Waar krijg je als spaarder nog waar voor je geld? Nu de spaarrentes blijven dalen en de inflatie verder oploopt? Is het aantrekkelijk om de spaarrentes in Nederland met het buitenland te vergelijken? Binnen Europa en wereldwijd? Welke spaarrekening geeft de hoogste spaarrente in Europa en wereldwijd? Wij zetten de hoogste Europese spaarrentes en de risico’s van over de grens sparen voor je op een rij.

Rente Aanbieder Spaarrekening Waardering
5,94% Freedom24 Freedom24 spaarplannen
✓ Tot 3,6% rente op spaarrekening in EUR
✓ Tot 5,94% rente op spaarplannen in EUR
✓ Dagelijkse renteopbouw
Verder
Meer info

Spaarrente in Europa: De Top 5 (Deposito)

Buitenlandse banken bieden momenteel een flink hogere rente dan de banken in Nederland. Zeker wanneer je er voor kiest je geld langer weg te zetten. De looptijd van een zogeheten deposito varieert van 3 maanden tot 10 jaar. De meest populaire termijn is momenteel 1 jaar vast.

Hieronder tonen wij een overzicht van de hoogste spaarrentes in Europa voor termijndeposito’s. Sommige beschikbaar via Raisin, andere direct via de aanbieder.

1. Freedom24: 5,94% {Cyprus} *
2. Mano Bank: (via raisin) 3,66% {Litouwen}
3. Orange Bank: (via raisin) 3,55% {Frankrijk}
4. Openbank: 3,45% {Spanje}
5. Centraal Beheer: 2,70% {Nederland} **

* Maximale garantie €20.000. Bij de overige banken tot €100.000 verzekerd. ** Open eerst een RentePlús rekening.

Spaarrente in Nederland Top 5 (Vrij-opneembaar)

Indien je wat flexibeler wilt zijn met je spaargeld kun je het béste kiezen voor een vrij opneembare spaarrekening. Je kunt te allen tijde bij jouw spaargeld. Tip: Heb je veel spaargeld, spreid dan uit over verschillende spaarrekeningen.

1. Trade Republic: 3,75% {Duitsland} *
2. Freedom24: 3,60% {Cyprus} **
3. Santander Bank: 3,35% {Spanje}
4. bunq: 3,36% {Nederland} ***
5. Distingo Bank: (via raisin) 3,26% {Frankrijk}

* Rente tot max €50.000. ** Rente gekoppeld aan Euribor. Verzekerd tot €20.000. *** Rente over hoogste saldo juli – december

Openen spaarrekening buitenland: waar moet je op letten?

Een spaarrekening in het buitenland openen – ook binnen de Europese Unie -, kan doorgaans niet zomaar.

sparen in Europa en wereldwijdVaak moet je aan specifieke eisen voldoen. Zoals in het land zelf wonen, is een veelgevraagde algemene voorwaarde. Lukt het je tóch een rekening te openen? Dan krijg je te maken met de wetgeving van het betreffende land.

Dat kan betekenen dat je zowel in Nederland als het land waar je een spaarrekening hebt, belasting moet betalen. Het is dus raadzaam even te checken welke eisen een land stelt voor je je spaartegoed overhevelt. Voor je het weet, valt de gedroomde rentevergoeding een stuk lager uit dan verwacht.

Online bemiddelaars

Door de komst van spaarplatform en bemiddelaar Raisin is het tegenwoordig wel mogelijk om als Nederlander een spaarrekening te openen in het buitenland. Deze partijen sluiten contracten met partnerbanken binnen Europa en bieden jou daarmee toegang tot hogere rentes in het buitenland zonder dat je in het desbetreffende land woonzaam moet zijn.

spaarrentes europa

Hoe zit het met de belastingen in Europa?

Wie niet boven op de Nederlandse vermogensrendementsheffing nog een keer vermogensbelasting in het buitenland wil betalen, moet tijdig het benodigde papierwerk regelen. De meeste banken waar Raisin mee samenwerkt zijn vrijgesteld van belasting. Als je registreert via Raisin kunnen zij jou daarmee helpen. Je registreert bij Raisin, kiest een deposito en stort je geld op een tussenrekening. De bronbelasting zoals hierboven genoemd kan worden teruggedrongen naar 0% zodat je alleen belasting betaald in Nederland. Dit regel je direct bij je aanvraag via Raisin.

Uitbetaling bij bankroet

Uitbetaling gaat bij een bankroet van een buitenlandse bank niet altijd in euro’s. Let daarom goed op en lees de kleine lettertjes voordat je straks uitbetaald wordt in een voorraadje Tsjechische kronen. Veel partnerbanken zijn overigens EU lidstaten.

Ik spreek de taal niet, welke spaarrekening of deposito is geschikt voor mij?

Een aantal Europese banken bieden haar services in het Engels aan. Bigbank is zélfs volledig in het Nederlands te beheren.

