De eerste banken zijn zo ver. Ze rekenen negatieve rente op spaargeld vanaf €100.000. De grote boosdoener is de de Europese Centrale Bank (ECB). Ze doen dit om de economie aan te jagen. Door de negatieve rente wordt sparen onaantrekkelijk en investeren en geld uitgeven goedkoop.

Enfin, kun je nu als particuliere spaarder een negatieve spaarrente verwachten? en zo ja, wat moet je dan doen? In dit artikel gaan we in op de negatieve spaarrente, de oorzaak en kansen voor jou als spaarder.

Oorzaak lage spaarrente

Vergrijzing

vergrijzing_negatieve-spaarrente

Volgens Coen Teulings (Universiteitshoogleraar economie Universiteit Utrecht) is met name de vergrijzing de belangrijkste reden van de lage spaarrente. Een vergrijzende bevolking houdt meer geld achter de hand voor later. Er komt meer aanbod van spaargeld waardoor de vraag vanuit banken voor jou geld daalt en daarmee ook de rente.

Angst voor de toekomst

De crisis heeft mensen bang gemaakt en als mensen bang zijn houden ze liever geld achter de hand uit angst voor de toekomst. Nederlanders gaan zich steeds meer realiseren dat ze voor een aantal zaken, zoals pensioen, zorg, werkloosheid en studiekosten, minder op de overheid kunnen terugvallen

Beleidsinstrument van de ECB

Beleidsinstrument van de ECB; de verlaging naar -0.50% waardoor banken meer moeten betalen voor het stallen van overtollig spaargeld. Dit willen banken op hun beurt weer doorberekenen aan spaarders waardoor de rente daalt en mogelijk zelfs negatief.

Verbod op negatieve spaarrente

In België is er een verbod ingesteld op een negatieve spaarrente. Eigenlijk ook wel logisch. Een spaarrekening is om te sparen en niet om te betalen.

In Nederland is minister Hoekstra niet van plan een verbod op negatieve spaarrentes in te stellen, zoals bijvoorbeeld in België.

“Een hard verbod op negatieve rente is een zeer forse ingreep in de markt, die ook nadelen kent”, schrijft de minister. Volgens Hoekstra kan zo’n verbod monetair beleid in de weg zitten. Banken kunnen ook op een andere manier kosten doorberekenen aan klanten, zegt Hoekstra. Hij hoopt dat ze met alternatieven komen, zodat een verbod niet nodig is.

Negatieve spaarrente in 2021?

Niemand wil een negatieve spaarrente. ABN AMRO, ING, Knab, Rabobank en de Volksbank willen niet speculeren over negatieve rente. De Volksbank schrijft: ‘Negatieve spaarrente wil niemand, en wij dus ook niet. Spaargeld is voor klanten ook een appeltje voor de dorst, om zich geen zorgen te maken over de toekomst.’ ING schrijft: een negatieve spaarrente voor particuliere klanten is op dit moment niet aan de orde. ING doet geen uitspraken over toekomstige ontwikkelingen van de spaarrente, mede omdat dit van verschillende factoren afhankelijk is.’ ING rekent al enige tijd een negatieve rente aan financiële instellingen, grote zakelijke klanten en private-banking klanten met grote bedragen op hun rekening en voor tegoeden in een aantal buitenlandse valuta (Zwitserse Frank, Zweedse Kroon, Deense Kroon en Japanse Yen). Ook Rabobank gaat negatieve rente rekenen bij spaartegoed boven de €250.000.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën zei na de meest recente renteverlaging van de ECB dat hij ‘geen signalen’ heeft dat kleine spaarders in Nederland rente moeten gaan betalen op hun spaargeld. Maar hij houdt dat ‘nauwlettend in de gaten’.

Econoom Coen Teulings voorspelde eerder dat de lage rente samen met de vergrijzing nog tot 2030 aanhoudt.

Welke banken rekenen negatieve spaarrente?

Spaarrente negatief, wat doen anderen?

Radar onderzocht wat mensen zouden doen bij een negatieve spaarrente onder 30.000 leden. Slechts 12% zou het geld op de bank laten staan.

  • Bewaren in “oude sok” (37%)
  • Kiezen voor betaalrekening (31%)
  • Extra aflossen op hypotheek (19%)
  • Huis verbouwen (11%)
  • Overstappen naar buitenlandse rekening (11%)
  • Uitgeven (9%)

Meer tips om een negatieve spaarrente te ontwijken

1. Open een spaardeposito

Open een spaardeposito; bij een spaardeposito zet je geld voor langere periode vast tegen een vaste rente. Mocht de rente verder dalen heb jij hier geen last van.

2. Spaar bij een buitenlandse aanbieder

Spaar bij een buitenlandse aanbieder. Er zijn steeds meer buitenlandse aanbieders actief op de Nederlandse spaarmarkt. Zij bieden fors hogere rentes. Bij het Estlandse Bigbank  spaar je tegen 0.70% voor 2 jaar vast. Ter vergelijking: in Nederland krijg je max 0.40% voor 2 jaar vast bij Leaseplan.  Liever flexibel sparen? Dan ben je het ook beste uit bij Bigbank met 0,40% rente.

3. Start met beleggen

Genoeg van de lage rente? start met beleggen via goedkope brokers zoals DEGIRO of eToro. Bij Binck ontvang je nu tijdelijk €500 gratis transactietegoed cadeau bij het openen van een beleggingsrekening.

Bron: Radar, Volkskrant, DNB. Bewerking: Spaarrentesvergelijken.net

Top