ecb beleid

De Europese Centrale Bank (ECB) volgt de Amerikaanse Fed die onlangs de rente verlaagde naar een bandbreedte tussen de 2 en 2,25%.

Dit centrale bank kondigt verdere renteverlagingen en andere stimulerende maatregelen aan om de inflatie aan te jagen.

De banken verdienen aan jouw spaargeld door het weer uit te lenen. Door een verdere verlaging van de rente komen de winstmarges van banken in het gedrang. De ECB lijkt het beleid van Amerika te volgen waarbij verwacht wordt dat een lagere rente investeringen en bestedingen zal aanwakkeren. Dit is echter al een eeuwenoud model wat hedendaags niet houdbaar meer lijkt. Zeker gezien de vorige economische crisis in 2008.

Het einde van een stimulerend beleid

ING-topman Hamers zegt in het FD dat we juist af moeten van een stimulerend beleid en terug moeten naar een normaal renteklimaat. Gezien de ontwikkelingen in de wereld denk ik dat dit geen slechte visie is. Onze maatschappij is al te veel gebouwd op schulden.

Negatieve rente

Banken in Europa hebben al jaren moeite om hun rentemarges op peil te houden. Sommige banken in Nederland rekenen al 0% rente op spaartegoeden zoals de Triodos bank. Wellicht gaan banken ook een negatieve rente berekenen in de toekomst. De Zwitserse bank UBS berekent al 0,75% bij klanten die meer spaartegoed hebben dan Zfr 2mln. Maar of die ook voor kleinere tegoeden gaat gelden is de vraag. Banken zijn dan toch bang dat men massaal hun geld van de bank gaat halen. Het lijkt vooral voor de zakelijk klanten en meer vermogende klanten te gaan gelden.

Effect op spaarders

Volgens ING-topman Hamers heeft het stimulerende beleid van de ECB een averechts effect. Hij denkt dat consumenten juist meer gaan sparen ipv minder omdat ze onzeker zijn over hun financiële toekomst. De geopolitieke spanningen en Brexit draagt bij aan deze onzekerheid.

Buitenlandse spaarbanken

Ondertussen treden steeds meer buitenlandse banken toe op de Nederlandse spaarmarkt om spaargeld aan te trekken. Ze bieden vaak hogere rentes dan Nederlandse banken. Vaak via een platform. Savedo en Raisin zijn van die partijen waar je kunt sparen bij buitenlandse banken. Deze partijen hebben een AFM-vergunning voor het bemiddelen in spaarrekeningen. Zonder tussenkomst van deze partijen zou je als Nederlander niet kunnen sparen bij deze banken. Bij de Estlandse bank Inbank krijg je nu een rente van 1,40% via Raisin op een vijfjaars-deposito. Liever korter sparen? Bij de Slowaakse bank Privatbanka via Savedo ontvang je een rente van 1,30 op een tweejaars-deposito.

Bron: FD/ bewerking: Spaarrentesvergelijken.net

Tagged with →  
Top