Bigbank promoot op haar website één van de méést succesvolle banken van de Baltische staten te zijn. De bank is niet fysiek in Nederland gevestigd, wel online. De communicatie is zélfs in het Nederlands.

Bigbank valt onder het Estlandse Depositogarantiestelsel en het spaargeld is net als in Nederland tot €100.000 verzekerd.

De tegenrekening is vrij naar keuze. De minimale inleg is €1000,- en indien je voor het verlopen van het contract het deposito verlengt met tenminste één jaar, dan krijg je een verbeterd aanbod qua rente. Indien je voor het verlopen van het contract het deposito verlengt met tenminste één jaar, dan krijg je een verbeterd aanbod qua rente.

Het Nederlandse onderzoeksbureau MoneyView heeft Bigbank een ‘5-sterren’ ProductRating gegeven voor depositoproducten in de categorie Prijs.

Een spaarrekening of deposito bij Bigbank is direct bij de aanbieder te regelen en in dit geval niet bij Raisin.

Spaarrentes vergelijken Europa per land

spaarrente belgieSpaarrente België spaarrente DuitslandSpaarrente Duitsland
Spaarrente EstlandSpaarrente Estland Spaarrente ItalieSpaarrente Italië
Spaarrente FrankrijkSpaarrente Frankrijk Spaarrente PortugalSpaarrente Portugal
Spaarrente SpanjeSpaarrente Spanje Spaarrente KroatieSpaarrente Kroatië
Spaarrente OostenrijkSpaarrente Oostenrijk Spaarrente ZwedenSpaarrente Zweden

Top 5 variabele spaarrentes wereldwijd

Verdiep je je in de spaarrentes wereldwijd dan zijn er diverse aanbieders die een fors hogere variabele rentepercentage kennen dan de Nederlandse spaarrekeningen.

1. Argentinië Spaarrekening: 50%
2. Santander Brazilië Spaarrekening: 10,95%
3. Rusland Spaarrekening: 16%
4. Mexico Spaarrekening: 11%
5. Brazilië Spaarrekening: 10,5%

N.B: In vergelijking met de Nederlandse banken lijken de spaarrente percentages hoog. Houd er echter rekening mee dat de banken en landen voorwaarden en restricties kennen om aanspraak te maken op de hoge rentetarieven.

Top 5 deposito sparen wereldwijd

Kijk je vervolgens naar de mogelijkheden van deposito sparen dan zijn er diverse landen buiten de Europese Unie met extreem hoge rentepercentages. Houd er rekening mee dat de inflatie vaak nog hoger ligt. Hieronder een overzicht van de hoogste 1-jarige termijndeposito’s.

1. Argentinië Deposito: 63,5%
2. Turkije Deposito: 47%
3. Rusland Deposito 14,61%
4. Brazilië Deposito: 10,95%
5. Zuid Afrika Deposito: 7,07%

bron: Tradingeconomics.com

Risico’s sparen buitenland buiten de EU

Afgezien van de eisen die het openen van een spaarrekening in het buitenland stelt, zijn er váák ook diverse risico’s aan een buitenlandse spaarrekening verbonden. Zo moet je je euro’s omwisselen in een vreemde valuta. Wees ook alert op koersschommelingen. Want, als de vreemde valuta daalt, wordt je spaartegoed ook opeens minder waard.

Én: wat is de politieke situatie van het land? Is het stabiel? Hoe staat het land er economisch voor? Allemaal factoren die de uiteindelijke waarde van je spaartegoed beïnvloeden. Daarbij speelt mee dat buitenlandse banken buiten de Europese Unie niet onder het Nederlandse garantiestelsel vallen. Dit betekent dat je spaartegoed niet is verzekerd tot 1 ton. Mocht een buitenlandse bank omvallen? Dan ben je je geld kwijt. Of je kunt aanspraak maken op het garantiestelsel van het bewuste land.

Slotoordeel: sparen in Europa en wereldwijd

Overweeg je in het buitenland of zélfs buiten de Europese Unie te gaan sparen? Verdiep je in het betreffende land voor je een spaarrekening opent. Enkele handig tips zijn onder andere: Kent het land een sterke of zwakke valuta? Is de politieke en economische situatie stabiel? En heeft het land een garantiestelsel als een bank failliet gaat?

Allemaal zaken waar je als spaarder rekening mee kunt houden tijdens je zoektocht naar een buitenlandse bank met een hóge spaarrente. Sommige banken binnen de Europese Unie stellen je in staat om een spaarrekening of deposito te openen ondanks dat je niet in het betreffende land woonzaam bent. Voor sparen in Europa is dit probleem door de komst van spaarplatform Raisin verholpen.

Spaar je toch liever gewóón in Nederland? Dan neem je genoegen met een lagere rente.

Ontvang 3,36% rente via bunq

Top