare winst behoort. Daarover moet je dus aan het eind van het jaar belasting betalen.

Vergelijk spaarrentes spaarrekeningen

Weten welke spaarrekening het beste bij je past als ondernemer? Een bedrijfsspaarrekening of een reguliere internetspaarrekening? Vergelijk dan hier online snel en gemakkelijk de hoogste spaarrentes van de diverse spaarrekeningen en vergeet niet de voorwaarden goed te checken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top