Op dinsdag 15 september maakt de regering traditioneel haar plannen voor komend jaar bekend. Daarom vertellen wij jou wat je gaat merken van alles wat er het komende jaar verandert.  In dit artikel geven we antwoord op de vraag:  Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen in 2021?

Je gaat (waarschijnlijk) minder belasting betalen in 2021

Je vermogen wordt bepaald door je bezittingen minus de schulden. Voor wat betreft de inkomstenbelasting geldt een vrijgesteld bedrag in de box voor sparen en beleggen (box 3), waarover géén belasting betaald hoeft te worden.

De inkomstenbelasting in de eerste schijf gaat omlaag. Van 37,35% naar 37,10, welteverstaan. Ook gepensioneerden gaan 0,25% minder belasting betalen. We kunnen je niet vertellen hoeveel belasting je hiermee in jouw specifieke situatie bespaart, maar we kunnen natuurlijk wel een indicatie geven:

InkomenBesparing belasting
€ 20.000 per jaar€50
€ 40.000 per jaar€100
> € 70.000 per jaar€170

Je bespaart mogelijk ook een hoop belasting doordat de arbeidskorting omhooggaat. Je hebt die arbeidskorting vast weleens voorbij zien komen op je loonstrook. Iedere Nederlander betaalt inkomstenbelasting en premies voor volksverzekeringen. Om de werkende Nederlanders tegemoet te komen, krijgen zij daarop een korting: de arbeidskorting. Hieronder lees je hoeveel belasting dat kan besparen.

InkomenBesparing belasting
€ 20.000 per jaar€122
€ 40.000 per jaar€428
> € 70.000 per jaar€428

Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?

Er is ook voordeel voor kleinere beleggers en spaarders. Als je geld spaart of belegt, dan betaal je over dat geld vermogensbelasting in box 3. Daarvoor geldt wel een vrijstelling: Tot vorig jaar hoefde je tot een bedrag van €30.846 geen belasting te betalen.

In 2021 is deze vrijstelling flink verhoogd: je betaalt dan pas belasting vanaf een bedrag van €50.000. Het tarief voor vermogensbelasting gaat trouwens wel omhoog, waardoor vermogende spaarders en beleggers (vanaf een bedrag van €220.000) er in 2021 op achteruitgaan. Heb je ongeveer €50.000 aan belegd of gespaard geld? Dan bespaar je in 2021 zo’n €50 aan vermogensbelasting.

hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen

Moet je belasting betalen over je spaargeld compenseer dit dan door een zo hoog mogelijke spaarrente. Vergelijk spaarrente >>

Waarvoor kun je extra vrijstellingen krijgen op je vermogen?

Spaar je meer dan de heffingsvrije grens van €50.000, dan betaal je belasting over het bedrag boven deze grens. Er bestaan wel extra vrijstellingen waardoor je meer kunt sparen zonder belasting te betalen.

Vrijstelling voor vermogen in pensioenproducten

Binnen de jaarruimte spaar je bijvoorbeeld belastingvrij voor een aanvulling op je pensioen. Spaar voor je pensioen bij Brand New Day met belastingvoordeel een variabele rente van 0,30% per jaar.

Vrijstelling voor vermogen via uitvaartverzekering

Je mag 7.033 euro belastingvrij sparen voor je uitvaart.

Spaar- en beleggingsproducten met het groencertificaat

Op een spaarrekening met groencertificaat mag je 57.845 euro sparen zonder belasting te betalen en soms mag je schulden van je belastbaar vermogen aftrekken.

Extra aflossing op je hypotheek

Ieder jaar bepaalt de Belastingdienst op 1 januari de hoogte van je belastbaar vermogen. Het is dus slim om voor deze datum bijvoorbeeld een extra aflossing te doen op je hypotheek of een extra inleg te doen op je pensioenrekening. Zo verlaag je je vermogen op tijd en betaal je minder belasting.

Toeslag en de aangifte

Er is een toeslag op het heffingvrije vermogen voor ouderen indien er kinderen zijn. Indien je een fiscaal partner hebt, kan het heffingvrije vermogen van de ene partner naar de andere worden overgedragen om zo gunstiger uit te komen. Voor 2021 kun je totaal €100.000 belastingvrij sparen indien je een fiscaal partner hebt.

Bij de aangifte moet je het totale vermogen aan spaargeld opgeven. In betreffende hulpscherm van het aangifteprogramma kun je de individuele saldi invullen en dan zullen deze automatisch worden opgeteld. Voor meer info over bezittingen en de belasting neem je een kijkje op de site van de belastingdienst.

Minder voordeel voor zzp’ers

Iedere zzp’er heeft recht op zelfstandigenaftrek. Dat is een deel van de winst waarover hij of zij geen belasting hoeft te betalen. Die zelfstandigenaftrek daalt in 2021 met €360 tot €6.670, wat betekent dat zzp’ers extra belasting betalen over die €360. In de jaren hierna daalt de zelfstandigenaftrek jaarlijks, tot deze in 2036 nog maar €3.240 is. Zzp’ers gaan er overigens in 2021 per saldo niet op achteruit, omdat zij profiteren van de verlaagde inkomstenbelasting en verhoogde arbeidskorting en algemene heffingskorting.

Veranderingen in de woningmarkt

Starters en doorstromers onder de 35 jaar betalen straks geen overdrachtsbelasting van 2%. Dat is een belasting die je standaard betaalt wanneer je een woning koopt (tenzij die woning een nieuwbouwwoning is). Die afschaffing van de overdrachtsbelasting levert, bij een koopsom van €300.000, een voordeel van €6.000 op. Koop je samen een huis en is één van de partners 35 jaar of ouder? Dan betaalt diegene alleen overdrachtsbelasting voor zijn deel van de woning. Overigens gaat de overdrachtsbelasting voor beleggers en bedrijven juist omhoog: zij gaan 8% in plaats van 6% betalen.

Tip: investeer in vastgoedfondsen! – nu tegen toprente van 6,00% Bekijk aanbieding >

Allemaal leuk en aardig dat belastingvoordeel, maar goede kans dat het ongemerkt weer uit je portemonnee verdwijnt. Hoe houd je dat belastingvoordeel dus nu wél in je eigen zakken? Het vereist misschien wat uitzoekwerk, maar je kunt van tevoren nagaan hoeveel belasting je gaat besparen in 2021. Of hiervan een ruwe schatting maken. De hoogte van die besparing kun je – als je het kunt missen – vervolgens wegzetten op een vrij opneembare spaar- of beleggingsrekening. Aan het begin van het jaar, of gewoon maandelijks een beetje. Zo lijkt dat belastingvoordeel niet alleen gepriegel met procentjes, maar levert het ook écht iets op. Bekijk hieronder de beste opties van dit moment.

Bigbank-sparen
0,35%
spaarrente
6,00%
rendement
1,50%
hoogste spaarrente
Flexibele spaarrekening Vastgoedfondsen Deposito spaarrekening
Looptijd: variabel Looptijd: variabel Looptijd: vanaf 6 mnd
Spaarrente: variabel rendement: variabel Spaarrente: vast
Min. inleg: €1 Min. inleg: €189 Min. inleg: €2.000
Vrij opneembaar: ja Verhandelbaar: ja Vrij opneembaar: nee
Bekijk directBekijk directBekijk direct

Via spaarrentesvergelijken.net vergelijk je eenvoudig de beste spaarrekeningen op rente en voorwaarden. Op zoek naar meer rendement dan kunnen deze 11 investerings tips ook iets voor je zijn.

Top